Dommen: DE har X Factors største nosser

KAMMERTONEN: Duoen 'A Sound' leverede varen, men det gjorde publikummerne ikke - det enerverende klappen-i-takt er røvforstyrrende, mener dagens X Factor-dommer

Et af aftenens bedste momenter var de to søstre fra Angola, duoen ‘A Sound’, mener dagens X Factor-skribent (Foto: Bjarne Bergius Hermansen).
Et af aftenens bedste momenter var de to søstre fra Angola, duoen ‘A Sound’, mener dagens X Factor-skribent (Foto: Bjarne Bergius Hermansen).

 

X Factor 2016, program 5

Den sidste udgave af den såkaldte Five-chair-challenge havde mange gode momenter. Grupperne kom på plads, men det bliver i den grad op af bakke for Remee, der igen optrådte med et sandt potpourri af alskens hatte fra swingpjatte-æraen. Mon der kører Leo Mathisen på fuld hane i Remos bil, når han kører hjem fra DR-Byen? Take it easy, med de hatte.

Blachmans tourette-syndrom er på ingen måde aftagende, og han fik da også gjort deltageren Sanna endnu mere nervøs, end hun allerede var, da han kaldte hende kedelig, inden hun overhovedet havde sunget en tone. Det var ikke fair, og Blachman rablede sig efterfølgende ned i et tiltagende dybere hul af utilsigtede uforskammetheder, hvilket nok er underholdende for seerne, men sjældent rimeligt overfor deltagerne. Men det gør vel ikke noget — det er jo seerne, det hele handler om.

Torben  og Frank hev en stjerne hjem i sig selv, mener dagens X Factor-skribent (Foto: Bjarne Bergius Hermansen). Danske kendte X Factor-dommen: Eks-kriminelle gav programmet mening

Mette Lindberg holdt denne aften lav profil. Det var dog kosteligt, da hun spurgte den jamrende drenge-duo, Kornum og Olesen, om de var kærester. Det var de i hvert fald ikke! Men deres glatte teenagekinder blussede efterfølgende op i en flot solnedgangs-rød. Fremragende.

Et af aftenens bedste momenter var de to søstre fra Angola, duoen ‘A Sound’, der leverede, som den eneste af grupperne, en ægte musikalsk oplevelse. Det var tydeligt, at de have større nosser end de fleste andre i kategorien tilsammen, inklusive de voluminøse, tatoverede, eks-narkomaner, Clifford og Hein, der mellem deres mange indædte bjørnekram, fik leveret aftens mest drivende sentimentale præstation. Ikke et øje var tørt – hos dem selv. Der var dog ikke én falsk node og de to kæmper, kæmper den gode kamp, så fedt – og fortjent de gik videre.

Remee tager sig til hovedet - han fik det angiveligt ubehageligt over flere af deltagernes manglende talent i aftenens program (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR). X Factor X Factor-dommen: Skabekrukken Remee

Af andre deltagere, der bør fremhæves, var Jacob. En 100 pct. herlig bonderøv, der særligt har udmærket sig ved, i første program, at optræde med shorts uden på buskerne. Er han i virkeligheden den jyske Batman? Her i udskilningsløbet havde han dog skiftet ham, og viste sig nu som en kamp-kæk kasket-karl, der forførte dommere med en lille koket og æggende dans. Et besynderligt og alligevel seværdigt fænomen, denne Jacob.

Silke Svare Bruun har måttet høre på mange hårde ord gennem sin opvækst - men fredag aften fik hun oprejsning i X Factor (Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR). Film, tv & radio Så du Silke i X Factor? 'Jeg gav mobberne tørt på!’

Dagens magtdemonstration stod Andrew på 52 år fra Helsingør, i den grad for. Ved først øjeblik lignede Andrew en revisor eller en velklædt vice-skoleinspektør, men så snart, han nåede frem til scenekanten, var det tydeligt, at her var en voksen mand med selvsikkerhed og en vokal, der var en viril brølabe værdig! Han lød, som var han rullet i pulveriseret Deep Purple, på en bund af AC/DC, med en tyk sauce af nedkogt Led Zeppelin. Hold lige din kæft, han gav den gas! Det bliver interessant at se, om han også evner andre genrer på det niveau, og om han kan tilføre sin sang en mere personlig dimension.

Remee, Mette Lindberg og Thomas Blachman har lagt i ovnen til en forrygende sæson, mener Ekstra Bladets X Factor-anmelder (Foto: Tariq Mikkel Khan). TV 4 stjernet X Factor: Blachman tilbage i vanlig form

Alt i alt var det en underholdende aften, men jeg må sige det igen: Publikums pavlovske reflekser, der nøder dem til at klappe energisk i takt til musikken ved den mindste anledning, er sindssygt enerverende og trækker en stjerne ned. Både da Clifforth og Hein spillede, men særligt da Sarah med muskelsvind ellers leverede en dybtfølt og intim udgave af Johnny Cash’ sublime kopinummer ‘Hurt’, ødelagde det maniske klapperi faktisk den ellers fint opbyggede stemning.

Man fornemmer, at samme publikums dirrende lyst til at sjaske hænderne sammen, er så overvældende, at de ville klappe i takt til et kor af græske grædekoner eller lyden at en grenhakker, hvis blot muligheden bød sig. Det er røv-forstyrrende. Kan man ikke skrue ned for folkeligheden og op for musikken - bare en anelse?

**

OP-Factor:

 

Blachmans svidende bemærkning til den skæggede, uld-drapperede hipster Uno: ‘Man kan banke på enhver dør på Vesterbro, og så sidder der sådan en som dig og spiller guitar med et tudefjæs’. Der ramte rable-kongen 100 pct. plet (Foto: Bjarne Bergius Hermansen).

**

NED-Factor:

 

Tendensen til at deltagerne med påtaget astmatisk vejrtrækning, jamrer og klynker sig gennem sangene. Hvorfra stammer denne tudevårne sangstil? Særligt de to grådlabile, semifjogede fyre i gruppen Kornum og Olesen, pev sig gennem The Cures ‘Friday I’m in Love’, som havde de lige fået med spanskrøret (Foto: Bjarne Bergius Hermansen).

**

Dagens skribent:

Søren Jacobsen Damm

(Foto: Linda Johansen).

Alder: 43 år

Musikalsk baggrund: Spiller mest på grydelåg og dumdristige ordspil

Rytmisk sans: Kunne lave ‘ormen’ i 80’erne — siden da har det stået helt stille.

All-time X Factor-præstation: Thomas der synger Joni Mitchells ‘River’ på bootcamp 2010.

36 kommentarer
Vis kommentarer