X Factor i aften: Farvel til kedelige Alex

KRYSTALKUGLEN: Alex står svagest og ryger i farezonen sammen med Andrew, vurderer Louise Meyer

Sprudlende ser han ud, men Alex er dødkedelig og ryger ud af X Factor i aften, vurderer Louise Meyer (Foto: Mogens Flindt).
Sprudlende ser han ud, men Alex er dødkedelig og ryger ud af X Factor i aften, vurderer Louise Meyer (Foto: Mogens Flindt).

Først og fremmest er det passende at undskylde på Danmarks Radios vegne for sidste uges valg af tema. Det, der skulle være en hyldest til legenden David Bowie, mindede mest af alt om en karikatur tilsat et drys Melodi Grand Prix. Faktisk et stort drys Grand Prix.

Aftenens show begyndte med rytmerne til 'Let's Dance' fremført af alle programmets deltagere i en middelmådig ’happy go lucky’-symfoni. Det lignede på én gang en scene fra High School Musical og introen til Sesame Street, da Embrace, Alex, Reem, Andrew og Clifforth og Hein skiftevis afløste hinanden i vers og omkvæd blandet med små rejehop og opstyltet koreografi.

Se også: Seernes valg: Det skal X Factor-deltagerne synge i semifinalen

X Factor er, hvad det er: en populærkonkurrence. Men DR prøvede at gøre det til noget, det bestemt ikke er, og der var på alle måder uoverensstemmelse mellem form og indhold i fredags. X Factor er ikke kult som Bowie, og hans musik passer ikke til deltagerne. Og det var da heller ikke en musikalsk bro, Remee fik bygget mellem Bowie og Clifforth og Hein, da han præsenterede dem. Med et fjoget grin fik han sagt, at Clifforth og Hein var de eneste i feltet, der havde været mindst ligeså langt ude som David Bowie selv. Til trods for denne underskønne misbrugssammenligning, så endte aftenen med et tårevædet farvel til brødrene krimi, der ifølge Blachman havde nået maksimummet for deres musikalske udviklingspotentiale. Han så tværtimod en fremtid i Alex, men stod fast på, at Mette Lindberg kvæler Alex’ talent.

I så godt som hvert et liveshow har programmets kvindelige dommer været i uvejr hos sine meddommere og ikke mindst hos Ekstra Bladets læsere. Jeg må medgive, at det efterhånden er blevet et fast irritationsmoment at høre på Mette Lindbergs endeløse undskyldninger for sig selv og sine deltagere.

Dansk politik - 21. mar. 2016 - kl. 17:38 X Factor-deltager skriver historie: Bliver nyt medlem af Folketinget

Udelukkelsesmetoden gør det nemt at spå om, hvem der kommer i farezonen i aften. Reem og Embrace har gennem hele denne sæson været dommernes ultimative favoritter, og seerne er solgt til stanglakrids. Det bliver utvivlsomt et tæt løb mellem de unge kvinder i årets finale, hvorfor der ikke er den fjerneste chance for, at de ender i farezonen. Og det efterlader kun to kandidater: Andrew og Alex.

De to alfahanner kan godt blive for meget for Mette Lindberg. Foto: Mogens Flindt X Factor - 21. mar. 2016 - kl. 07:06 X Factor-Mette: Remee og Blachman er indspiste

Og her står Alex klart svagest. Som Linde sagde, har den modne mand fået sin renæssance, og Andrew har godt og grundigt fat i det ældre publikum. Reem har derimod slået dybe rødder i det unge publikum (vist egentlig bare i folk i alle aldre), hvilket ikke efterlader mange stemmer til Alex. Hvis han skal overleve, så kræver det, at han overrasker i aften.

Som det er nu, er alle hans optrædener en grå havregrød. De er alle smeltet sammen, og de er ikke til at skille fra hinanden, lige på nær hans fortolkning af ’Missing you’, hvor vi så en anden side af ham, og han faktisk leverede et show. Desværre kommer han antageligvis til at stå helt ubevægelig på scenen i aften med armene ned langs siden og synge med et forholdsvist dødt blik. Han vendte tilbage til sit rette element med sin ’save me song’ i fredags, da han endnu engang brillerede med sin guitar og sin sprøde stemme. Forhåbentligt kommer vi til at se mere af det i aftenens semifinale.

**

Power Ranking

1. Reem

(Foto: Mogens Flindt)

Sidste uge sang hun smukkere end smukt, og hun var i det hele taget smukkere end smuk, som hun stod på scenen i sit klassiske hvide outfit. Men jøsses hvor var det en kedelig optræden, da hun sang Bowies ’Quicksand’. Reem har allerede sunget årets største ballade med Adeles megahit ’Hello’, og Mette Lindberg må derfor være opfindsom, hvis Queen Reem skal beholde førstepladsen og levere et show, der får hende til at stråle, og som passer til hendes stjerneformat. Reem kan både danse og synge uovertruffent, samtidig med hun holder en kæmpe fest og rører folk – lad hende nu gøre det, Lindberg.

 

2. Andrew

(Foto: Mogens Flindt)

Andrew var den eneste, der formåede at give sit Bowie-nummer sjæl. Måske på grund af sin alder, måske på grund af sit britiske ophav. I alle fald leverede Andrew en troværdig præstation, og jeg troede på den historie, han fortalte. Han havde både stemmen og kanten til at synge Bowie, og som altid lignede han en, der nød hvert et sekund på scenen, selvom Lindberg helt malplaceret bedyrede, at Andrew ligner en, hvis glæde og energi bliver suget ud af ham af Blachman. Dén påstand manede Andrew heldigvis selv til jorden.

 

3. Embrace

(Foto: Mogens Flindt)

Som sædvanligt sang Embrace-søstrene tossegodt, men Grand Prix-fortolkningen af David Bowie gjorde næsten ondt at se på. De kunne snildt gå for at være Agnetha og Frida i deres hvide glimmermundering, og på en måde var det ikke deres talent værdigt. Men der måtte jo også komme et tidspunkt, hvor Remsen ville jokke i spinaten til trods for alverdens potentiale, og det gjorde han så i fredags. Men jeg forventer på alle måder, at de talentfulde søstre vender stærkt tilbage i aften og generobrer andenpladsen – eller førstepladsen, hvis Lindberg strikker en ligeså kedelig optræden sammen til Reem, som hun gjorde i sidste uge.

**

Sidste uges gyldne moment

(Foto: Mogens Flindt)

Spændingen i sidste uges program blev trukket ufrivilligt langt grundet en teknisk fejl. Nogen vil sige, at det er charmen ved live-tv. Tomgangssnakken mellem Linde og dommerne var også ganske underholdende, men de efterfølgende ramaskrig fra forargede forældre landet over var dog det bedste. Statsradiofonien havde nemlig plastret hullet i sendefladen med et indslag om skotske terner. Og nå ja, en trailer for et DR3 program med ’seksuelle undertoner’. På en familieaften. Hvilken dødssynd. Man tænker, at det må være de samme forældre, der samlede på dyrekort til deres børn, der har klaget. Men lad nu det ligge. I det mindste var der tale om et informativt indslag i modsætning til den langsomme massekrering af Bowies ellers udødelige numre. Og i mellemtiden har DR klippet kuglerne af sig selv og sagt undskyld, så alt er atter godt på public service-fronten.

**

Dagens skribent

 

(Foto: Linda Johansen).

Louise Meyer

Alder: 24 år

Musikalsk baggrund: Mestrer ’Frikadellens flugt over plankeværket’ til perfektion på piano

Rytmisk sans: Gik til hiphop som barn. Siden da har det været meget lidt street og mere til Bambi-siden

All time X-factor præstation: Var uforholdsmæssigt forelsket i Mohamed Ali fra sæson to - især da han sang Beyoncé

40 kommentarer
Vis kommentarer