Hollandsk prins opgav titel for kærlighed

Prins Johan Friso, som fredag blev begravet under en lavine i Østrig, valgte kærligheden fremfor tronfølgen

Den hollandske prins frasagde sig tronen på grund af sit livs kærlighed. (Foto: Jürg Carstensen)
Den hollandske prins frasagde sig tronen på grund af sit livs kærlighed. (Foto: Jürg Carstensen)

Den hollandske prins Johan Friso, som fredag blev begravet i en lavine i Østrig og måtte genoplives, er dronning Beatrix' næstældste søn.

Som medlem af kongehuset har den 43-årige prins stået i skyggen af sin storebror, kronprins Willem-Alexander, og sjældent ført sig frem i rampelyset.

Se også: Kongelige på svær vej mod prins i livsfare

Den uddannede maskiningeniør og økonom, der har arbejdet for både banker, rumfartselskaber og rådgivningsfirmaer, beskrives som intelligent og venlig, men sky.

Frasagde sig tronen
Hollænderne og den kulørte presse i resten af Europa fik for alvor øjnene op for prinsen, da han for otte år siden frasagde sig retten til tronen for at blive gift med sit livs kærlighed, den jævnaldrende Mabel Wisse Smit, som er datter af en bankmand.

Få måneder efter at de to blev forlovet i juni 2003, afslørede hollandske medier, at prinsens borgerlige forlovede som ung var lige lovligt tæt på en berygtet hollandsk narkobaron, der blev skudt og dræbt i 1991.

Se også: Holland: Hele landet føler med de royale

Et kontroversielt forhold, som Mabel Wisse Smit åbenbart ikke havde fortalt hele sandheden om, og som udløste en krise mellem kongehuset og hollandsk politik. Sagen blev døbt Mabelgate, men Johan Friso stod ved sin forlovede, og kongehuset dementerede rygterne.

Nægtede at godkende ægteskabet
I efteråret 2003 nægtede regeringen at bede parlamentet godkende giftermålet - noget, parlamentet ellers skal ved lov ved royale bryllupper.

Det fik Johan Friso til at opgive sin plads som dengang nummer to i tronfølgen.

Se også: Sådan fandt redningsfolkene prinsen i lavinen

Da parret blev gift i Oude Kerk 24. april 2004 i Delft, fik han i stedet titlen Hans Kongelige Højhed Prins Friso af Oranje-Nassau, mens Mabel fik titlen af prinsesse.

Prins Johan Friso og prinsesse Mabel er bosat i London og har to døtre, Luana og Zaria, på henholdsvis seks og fem år.

0 kommentarer
Vis kommentarer