Ældre Sagen vurderer: Er Margrethe moderne eller gammeldags?

Chefkonsulent hos Ældre Sagen, Margrethe Kähler, der med sine 73 år er næsten jævnaldrende med Margrethe, vurderer dagens fødselar i forhold til 'almindelige' ældre

Dronning Margrethe mødte mandag pressen på Fredensborg Slot. I dag står den på fest hele dagen. (Polfoto: Niels Hougaard)
Dronning Margrethe mødte mandag pressen på Fredensborg Slot. I dag står den på fest hele dagen. (Polfoto: Niels Hougaard)

Dronningen har masser af midler, viser Ekstra Bladets gennemgang af hendes aktiver. (Arkivfoto: Klaus Gottfredsen/Polfoto). Kendte Margrethe er god for - mindst - 76 millioner

Danske kongelige - 14. apr. 2015 - kl. 17:13 TV: Det gør du ALDRIG over for dronningen

 

Margrethe Kähler er chefkonsulent hos Ældre Sagen. Hun er (næsten) jævnaldrende med dagens fødselar, men er ikke opkaldt efter dronningen. (Foto: Ældre Sagen)
Margrethe Kähler er chefkonsulent hos Ældre Sagen. Hun er (næsten) jævnaldrende med dagens fødselar, men er ikke opkaldt efter dronningen. (Foto: Ældre Sagen)
 

De eller du?

Der er naturligvis en helt bestemt tiltaleform, når det drejer sig om en dronning, men hvordan har personer på Margrethes alder det generelt med ’De’ eller ’du’-problematikken?

– Hovedparten vil helt klart foretrække, at man siger ’du’. Det har ændret sig markant. I det almindelige offentlige rum, der er det ’du’-formen, der har sejret. Så hvis ikke hun havde været majestæt, så ville man helt sikkert have kunnet sige ’du’ til hende uden at forvente at blive irettesat. Alt andet vil blive betragtet som mærkelig og fremmedgørende.

Kongelige - 13. apr. 2015 - kl. 19:04 TV: Bommert til pressemøde: Her siger han 'du' til dronningen

Arbejdsliv

Margrethe har utallige gange udtalt, at hun ikke har i sinde at gå på pension, men agter at blive ved med at arbejde, ’indtil hun falder af pinden’. Er det en tendens, man også ser hos ikke kongelige?

– De, der er ældre i dag, udmærker sig ved at have en stærk arbejdsidentitet. Det er meget typisk – også for de ældre – at deres identitet hænger sammen med deres arbejde. Det giver struktur på dagen, stimulation og anerkendelse, så på det punkt er dronningen supermoderne.

Teknologi

Med hensyn til moderne teknologi såsom smartphone og computer har dronningen erklæret, at hun er totalt analfabet. Er det typisk for en 75-årig i dagens Danmark?

– Der er jo en klump af folk, der er forskrækkede i forhold til IT, men flere og flere hopper med på vognen. Det er ganske enkelt nødvendigt – også for de ældre. Desuden er det vigtigt for mange, at de kan følge med og føle sig lidt stolte over ikke at være hægtet af. Dronningen er dog i en specielt heldig situation, da hun jo har masser af folk til at hjælpe sig – i modsætning til de rigtig mange ældre, der jo bor alene.

Se også: Dronningen: Integration drejer sig ikke om frikadeller

Rygning

Dronningen er jo storryger og har været det i mange år. Er det karakteristisk for den ældre generation, eller er det blevet moderne – også blandt ældre – at tage helbred og sundhed alvorligt?

– Sundhedsbølgen har i den grad også ramt de ældre. De motionerer på livet løs – både mænd og kvinder. Det er ret seriøst for mange, og der er der ikke plads til rygning.

Pension

Margrethe har i sagens natur ikke problemer med at få mad på bordet og få økonomien til at hænge sammen. Er det typisk for de fleste ældre?

– Der er jo nogen, der udelukkende har deres folkepension, men jo også mange, der har en god formue. Vi har lavet en omfattende undersøgelse, der viser, at hele 44 procent af de ældre forventer at levestandarden kan blive dårligere, når de trækker sig tilbage. Næsten ingen forventer, at det bliver bedre, og 51 procent regner med, at det bliver relativt uændret.

Se også: Dronningen om terrorangrebet: Det overraskede mig ikke

Børnebørn

Margrethe har for nylig udtalt, at ’hun bestemt ikke er verdens bedste bedstemor’, fordi hun ikke bruger ret meget tid sammen med sine børnebørn. Hvordan er det i forhold til andre af hendes jævnaldrende?

– Hovedtendensen er helt klart, at bedsteforældre er superglade for at bruge tid med deres børnebørn. Det er guldet i deres liv. Det får ældre til at føle at de gør nytte på tværs af generationerne, og det er meget vigtigt. Men det er vigtigt, at det foregår på et grundlag af gensidig respekt, og at bedsteforældrene ikke bare bruges som tilkaldevagt.

Se også: Margrethe: Jeg er absolut ikke verdens bedste bedstemor

1 af 2 Margrethe Kähler er chefkonsulent hos Ældre Sagen. Hun er (næsten) jævnaldrende med dagens fødselar, men er ikke opkaldt efter dronningen. (Foto: Ældre Sagen)
2 af 2 Dronning Margrethe mødte mandag pressen på Fredensborg Slot. I dag står den på fest hele dagen. (Polfoto: Niels Hougaard)
13 kommentarer
Vis kommentarer