Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Afdød prins brød sig ikke om rampelyset

Prins Richard var gift med dronning Margrethes lillesøster, men var bestemt ikke glad for kongehusets stive traditioner. Han foretrak gummistøvler frem for gallamiddage

Danske kongelige - 14. mar. 2017 - kl. 09:51 Dødsfald i kongehuset

Da den tyske adelsmand Richard i 1968 giftede sig med dronning Ingrid og kong Frederiks mellemste datter, prinsesse Benedikte, blev han tilbudt at få titel af prins af Danmark.

'Nein, danke', lød svaret. Dermed lagde den nye svigersøn fra begyndelsen distance til kongehuset og familien på Amalienborg.

I stedet tog han sin brud med til slottet Berleburg, en stor skovejendom i det nordvestlige Tyskland, som har været i hans families eje i århundreder.

Til slottet hørte 15.000 hektar skov, og den forstuddannede prins var dybt engageret i driften.

Prins Richard foran sit slot. Foto: Kasper Wenstrup
Prins Richard foran sit slot. Foto: Kasper Wenstrup
 

Pludselig død
Det var også på slottet, at den 82-årige prins Richard pludselig døde mandag aften. Det oplyser prinsesse Benediktes privatsekretær, Tommy M. Paulsen, i en pressemeddelelse.

Den ti i år yngre prinsesse Benedikte har rejst frem og tilbage mellem Tyskland og Danmark for at passe sine officielle pligter. Kongehuset oplyser, at hun tirsdag formiddag er på vej tilbage til Tyskland efter et kort ophold i Danmark.

Parret var forældre til tre børn, Gustav, Alexandra og Nathalie. De to døtre har gjort ham til morfar fire gange.

Sønnen Gustav har ingen børn, men til gengæld har prins Richard overdraget ham ejendomsretten til slottet og de tilhørende 15.000 hektar skov. 

Benedikte og prins Richard af Berleburg. Foto: All Over
Benedikte og prins Richard af Berleburg. Foto: All Over
 

Alvorligt syg
Prins Richard har flere gange været alvorligt syg af kræft. Han blev i 2003 hasteindlagt på et lokalt sygehus nær Berleburg, hvor han skulle behandles for hudkræft.

Senere opdagede prinsesse Benediktes fysioterapeut, at prins Richard havde en ondartet knude i det ene lår.

Prins Richard og sønnen Gustav havde et tæt forhold, som blev yderligere styrket med kræftforløbet og den opslidende kemobehandling.

Da han i begyndelsen af 00'erne kæmpede med en langvarig og alvorlig kræftsygdom langede han kraftigt ud efter prinsesse Benedikte.

- Benedikte bryder sig ikke om sygdom og syge mennesker, sagde han blandt andet i et interview med Se og Hør og tilføjede:

- Støtten fra min søn Gustav holdt mig i live. Han kørte mig rundt, gav mig tøj på. Det er helt fantastisk, hvad min søn har været for mig.

Prinsesse Benediktes og prins Richards bryllup i Fredensborg kirke. Polfoto
Prinsesse Benediktes og prins Richards bryllup i Fredensborg kirke. Polfoto
 

Som dag og nat
Om forholdet til sin kone sagde han til ugebladet:

- Hun er ikke sød ved mig... Benedikte og jeg er som dag og nat. Af og til undrer det mig, at vi har fået børn.

Men selv om Richard tilsyneladende ikke var stor fan af kongehuset med alt, hvad det indebærer, var han dog glad for Henrik, der som bekendt også har for vane at ytre sin uforbeholdne mening.

- Henrik var faktisk den eneste, der ringede til mig og viste omsorg for mig i al min elendighed. Det overraskede mig meget, sagde Richard til Se og Hør.

Prins Richard sammen med prins Joachim og prinsesse Benedikte i 2007. Foto: Jens Dresling
Prins Richard sammen med prins Joachim og prinsesse Benedikte i 2007. Foto: Jens Dresling
 

Hadede hofhalløj
Det var ikke den eneste gang, at prins Richard så stort på den kongelig etikette, eller som han selv kaldte det 'hofhalløjet', og bramfrit gav sin mening til kende.

'Et æsel' kaldte han således engang den daværende tyske forbundskansler Helmut Kohl.

Prins Richard, der har det fulde navn Richard Casimir Karl August Konstantin zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg, var søn af den svenskfødte fyrstinde Margareta, som var veninde med dronning Ingrid.

Hans far, prins Gustav Albrecht, som var ritmester i den tyske hær under Anden Verdenskrig, døde på østfronten, da prins Richard var ti år.

Efter krigen rejste moren tilbage til Sverige, hvor prins Richard boede, indtil han vendte tilbage til Tyskland for at læse jura og senere forstvæsen.

1 af 2 Prins Richard foran sit slot. Foto: Kasper Wenstrup
2 af 2 Prins Richard i privaten. Foto: All Over
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen