Prins Joachims sygdom er arvelig

Prins Joachim er blevet opereret for den såkaldte 'vikingesyge', der er arveligt betinget, og som ikke kan kureres

Prins Joachim er her fotograferet med hele hånden i forbinding.(Foto: Stefan Lindblom)
Prins Joachim er her fotograferet med hele hånden i forbinding.(Foto: Stefan Lindblom)

- Dupuytrens kontraktur er i langt de fleste tilfælde en arvelig betinget sygdom, siger overlæge Tine Weis, der arbejder på håndkirurgisk afdeling på Gentofte Hospital.

Læs også:

Se også: Prins Joachim opereret for 'vikingesyge'

Prins Joachim er netop blevet opereret for sygdommen, der i folkemunde også hedder 'vikingesyge' eller 'kuske-fingre'. Det er en bindevævssygdom, der forårsager, at fingrene kroger sig sammen mod håndfladen og er svære eller umulige at strække ud.

Den traditionelle behandling er en operation, hvor fingrene bliver skåret op på langs, således at det overskydende bindevæv kan fjernes. Og efter den behandling kan man igen strække fingrene ud.

- I mange tilfælde kræver sygdommen flere operationer gennem årene, fordi fingrene efter operationen langsomt begyndet at krumme sammen igen. Det er nemlig ikke en sygdom, som man kan kureres for, siger Tine Weis og tilføjer: Det er dog ikke alle, der har behov for en ekstra behandling.

Hvad skyldes sygdommen?

- Det er en genetisk lidelse, der gør, at det bindevæv, man i forvejen har i hånden, begynder at ændre karakter. Og der dannes mere bindevæv, end man har behov for.

- Det er iøvrigt en sygdom, som især folk fra det nordlige Europa får. På Island er der mange folk med sygdommen. Og ni ud af ti patienter, der har sygdommen, er mænd, fortæller Tine Weis og tilføjer, at det er uvist, om der også er miljømæssige årsager til sygdommen.

'Vikingesygen' er ifølge Tine Weis også aldersbetinget, fordi den sjældent ses hos personer under 40 år.

Der er iøvrigt kommet en ny behandlingform, hvor man kan undgå operation.

- Den nye metode går ud på at sprøjte enzymer ind i håndfladen, for så dagen efter at kunne trække eller strække fingrene ud igen.

- Det er en alternativ behandling til operationen. Men den er ikke anvendelig for alle. Det kommer an på, hvordan lidelsen præsenterer sig. Der er dog en del patienter, der er velegnet til denne nye form for behandling af sygdommen, siger Tine Weis.

0 kommentarer
Vis kommentarer