Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Mary skal lære kvinder, hvordan man ikke får børn

Kronprinsessen er rejst til Mozambique som seksualvejleder

Kronprinsesse Mary vil under opholdet i Mozambique komme til at lægge øre til mange triste historier. Foto: Mikkel Tariq Khan
Kronprinsesse Mary vil under opholdet i Mozambique komme til at lægge øre til mange triste historier. Foto: Mikkel Tariq Khan

Kronprinsese Mary er protektor for FNs befolkningsfond, UNFPA, og i denne rolle debutterer hun i skrivende stund som seksualvejleder i det østafrikanske land, Mozambique.

Formålet er at sætte fokus på kvindernes ret til at bestemme over deres egen krop.

Familieplanlægning har trange kår i områder, hvor hverken seksualoplysning eller kondomer er frit og åbent tilgængelige.

Læs også:

Se også: Kronprinsessen sætter fokus på julemærker

- Besøget skal sætte fokus på rettigheder og reproduktiv sundhed i Mozambique, og det ligger i forlængelse af kronprinsessens engagement inden for blandt andet mødresundhed og familieplanlægning, lyder det ifølge Berlingske Tidende fra hoffet.

40 procent af kvinderne i landet bliver gravide som teenagere, og halvdelen bliver gift før de fylder 18 år. En tredjedel af pigerne debutterer seksuelt, før de fylder 15, og der er en udbredt mangel på kondomer og anden prævention. Af samme grund er der en alarmerende høj udbredelse af HIV og AIDS samt mange uønskede graviditeter.

Læs også:

Se også: Mary syg på flyveturen

Af Berlingeren fremgår det, at kronprinsessen er på vej ind i et politisk minefelt, fordi kvinders rettigheder og prævension er ømfintlige emner i lande som Mozambique. Derfor ventes det, at Mary vil påbegynde sit virke som præventionsambassadør særdeles ydmygt.

- I Mozambique er der dog en vilje til at gøre noget ved problemene. Spørsmålet om kvinders rettigheder til selv at bestemme, hvornår de vil føde, og hvor mange barn de vil have, er ikke politiseret på samme måde, som det er i en række andre lande, siger udviklingsminister Christian Friis Bach, der er med på turen, til Berlingeren.

Læs også .

Se også: Mary hoppede i havnen

Mary og ministeren skal besøge organisationer, der bekæmper HIV og som støtte unge mødre med sygdomme som følge af for tidlige fødsler.kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen