Joachim styrer Danmark fra en racerbil

- Jeg kan godt styre landet herfra, slår han fast

Prins Joachim er i disse dage øverste chef for Danmark. Fra en racerbil. Her med sønnen Henrik og vennen Oscar. (Foto: Anthon Unger).
Prins Joachim er i disse dage øverste chef for Danmark. Fra en racerbil. Her med sønnen Henrik og vennen Oscar. (Foto: Anthon Unger).

Selv om dronning Margrethe og kronprins Frederik har forladt landet for at overvære OL i London, er der skam mere end styr på Danmark i deres fravær.

Prins Joachim har fået overdraget tjansen som øverste leder i deres fravær - selv om han i weekenden kører ræs i Copenhagen Historic Grand Prix ved Fælledparken.

Ekstra Bladet satte sig for at få opklaret, om danskerne kan nyde weekenden i forsikring om, at der tages hånd om ledelsen af landet.

Læs også:

Se også: Joachim fester med ekskonen - Marie må blive hjemme

- De er jo rigsforstander. Kan De styre landet herfra?

- Jeg har prøvet at snakke med dommerne om, hvorvidt det giver ret til at bestemme, hvad der sker på banen. Det kunne jo være spændende, siger landets fungerende leder i sin køredragt med det velkendte skæve smil.

Prins Joachim virker dog mere interesseret i det forestående løb end rigets tilstand, hvilket i bedste fald kan betyde, at der er styr på det hele. I værste fald, at landet står uden reel, kongelig ledelse.

- Så man kan godt styre det herfra?

- Ja, det kan man godt, siger Joachim.

Læs også:

Se også: Prins Joachim blev nummer tre i motorløb

Ifølge kongehusets selvopfattelse skal der altid være en arveberettiget til den danske trone i riget. Når Margrethe er ude af landet, fungerer kronprins Frederik som regent.

Er han også i udlandet, bliver enten prins Joachim eller prinsesse Benedikte rigsforstandere. Kronprinsesse Mary og prins Henrik kan ikke overtage rollen, da de ikke er født ind i familien.

- Hvad ligger der i rollen som rigsforstander?

Læs også:

Se også: Prinsen smadrede to biler

- Det indebærer, at riget kan føres, slår Joachim fast uden at uddybe det yderligere.

- Men har det en praktisk betydning i hverdagen?

- Jeg må ikke forlade landet. Der kan også være love at skrive under, hvis der er noget på tapetet, siger prins Joachim og slår fast, at han ikke skal træffe vidtrækkende beslutninger om store reformer, krige eller andet storpolitisk.

- Nej, det skal jeg ikke.

Hvad Helle Thorning-Schmidt siger til, at landet ikke kan føres uden en kongelig i landet, melder historien intet om.

1 af 3 Prinsesse Marie kom forbi med lille prins Henrik, mens Athena blev passet. (Foto: Anthon Unger).
2 af 3 Prins Joachim og lille prins Henrik har en fin kontakt. (Foto: Anthon Unger).
3 af 3 Prins Joachim er i disse dage øverste chef for Danmark. Fra en racerbil. Her med sønnen Henrik og vennen Oscar. (Foto: Anthon Unger).
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen