De royale koster 400 millioner per år

Du betaler: Kongefamilien koster skatteborgerne mindst 400 millioner kroner om året

Dronning Margrethe er ikke bare kransekagefigur, men også et af landets rigeste mennesker.  (Foto: Kenneth Meyer)
Dronning Margrethe er ikke bare kransekagefigur, men også et af landets rigeste mennesker. (Foto: Kenneth Meyer)

Når dronning Margrethe på fredag slår fløjdørene op til balkonen på Amalienborg for at lade sig hylde af tusindvis af danskere bevæbnet med dannebrogsflag, har hun ekstra grund til at smile.

For det burde i virkeligheden være hende, der hyldede det danske folk.

I hendes 70 år lange liv er det dem, der om nogen har været kongelige hofleverandører i form af skattekroner og dermed har betalt for, at hun og hendes familie lever et liv på samfundets øverste gren.

Ikke kun som kransekagefigur, men også som nogle af landets rigeste mennesker med en vældig, skattefri indkomst og en tilværelse, som kun de superrige kan matche.

Betaler ikke moms
En lang række skjulte udgifter bringer omkostningen ved at opretholde det danske monarki op på mindst 400 millioner kroner. Om året!

Ekstra Bladet giver for første gang et samlet overblik over de mange penge, som det danske kongehus hvert år koster den danske statskasse.

I år modtager dronning Margrethe og hendes familie tilsammen 95.500.000 kroner i apanage. Skattefrit naturligvis, og når de ikke betaler skat som alle andre, er den reelle udgift for staten derfor godt 143 millioner kroner.

Kongehuset slipper også for at betale moms, og det koster skatteborgerne 6,5 millioner kroner om året, viser Ekstra Bladets aktindsigt i kongehusets momsrefusioner. De kongelige er også en særdeles dyr affære for det ellers så økonomisk trængte forsvar. Her løber regningen op i mindst 144 millioner kroner. Det er udgifterne, som Forsvaret har til bl.a. kongeskibet Dannebrog, til Gardehusarregimentet og den del af Livgarden, som passer på de kongelige.

Beskyttes af 76 agenter
I forvejen bruges en ukendt formue på, at 76 agenter fra Politiets Efterretningstjeneste beskytter den fine familie med alt, hvad der hører til af rejser, træning, administration, biler osv. Alene deres lønninger anslås at koste i hvert fald 30 millioner kroner.

Hertil kommer så de kongelige slotte. Her varierer udgifterne markant.

Renovering for 200 mio.
Senest har staten betalt lige knap 200 millioner kroner for en gennemgribende renovering af Frederik VIII’s Palæ på Amalienborg, som kronprinsparret får nøglerne til 1. juni. Set over en femårsperiode koster renoveringerne i gennemsnit 60 millioner kroner om året.

Så den direkte apanage udgør altså kun en mindre del af de mange uigennemskuelige tilskud, som blandt andre folkemasserne på Amalienborg Slotsplads på fredag er med til at betale.

Se dokumentation nedenfor

Anmodning om aktindsigt.

Brev fra statsministeriet

Budget til styregruppemøde

Oversigt over kongelige flyvninger

Brev fra Finansministeriet

Brev fra statsministeriet

Brev om momsrefusion 1

Brev om momsrefusion 2

Civilisten

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen