Nu har Mary og Frede 20 badeværelser

Se de første billeder af fra den svinedyre renovering til 220 millioner kroner af Frede og Marys palæ-hjem

Efter eksil i provinsen vender kronprinsparret til næste sommer tilbage  til København, hvor  skatteyderne med 220 millioner kroner har  sørget for overdådig  luksus til det forvænte par. (Foto: Thomas Wilmann)
Efter eksil i provinsen vender kronprinsparret til næste sommer tilbage til København, hvor skatteyderne med 220 millioner kroner har sørget for overdådig luksus til det forvænte par. (Foto: Thomas Wilmann)
De vil gerne give indtryk af, at de er en helt almindelig familie, der selv cykler ungerne i institution, efter at de har serveret havregrød for dem.

Helt almindelige familier har dog sjældent 80 håndværkere gående på samme tid, får lavet forgyldninger på døre eller installerer fire ekstra badeværelser oven i de 16, der var i forvejen.

Men som billederne viser, er der da også langt fra den virkelighed, de fleste danskere lever i og til den, som Mary, Frederik, Christian og Isabella flytter ind i til sommer.

Regningen steg og steg
I flere år er det vrimlet med håndværkere, der skulle bringe deres nye palæ på Amalienborg op til en standard, som de forvænte beboere kan leve med.

Det har hverken været en nem eller en billig løsning.

Således er prisen for det nye hjem løbet op i astronomiske 220.100.000 kroner!

Først skulle Frederik VIII’s palæ-facade renoveres for 39,7 millioner, hvorefter sidebygningerne fik en overhaling til 40 millioner.

Og da politikerne måtte konstatere, at de kongelige ikke levede op til reglerne om, at de selv skal stå for den indvendige renovering af de slotte, de får stillet til rådighed, endte Folketinget i 2004 med at bevilge 105 millioner til at genoprette det, de royale havde ladet forfalde.

Den post er dog steget til 118,4 millioner kroner.

Solterrasse og gulvvarme
Sidst, men ikke mindst, har kongehuset været på tiggergang hos fonden Realdania, der har spyttet 22 millioner kroner i kunst og haveanlæg til den lille familie, så de kan bo passede i hjertet af København.

Alt i alt en regning på 220,1 millioner kroner, som skal forsøde livet for de kongelige, der i forbindelse med renoveringen kommer endnu mere på samfundets solside. Som et led i moderniseringen har Slots- og Ejendomsstyrelsen nemlig besluttet at forære Frede og Mary deres helt egen solterrasse i forbindelse med palæet.

Med i prisen hører plankegulv af fyrretræ, forgyldninger, ny elevator, fire ekstra badeværelser oven i de 16, der var i forvejen, ligesom der er lagt gulvvarme ind.

Hoffet flytter med
Palæet er på i alt 4.500 kvadratmeter og skal ud over familiens privatbolig rumme repræsentation, ligesom deres hof skal have til huse i palæet, der tidligere var beboet af dronning Ingrid og kong Frederik.

Mens arbejdet i København har stået på, har Frede og Mary og deres to børn boet i Kancellihuset i Fredensborg, der ligeledes er istandsat for et millionbeløb af skatteyderne.
1 af 5 En del af grunden til den høje renoveringspris er, at palæet føres tilbage til sin oprindelige form fra begyndelsen af 1800-tallet. Selv farvevalget afstemmes med det oprindelige. (Foto: Roberto Fortuna)
2 af 5 Mens krisen kradser hos mange danskere, er der råd til at forgylde kronprinsparrets nye hjem i midten af København. Ifølge reglerne skal de kongelige selv stå for renoveringen indendørs, men hvis blot de lader stå til længe nok, går staten ind og overtager den økonomiske byrde. (Foto: Roberto Fortuna)
3 af 5 Amalienborg Slotsplads har i flere år været skæmmet af renoveringen, der på tidspunkter har involveret 80 håndværkere på samme tid. (Foto: Roberto Fortuna)
4 af 5 Den udvendige istandsættelse omfatter renovering af samtlige vinduer, nyt tag og pudsning af facader mod haven, der er blevet nyanlagt af fonden Realdania, som støtter de kongelige med 22 millioner kroner. (Foto: Roberto Fortuna)
5 af 5 Efter eksil i provinsen vender kronprinsparret til næste sommer tilbage til København, hvor skatteyderne med 220 millioner kroner har sørget for overdådig luksus til det forvænte par. (Foto: Thomas Wilmann)
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere