Svensk hofchef: Usundt at kongelige får biler i gave

Den kongelige svenske hofstaldmester har sat en stopper for dyre og gratis biler i luksusklassen

Andersen & Martini sørgede for, at firmaets egen fotograf fangede, da Mary modtog en Saab 9-3 Aero Cabriolet. (Foto: Chris Nørgaard Hansen)
Andersen & Martini sørgede for, at firmaets egen fotograf fangede, da Mary modtog en Saab 9-3 Aero Cabriolet. (Foto: Chris Nørgaard Hansen)

Det er velkendt, at medlemmerne af den danske kongefamilie ikke blot er født med blåt blod, men også med en pæn dosis benzin i årerne.

De royales fascination af dyre luksusbiler er ikke gået ubemærket hen hos de danske bilimportører, der gerne markerer kongelige mærkedage med rullende gaver i millionklassen.

Sådan var det også i Sverige, indtil den kongelige svenske hofstaldmester, Mertil Melin, tiltrådte i 2003. Han kommer nu med en opsigtvækkende kritik af det, han kalder ' en usund kultur':

- Jeg hverken kan eller vil forholde mig til, hvordan man gør tingene i det danske kongehus. Men jeg kan fortælle om den situation, jeg mødte, da jeg blev ansat i det svenske kongehus for ti år siden, og hvorfor jeg syntes, det er en dårlig idé for os at modtage gaver i form af gratis biler, forklarer Mertil Merlin til Ekstra Bladet.

- Dengang leverede både Saab og Volvo gratis biler til det svenske kongehus. Jeg mente fra start, at det er en usund kultur, fordi man havner i en situation, hvor disse firmaer kan forvente at få nogle tjenester til gengæld for deres gaver, og hvor man ikke har kontrol over, hvordan de anvender billeder og fremstiller de kongelige.

Man risikerer nemt at blive en del af en reklamekampagne, som man ikke har kontrol over. Firmaerne havde en klar forventning om, at de kunne benytte det, at de leverede biler til hoffet, i forbindelse med deres markedsføring.

Rev aftaler i stykker
- Dengang jeg tiltrådte, havde den svenske konge nogle kammerater i erhvervslivet, der forsynede ham med gratis biler, og det ville jeg ikke acceptere. De kom med deres egen fotograf og ville forevige, når han skulle have nøglerne overdraget, men jeg sagde, ' aldrig i livet om kongen kommer ud og stiller op til foto på jeres forlangende', fortæller Mertel Merlin, der rev alle gamle aftaler i stykker og besluttede, at det svenske kongehus i stedet skulle lease deres biler:

- Det er meget mere enkelt - også i forhold til offentligheden - når kongen betaler sine egne udgifter. På den måde kan vi skifte bil, når vi har lyst - f. eks. hvert tredje år - og der er ikke de samme forventninger om, at kongehuset skal gengælde en tjeneste, fortæller hofstaldmesteren.

Det svenske kongehus leaser i dag deres biler fra eksempelvis Mercedes og har fået en lukrativ aftale:

- Vi betaler omkring 6000 svenske kroner om måneden for kongens Mercedes, men han stiller ikke op til pr-fotos og den slags. De må gerne tage billeder, når kongen kører i sin bil, men mere vil vi ikke tillade, fastslår Mertil Melin.

Forfatter: Det er uanstændigt
Forfatteren Jens Høvsgaard tog i den grad det danske kongehus kærligt under behandling i bogen ' Det koster et kongerige', hvor han blandt andet satte fokus på de mange gaver til kongehuset fra det danske erhvervsliv: - Udtalelserne fra Mertil Melin bekræfter, at der er en afgrundsdyb forskel på, hvad der foregår i det svenske og det danske kongehus.

Her i Danmark dyrker kongehuset i stor stil de mange gratis gaver, der spænder fra biler, både, luksuskrydstogter og gratis transport med jetfly fra Danfoss og Lego.

I lommen på erhvervslivet
- I Sverige og Norge er kongehusene meget mere ydmyge, hvis man altså kan bruge det ord i kongelig sammenhæng, vurderer Jens Høvsgaard, der mener, at de kongelige er villige deltagere i et stort markedsføringsspil:

- De ender i lommen på erhvervslivet og folk, der gerne vil frem i verden, og som har den store tegnebog fremme.

Det er netop det, som den svenske hofstaldmester vil undgå. Han vil ikke risikere, at sætte sine arbejdsgivere i den situation, og derfor har han sørget for, at der er blevet gjort op med den kultur.

- Jeg synes, det er uanstændigt og oprørende, det der foregår i Danmark. Der bør sættes nye rammer for, hvad det danske kongehus egentlig er - hvad de må modtage og på hvilken måde, de må agere reklamesøjler for diverse firmaer og for erhvervslivet, mener forfatteren og påpeger, at kongefamilien ikke betaler skat af de mange dyre gaver:

- I Danmark registrerer kongehuset de mange gaver som en del af deres indtægt. Da de slipper for at betale indkomstskat, undgår de på den måde at betale gaveafgift, som alle vi andre skal. Det er en fantastisk lukrativ måde at agere på.

Læs også:

Se også: Marys plukveer sendte 37 soldater gennem landet

Læs også:

Se også: Marys nattesøvn kostede 60.000 om måneden

Det danske kongehus ønsker ikke at kommentere sagen.

1 af 3 Også flere medier var på pletten for at forevige øjeblikket, hvor kongehuset modtog en bil. (Foto: Chris Nørgaard Hansen)
2 af 3 Mertil Melin, der her ses med kronprinsesse Victoria, har tidligere fortalt til Aftonbladet, at det ikke var nemt at overtale den svenske konge til at skippe de gratis biler:- Han sagde 'det koster jo penge'. 'Jo, det må du nok forvente', svarede jeg. (Foto: Michael Sohn/AP)
3 af 3 Andersen & Martini sørgede for, at firmaets egen fotograf fangede, da Mary modtog en Saab 9-3 Aero Cabriolet. (Foto: Chris Nørgaard Hansen)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen