Mary flyver hjem med tre styrthjelme

Ulykker i trafikken koster hvert år flere end en million mennesker livet i Vietnam. Mary sætter hjelm på hovedet og får to med hjem til Christian og Isabella

Pas på hovedet! (Foto: AP)
Pas på hovedet! (Foto: AP)

Set med danske øjne er trafikken i Vietnam overvældende og kaotisk. Og den koster da også hver dag cirka 35 mennesker livet. Det svarer til knap 13.000 trafikdræbte om året.

Fredag slår dronning Margrethe og kronprinsesse Mary et slag for at sætte styrthjelmen på hovedet, når de møder børn i Ho Chi Minh By, som med hjælp fra Danmark er blevet mere trafiksikre.

Siden 2007 er der stillet krav om, at alle voksne scooter og knallertkørere skal bruge hjelm i Vietnam, og det hører til sjældenhederne at se nogen uden. Men det kniber at få børnene med, for en myte, om at hjelmen skader udviklingen af nakkemusklen, er udbredt.

Det får mange til at køre med både små og halvstore børn - nogle gange hele flokken af søskende - barhovede.

Bag den danskstøttede kampagne står trafiksikkerhedsorganisationen AIP, hvor præsident Greig Craft fortæller, at trafikulykker koster flere mennesker livet end malaria og tuberkulose.

- Antallet af døde svarer til, at der hver dag faldt seks jumboflyvemaskiner ned pakket med passagerer, siger han.

Bagefter går dronningen og kronprinsessen på scenen med hvert sit barn i hånden. Først er det børnenes tur til at iføre sig hjelmen, og da det kommer til de kongelige gæsters tur, griber Mary den hvide hjelm og sætter den oven på sin store hat.

Dronningen nøjes med at give sin videre til sin svigerdatter, som så kan tage den med hjem til det mere fredelige Fredensborg.

Der bor cirka 86 millioner mennesker i Vietnam.

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere