Danmarks dyreste nikkedukker

Kronprinsparrets rejse til Saudi-Arabien i næste måned har mødt megen kritik - men det er meget svært for dem at sige nej tak til et erhvervsfremstød

Kronprinsparret Mary og Frederik har angiveligt svært ved at sige nej, når de bliver bedt om at repræsentere Danmark på rejser til udlandet. (Foto: AP)
Kronprinsparret Mary og Frederik har angiveligt svært ved at sige nej, når de bliver bedt om at repræsentere Danmark på rejser til udlandet. (Foto: AP)

Kongehuset er havnet i blæsevejr og skarp kritik fra flere kanter i forbindelse med kronprinsparrets forestående rejse til Saudi-Arabien i slutningen af næste måned i forbindelse med et erhvervsfremstød. Det skyldes blandet andet af flere af de tilmeldte erhvervsorganisationer har besluttet at melde fra på grund af den anspændte situation i landet, hvor der også for nylig er foretaget massehenrettelser.

Men selv om kronprinsparret er statsoverhoveder, tyder meget på, at de reelt ikke kan sige nej tak til en sådan rejse. Det er det danske erhvervsliv, der reelt booker billetterne for dem. Med en årlig apanage på 106 millioner kroner, kan man måske driste sig til at sige, at kongehuset består af Danmarks dyreste nikkedukker.

Men hvordan foregår det egentlig, når regentparret, dronningen eller kronprinsparret skal på officiel rejse – som fx et erhvervsfremstød. Bliver de spurgt om de vil med – eller er det nærmere et diktat? Og hvor stor indflydelse har kongefamiliens medlemmer egentlig selv på, hvad de vil deltage i?

Omstridt besøg til Bahrain
Disse spørgsmål har Ekstra Bladet stillet til kongehus-eksperten Jens Høvsgaard, der blandet andet har skrevet bogen 'Det koster et kongerige'.

- Det er nogle af de spørgsmål, som man aldrig kan få et ordentligt svar på. I forbindelse med kongehuset rejse til Bahrein i 2011 var der f.eks. en frygtelig masse forespørgsler i forbindelse med, at dronningen havde Storkorset med til Bahreins kong Hamad bin Isa Al Khalifa.

- Udenrigsministeriet skød bolden over på kongehuset og sagde, at det var noget, som de selv bestemte, når de skulle ud at rejse, og kongehuset henviste til Udenrigsministeriet. Man kunne ikke få nogle klare svar på noget som helst. Det eneste man kunne finde ud af, var, at det hænger voldsomt godt sammen, fortæller kongehus-eksperten Jens Høvsgaard.

Kongehuset åbner døre i totalitære stater
Kongehus-eksperten har selv i sin bog 'Det koster et kongerige' beskrevet nogle af de mekanismer, der går i gang, når kongehuset skal ud at rejse med danske handelsorganisationer.

- På sådanne rejser ind forskriver man kongehuset i de lande, hvor man mener, at kongehuset kan åbne nogle døre, forklarer Jens Høvsgaard og tilføjer:

- På et tidspunkt lavede jeg et radioprogram på Radio 24/7 med titlen 'Republikanerne', hvor jeg havde Dansk Industri indover for at høre, hvor meget det gavnede at have kongehuset med på et erhvervsfremstød. Og de svarede, at det gavnede rigtig meget i totalitære systemer, hvor man er ret imponerede over, når kongehuset kommer. Og med henblik på besøget til Saudi-Arabien drejer det sig også helt klart om et besøg til en totalitær stat.

- Når det drejer sig om lande som Kina, Rusland eller golf-staterne kan kongehuset medvirken have stor betydning, og i sådanne besøg vil jeg tro, at kongehuset simpelthen bliver ind forskrevet til rejserne.

Jens Høvsgaard udtaler i øvrigt, at det bliver interessant at se, om kronprinseparret tager en orden med til en Saudi Arabisk diktator.

Det handler om at sælge flæsk og ost
Nu har der allerede været meget kritik fremme omkring kronprinsparrets eventuelle besøg til Saudi-Arabien i slutningen af næste måned. Tror du, at mediekritikken og kritik fra diverse politikere kan være medvirkende til, at man aflyser besøget med henblik på kronprinsparrets tilstedeværelse?

- Det er sjældent, at man aflyser et sådant besøg. Så skal der virkelig ske noget. I denne her sammenhæng er der allerede nogle virksomheder, der har trukket sig, fordi de mener, at det ikke er passende at besøge Saudi-Arabien kort tid efter, at de har haft massehenrettelser i landet.

- Men jeg tror ikke, at det kommer til at påvirke kronprinsparrets deltagelse. Så skal der i hvert fald meget fokus på sagen. Det bliver jo hver gang argumenteret, at kongehusets og f.eks. udenrigsministerens tilstedeværelse kan være medvirkende til at befordre en dialog. Og det er den måde, vi udøver systemkritik på over for den slags lande.

- Men jeg er overbevist om, at det handler mere om at sælge flæsk og ost til dem, så der kan komme nogle flere penge i kassen. Og så er man i og for sig lige glad med, hvad de foretager sig set ud fra et menneskeretighedsmæssigt  synspunkt.

(artiklen fortsætter under billedet)

Et smukt par. Kronprinsparret. (Foto: All Over Press)
Et smukt par. Kronprinsparret. (Foto: All Over Press)
 

Rejserne er planlagt flere år i forvejen
Niels Helveg Petersen, der var udenrigsminister i Danmark fra 1993 til år 2000, fortæller til Ekstra Bladet, at kongehusets rejser normalt er planlagt flere år i forvejen.

- Og i den forbindelse er det jo en dialog mellem udenrigsministeriets embedsmænd og hoffets embedsmænd i forbindelse med at planlægge rejserne. Der er en rullende plan for såkaldte udgående besøg, som der typisk er et af om året.

Men kan kongehuset godt sige nej tak, hvis udenrigsministeriet kommer og siger, at det vil være godt for Danmark, hvis kongehuset tog med på en bestemt rejse?

- Det tør jeg ikke udtale mig om. Det er lidt vanskeligt at svare på, fordi rejserne er planlagt flere år i forvejen. Og hvis situationen f.eks. ændrer sig i et land i forhold til for to år siden, kan det måske godt være lidt mærkværdigt, at man skal besøge landet, siger Niels Helveg Petersen, der understreger, at han aldrig selv personligt har deltaget i rejsemøderne mellem udenrigsministeriet og hoffets embedsmænd. De møder blev foretaget af embedsmænd fra udenrigsministeriet.

En fredelig dialog
Men kan man sige noget generelt med henblik på, om det er politikerne, der bestemmer eller om det er kongehuset, der bestemmer, når der skal foretages rejser med erhvervsfremstød i udlandet?

- Det er typisk noget, som man bliver enige om. Man snakker sig fredeligt og roligt frem til en løsning. Det er sådan, som jeg har fået forståelse af dialogen.

Niels Helveg Petersen oplyser i øvrigt, at der normalt er et indgående og et udgående besøg om året i forbindelse med kongehuset.

- Og jeg kan ikke lade være med at grine lidt af, at medierne blandt andet i forbindelse med prinsgemalens pension skrev, at han nu ikke længere kunne tage med på besøg til udlandet. Men det drejer sig altså kun om et besøg om året. Og det ville ikke være noget, der ville slide ham op, lyder det gemytligt fra Niels Helveg Petersen.

Kong Salman skal efter planerne være vært for Frederik og Mary i slutningen af februar måned i Saudi-Arabien.(Foto: AP)
Kong Salman skal efter planerne være vært for Frederik og Mary i slutningen af februar måned i Saudi-Arabien.(Foto: AP)
 

1 af 3 Kong Salman skal efter planerne være vært for Frederik og Mary i slutningen af februar måned i Saudi-Arabien.(Foto: AP)
2 af 3 Et smukt par. Kronprinsparret. (Foto: All Over Press)
3 af 3 Kronprinsparret Mary og Frederik har angiveligt svært ved at sige nej, når de bliver bedt om at repræsentere Danmark på rejser til udlandet. (Foto: AP)
203 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere