Ekspert om Kong Henrik i 2017: Gør hvad der passer ham

Dronning Margrethe proklamerede i sin nytårstale 2015, at Henrik nu gik på pension. Men faktum har været, at kongen alligevel arbejdede 44 dage i 2016

Et nyt år banker for døren - også for kongehuset. Selvom kong Henrik nytårsaften 2015 lod sig pensionere, har han altså alligevel arbejdet i 44 dage i 2016. Det viser en gennemgang af Henriks kalender, Ekstra Bladet har lavet.

Se også: Kongens bedste ven afliver dronningens nytårstale: Henrik er IKKE gået på pension

Det har været begivenheder som jagt, fest og kultur-arrangementer, der har tiltrukket kongen. Han har selv valgt, hvad han ville deltage i, og det har været lystbetonede valg, fastslår historiker og kongehus-ekspert Lars Hovbakke Møller overfor Ekstra Bladet.

Og Hovbakke vurderer, at kongen også i 2017 kommer til at ligne 2016:

- Kort efter annonceringen (af pension, red.) valgte han at deltage i nytårstaffelet alligevel, men så fravalgte han sommertogtet. Så det har været de ting, hvor han har ment at det kunne være sjovt og spændende. Jagter, fester og den slags ting, men i det hele taget har det været valg af, hvad han havde lyst til, siger Lars Hovbakke Sørensen.

(Artiklen fortætter under billedet)

Kalenderen viser også, at der har været rigeligt med middage, jagter og kulturelle begivenheder. Dejlig mad og vin har aldrig ikke manglet i maven, selvom kongen altså arbejdede. Kongehus-eksperten peger på, at det kan skyldes, at kongen faktisk har savnet at arbejde, selvom han egentlig ville pensioneres:

- Reelt har han jo efterfølgende valgt at deltage i mange flere ting, end nogen måske havde forventet. Jeg tror ikke, der er nogen, der havde regnet med, at han ville deltage i så mange ting, fortæller kongehus-eksperten og fortsætter:

- Det har måske været fordi, at han som mange andre, der lader sig pensionere, efterfølgende har savnet at lave nogle ting, som han lavede mens han arbejdede og derfor er han så gået ind i en hel masse arrangementer og ting alligevel.

Overraskelser
Lars Hovbakke Sørensen pointerer også, at overraskelsesmomentet har været stort. Han fortæller, at beslutningen om pensioneringen har kommet fra Henrik selv, og derfor blev nytårstalen formuleret som den gjorde. En formulering, som Erik Brandt altså er utilfreds med.

- Dronningen formulerede talen sidste år ud fra den melding, der internt var kommet fra Henrik om, at han ønskede at trække sig tilbage. Jeg tror, at han har deltaget i langt flere ting end dronningen, og alle andre for den sags skyld, havde regnet med.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Når 2017 banker på døren, forventer kongehus-kenderen, at Henrik vil arbejde mindre, men stadig tage del i de begivenheder, som han finder interessante og sjove.

- Han er jo sådan set frisk nok, så med mindre helbredet svigter, vil han fortsat vælge arrangementer hvor han kan gå og hygge sig, og knap så meget de der officielle ting, altså pligter med at tage rundt og besøge de forskellige steder i Danmark, åbne ting og sager. Det er ting han har lagt på hylden, og så er det mere det sociale liv og kunst og kultur, han vil prioritere, som han har gjort det i 2016.

Du kan selv bladre i den kongelige kalender og dykke ned i Henriks arbejdsdage her (bemærk, at februar mangler, da der ikke var noget på programmet):

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Derfor kalder vi ham kongen:

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

Prins Henrik kører her fra Tivoli med sine to hunde i sin Centurion 1958, som han har arvet fra sin svigerfar, nu afdøde Kong Frederik d.9. Foto: Jesper Mortensen
Prins Henrik kører her fra Tivoli med sine to hunde i sin Centurion 1958, som han har arvet fra sin svigerfar, nu afdøde Kong Frederik d.9. Foto: Jesper Mortensen

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

69 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Hent flere