Erik Brandt: - Det er trist

Prins Henriks gamle ven kalder det for trist, at hans tennismakker gennem utallige år er ramt demens

Ekstra Bladets journalist Julie Kragh fortæller her om prins Henrik og offentliggørelsen af diagnosen

Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:02 Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

Prins Henrik har sommeren igennem trukket overskrifter i Danmark med den ene chokerende udtalelse efter den anden.

Først sagde han, at han ikke ville begraves ved siden af sin kone, og derefter kom den meget omtalte udtalelse om, at dronningen gør ham til narren.

Onsdag eftermiddag er kongehuset kommet med en del af forklaringen på prins Henrik udfald. Den 83-årige prins er ramt af demens.

'Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen', hedder det i den officielle meddelelse fra kongehuset.

Prins Henriks nærmeste venner har valgt, at de ikke vil kommentere hans sygdom.

- Jeg har ingen kommentarer, siger Bent Fabricius-Bjerre til Ekstra Bladet, og nogenlunde samme besked er der fra ellers så åbenmundede Erik Brandt.

- Jeg har ingen kommentar. Absolut ingen. Det er trist og ellers har jeg ikke noget at sige om det, siger Erik Brandt.

Nogenlunde samme kommentar lyder fra prins Henriks gamle tennismakker, entertaineren Eddie Skoller.

- Det har jeg ingen kommentar til. Det er et privat anliggende, siger han høfligt.

Se også: Henriks nære ven: Forkert beslutning

Ifølge meddelelsen fra kongehuset har prinsen været igennem et længere udredningsforløb i løbet af sensommeren. Her har et specialistteam ved Rigshospitalet konkluderet, at prinsen Henrik lider af demens.  

Kommer kongehusets udmelding om Henriks demens bag på dig?

Er det den rigtige beslutning at melde diagnosen offentligt ud?

Se resultat

Kommer kongehusets udmelding om Henriks demens bag på dig?

Er det den rigtige beslutning at melde diagnosen offentligt ud?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Ud over at prins Henrik lider af demens, er han denne sommer blevet opereret i højre lyske og fik en ballonudvidelse i højre bækkenkar.

Prins Henriks begivenhedsrige sommer

12. juli: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

3. august: Ugebladet Tæt På skriver, at prins Henrik ikke vil begraves med dronningen i Roskilde Domkirke, hvilket siden bekræftes af kongehuset.

- Det er ingen hemmelighed, at prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki udtaler Lene Balleby til BT.

8. august: Fra slottet i Cayx fortæller Henrik til Billed-Bladet og Se og Hør, at ’dronningen gør mig til narren’. Samme dag ankommer Margrethe til det franske vinslot, hvor hun efter planen skal holde ferie frem til 23. august.

9. august: Lene Balleby forklarer over for TV 2, hvorfor prins Henrik kommer med sine opsigtsvækkende udtalelser.

- Hans Kongelige Højhed Prinsen har i forlængelse af den aftalte offentliggørelse (af de ændrede begravelsesplaner, red.) selv ønsket at forklare sine bevægegrunde yderligere. Og det har prinsen jo ret til, lyder det.

14. august: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen