Erik Brandt: - Det er trist

Prins Henriks gamle ven kalder det for trist, at hans tennismakker gennem utallige år er ramt demens

Ekstra Bladets journalist Julie Kragh fortæller her om prins Henrik og offentliggørelsen af diagnosen

Efter længere tids spekulation fortæller kongehuset nu, hvad Henrik fejler. Foto: Stine Tidsvilde Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:02 Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

Prins Henrik har sommeren igennem trukket overskrifter i Danmark med den ene chokerende udtalelse efter den anden.

Først sagde han, at han ikke ville begraves ved siden af sin kone, og derefter kom den meget omtalte udtalelse om, at dronningen gør ham til narren.

Onsdag eftermiddag er kongehuset kommet med en del af forklaringen på prins Henrik udfald. Den 83-årige prins er ramt af demens.

'Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen', hedder det i den officielle meddelelse fra kongehuset.

Prins Henriks nærmeste venner har valgt, at de ikke vil kommentere hans sygdom.

- Jeg har ingen kommentarer, siger Bent Fabricius-Bjerre til Ekstra Bladet, og nogenlunde samme besked er der fra ellers så åbenmundede Erik Brandt.

- Jeg har ingen kommentar. Absolut ingen. Det er trist og ellers har jeg ikke noget at sige om det, siger Erik Brandt.

Nogenlunde samme kommentar lyder fra prins Henriks gamle tennismakker, entertaineren Eddie Skoller.

- Det har jeg ingen kommentar til. Det er et privat anliggende, siger han høfligt.

Se også: Henriks nære ven: Forkert beslutning

Ifølge meddelelsen fra kongehuset har prinsen været igennem et længere udredningsforløb i løbet af sensommeren. Her har et specialistteam ved Rigshospitalet konkluderet, at prinsen Henrik lider af demens.  

Kommer kongehusets udmelding om Henriks demens bag på dig?

Er det den rigtige beslutning at melde diagnosen offentligt ud?

Se resultat

Kommer kongehusets udmelding om Henriks demens bag på dig?

Er det den rigtige beslutning at melde diagnosen offentligt ud?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Ud over at prins Henrik lider af demens, er han denne sommer blevet opereret i højre lyske og fik en ballonudvidelse i højre bækkenkar.

Prins Henriks helbred

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen