Her er Kong Henriks støtter

Mads Christensen, Ditte Okman, Peter Aalbæk og Jes Dorph-Petersen bakker op om den aldrende bedstefars højeste ønske

Henrik skal være konge - og det kan kun gå for langsomt. (Polfoto)
Henrik skal være konge - og det kan kun gå for langsomt. (Polfoto)

– Kong Henrik får min stemme.

Klarere kunne Mads ’Blærerøven’ Christensen ikke udtrykke sig, hvis den mundrappe meningsmaskine blev stillet over for prins Henriks dilemma som fast paneldeltager i ’Mads & Monopolet’ i Danmarks Radio.

– Har han lyst til at være konge, og kan det gøre ham glad, så er det grund nok for mig. Henrik fortjener det virkelig. Nu har han været en loyal tjener i så mange år og gjort så meget for nationen. En rigtig god repræsentant for Danmark.

Mads Christensen roser Kong Henriks evne til at føre sig frem med en stærk, sympatisk udstråling uden at blive leflende.

– Jeg synes, han er vidunderlig. I et kedeligt, leverpostejfarvet samfund er han den kulørte klat lige midt i det hele. Det grænser til, at jeg elsker den mand. Margrethe kan til gengæld nogle gange virke lovlig hovskisnovski.

Blærerøven er dog ikke vild med mandens snak om at stå i skyggen af sin kone.

– Det er en gammeldags tanke og dermed også en smule plat og ucharmerende. Hallo, mand. Vågn op. Vi står alle sammen i skyggen af vores koner, så den der selvforståelse med at beskytte hulens indgang kan han godt glemme. Men det er virkelig forfriskende, at han tager kampen op. Det giver point hos mig.

Det skal være nu
Mads Christensen råder dog kongehusets machomand til at skynde sig med at få sit ønske ført igennem, hvis han gerne vil undgå igen at blive overhalet af kronprins Frederik.

– Dronning Margrethe lever ikke evigt, og så bliver kronprinsen konge. Det her er en sag, vi ikke skal trække i langdrag. Det skal snart være, hvis det skal være. Det er også kun et spørgsmål om tid, før Enhedslisten skal danne regering, og så ved vi, hvad Henrik kan vente sig. Så bliver han fyret. Det giver også et vist pres, siger Mads Christensen og medgiver i samme åndedrag, at han personligt ikke går så meget op i, om Henrik kalder sig prinsgemal eller konge.

– Kongehuset er en turistattraktion, som vi har for show og for sjov. De bestemmer ingenting, og deres bidrag til samfundet er mest en spagfærdig form for underholdning. Men de der titler er hyggelige. De er med til at oprette illusionen om, at vi lever i et eventyrrige.

Ditte Okman: Henrik skal tage en alvorlig snak med sin kone

 

- Herregud. Manden er 80 år, og hvis det nu er hans sidste store ønske her i livet, så opfyld det dog. Om han er prins, konge eller lagekagemand, kan være ligegyldigt. Men når det nu betyder så meget for ham med den titel, så synes jeg, vi skal kalde ham konge.

Det er radioværten Ditte Okmans klare budskab. Ikke så meget til kongehusets frustrerede wannabe-konge, men i endnu højere grad til hans kone, dronning Margrethe.

Ditte Okman har flere gange dækket kongestof som journalist, og hun undrer sig over, at Kong Henrik sidder og klager sin nød til en gruppe journalister i Holland.

– Han burde måske vende det 180 grader om og spørge sin kone: Hvorfor bliver jeg ikke konge? Hun er i virkeligheden den eneste, der kan gøre ham til konge. Nu har han vrøvlet om det i 17 år, tror jeg, så noget tyder på, at det er et ægteskabeligt dilemma, som de ikke selv kan finde ud af at løse. Det burde de tage en alvorlig snak om, mener Ditte Okman, som er overbevist om, at politikerne ville lægge sig fladt ned på ryggen og sige ’vedtaget’ i kor, hvis dronning Margrethe henvendte sig til statsministeren og Folketinget med et fælles ønske om at give sin gemal en mere ophøjet titulering.

Han fortjener det
Ditte Okman mener ellers som udgangspunkt, at kongehuset som institution er gakket og udemokratisk og uforståeligt.

– Men hvis nogen fortjener den titel, må det være Henrik. Han fortjener det langt mere end for eksempel kronprins Frederik, der jo er født til det hele. Henrik har skullet kæmpe meget mere for at blive elsket af det danske folk, siger hun og henviser til, at han i mange år er blevet hånet for sit sprog, selv om han efter hendes mening taler et mere varieret og rigere dansk end de fleste dødelige danskere.

Radioværten sporer dog, at hans popularitet er stigende. Hun vurderer, at Henriks 80-års fødselsdag og billedet af ham som en ’lidt overvægtig hyggeonkel’ har forbedret hans omdømme.

Peter Aalbæk: Lad os gøre det!
Kong Henriks store ønske om at slippe af med prinsetitlen får også fuld opbakning hos filmproducenten Peter Aalbæk.

 

– Ja, ja. I min branche uddeler vi titler til højre og venstre for at gøre folk glade, så hvorfor ikke gøre det samme med Henrik. Han er for stort et plus for os alle sammen til at gå og være ked af det. Danmark ville være fattigt uden ham, så han SKAL være glad, for søren.

Peter Aalbæk kan dog ikke overskue en langvarig og kompliceret grundlovsændring: – Nej, lad os gøre det på en mindelig, dansk måde og bare gå over til at kalde ham Kong Henrik.

Filmproducenten har stor respekt for kongens mod til igen og igen at tage spørgsmålet op, selv om han ved, at han er i opposition til en stor del af den danske befolkning.

– Jeg er næsegrus af beundring. Sidste gang, han fremførte det behov, syntes alle, han var latterlig, så det er smukt, at han alligevel bliver ved, og at han tør stille op imod ’Mama’ derhjemme på Amalienborg.

For Peter Aalbæk er det ’absolut også en ligestillingssag’.

– Enhver dansk mand forstår, hvad det vil sige at blive tyranniseret af stærke kvinder omkring én, og jeg er ikke i tvivl om, at han bliver bedre til sit job med titlen som konge og en stærkere ballast af selvrespekt og overskud. Det er nødvendigt, når han nu skal repræsentere Danmark. Jeg kunne ikke forestille mig et mere rædselsfuldt job, så vi skal tanke op med positivitet på alle konti.

Peter Aalbæk har truffet kongen til adskillige kulturen-møder-kongehuset-middage.

– Jeg bliver altid i godt humør af at være sammen med Henrik. Jeg har let ved at identificere mig med en mand, der holder af et glas rødvin og noget godt at spise. Det kan mange danskere, tror jeg. Der rammer han os i hjertet. Han kunne tidligere være lige lovlig frankofil, men med alderen synes jeg faktisk, han er blevet mere og mere dansk.

Jes Dorph: Fint med mig - hvis han bliver bedre til sit job

Det er ikke en helt sort tanke for Jes Dorph-Petersen, hvis dronning Margrethes mand ’i folkemunde’ får lov at bryste sig med titlen som konge.

– Fred være med det. Det vil være i orden med mig, men så skal der 100 procent være en ekstra pointe ud over at gøre ham selv glad. Det skal udelukkende være, fordi man på den måde gør almenvellet og kongehuset som institution en tjeneste.

Den tidligere nyhedsvært og ordstyrer på store kongelige begivenheder på TV2 mener derfor, at prinsgemalen og kongehuset klart skal definere, hvad han kan gøre ’endnu bedre’, hvis han udstyres med titlen som konge.

– Han er prinsgemal for systemets skyld. Ikke for sin egen. På den måde er hans egen situation ikke så vigtig. Men begynder vi at kalde prinsgemalen konge, kan man selvfølgelig sige, at det giver det ny pr, og alene det vil være at gøre kongehuset en tjeneste, siger Jes Dorph og påpeger, at medierne i forvejen berettiger og synliggør en stor del af de kongeliges arbejde.

Han fastholder dog, at vi er ude i ’afdelingen for luksuskrav’:

– Det er et paradoks at diskutere, om et af de mest privilligerede mennesker i Danmark skal have et ekstra lag flødeskum på sin i forvejen ret store lagkage, samtidig med at vi roder med, om kontanthjælpen skal reduceres endnu mere.

På den måde er kongehusets farverige ener efter tv-værtens mening ’ikke en mand i akut nød eller et menneske, som virkelig trænger til mere ophøjelse’.

– Nej, jeg har ikke ondt af ham. Det er ikke synd, at han kun er prinsgemal. Han har jo fået mange ordner tildelt alene i kraft af en titel, som han så ikke er tilfreds med. Jeg kunne også kalde mig arkitekt eller direktør eller konge, fordi de titler er ubeskyttede. Men så skal jeg også bevise, at jeg kan blive bedre til mit job og leve op til titlerne. Elvis Presley kaldte sig også konge, men han fortjente det. Det ved jeg ikke med Henrik.

Jes Dorph-Petersen understreger, at han har stor sympati for prins Henrik.

– Jeg synes, han er dygtig til sit job, engageret og sjov. Med mit kendskab til prins Henrik er han en mand, som er præget af sit humør. Han er et impulsivt menneske. Jeg synes, han er skideskæg. Et vindende menneske. Jeg kunne godt forestille mig, at han blev gladere, hvis han blev udnævnt til konge.

Hør, hvorfor Ekstra Bladet synes, at han skal være Kong Henrik her:

1 af 4 (Foto: Tariq Mikkel Khan)
2 af 4 (Foto: Thoms Sjørup)
3 af 4 (Foto: Tariq Mikkel Khan)
4 af 4 Henrik skal være konge - og det kan kun gå for langsomt. (Polfoto)
50 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere