Her er Lars Løkkes reaktion på prins Henrik sygdom

Statsministeren appellerer til, at offentligheden respekterer den royale families ret til privatliv

Ekstra Bladets journalist Julie Kragh fortæller her om prins Henrik og offentliggørelsen af diagnosen

Efter længere tids spekulation fortæller kongehuset nu, hvad Henrik fejler. Foto: Stine Tidsvilde Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:02 Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

- De seneste måneder har ikke været nemme for kongehuset. Det har gjort ondt på mig på samme måde, som jeg er sikker på, at det også har gjort ondt på alle andre, der værdsætter kongehusets virke og hele den kongelige familie.

Det udtaler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter at kongehuset onsdag har oplyst, at prins Henrik lider af demens.

Kongehusets pressemeddelelse:

Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: 

I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens.  

Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.  

Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv.  

Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.

Sommeren har været præget af opsigtsvækkende udtalelse fra prinsen om, at han ikke vil begraves ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke.

- Dronningen har igennem hele forløbet passet sine pligter på forbilledlig vis. Det kan jeg kun have den allerstørste respekt for, siger Lars Løkke Rasmussen.

Prins Henrik og Erik Brandt har været venner stort set siden, franskmanden kom til Danmark. Foto: Martin Høien Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:32 Erik Brandt: - Det er trist

Kongehuset oplyser i en pressemeddelelse, at den royale familier ønsker, at prinsen fremover 'får den ro, som situationen påkræver'.

Statsministeren appellerer også til, at offentligheden respekterer familiens ret til privatliv.

- Ikke mindst i respekt for den indsats Prins Henrik igennem årtier har ydet for vores land, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Alle skal have lov til at blive ældre i fred og ro - også selv om man tilhører kongefamilien, tilføjer han.

Fakta om folkesygdommen demens

87.000 danskere har en demens-sygdom.

50.000 er diagnosticeret med Alzheimers.

I 2015 var der 46,8 millioner mennesker med demens-sygdom på verdensplan. Estimatet er, at der i 2050 vil være 131,5 millioner mennesker med
en diagnose på en demens-sygdom.

Demens er et ord, der udelukkende bruges til at beskrive demens-symptomer; man er forvirret, ude af sig selv eller glemmer ting. Demens er altså ikke en sygdom. Det er først, når diagnosen er stillet, at man kan tale om en ’demens-syg’.

Den mest almindelige demens-sygdom, der findes, er Alzheimers.C Der findes over 100 forskellige demens-sygdomme.

Kilder: Alzheimerforeningen og The Lancet Commission on Dementia Prevention,
Intervention and Care

jaje@eb.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen