Hovsa! Kongehusets demens-nyhed var slet ikke en nyhed

Skal man tro kommentarer og afstemninger havde stort set alle danskere diagnosticeret prins Henrik korrekt længe før Rigshospitalets specialister

Det kommer tilsyneladende ikke som den store overraskelse for den brede befolkning, at prins Henrik lider af demens. Foto: Stine Tidsvilde
Det kommer tilsyneladende ikke som den store overraskelse for den brede befolkning, at prins Henrik lider af demens. Foto: Stine Tidsvilde

Se også: Poul Madsen: Kongehuset burde have meldt ud, hvis der var mistanke om demens

Se også: Efter massiv kritik: Nu skal det være slut med interviews af prins Henrik

Der gik ikke mange sekunder, før kongehuset havde sendt deres pressemeddelelse om prins Henriks demens-diagnose ud, før det væltede ind med kommentarer, hvor læsere konstaterede, at det da slet ikke var en nyhed, men noget 'som alle har vidst i lang tid'.

Radiovært på P3 - David Mandel - konstaterer ligefrem på Twitter, at Danmark nu er blevet mange læger rigere, da de mange 'eksperter' på de sociale medier, der blev hånet og kaldt amatører, viste sig at have ret og nu med rette fremover kan kalde sig 'rigtige læger'.

I en afstemning på ekstrabladet.dk, hvor læserne blev spurgt, om kongehusets udmelding kom bag på dem, svarer hele 89 procent 'nej', mens kun 11 procent vil indrømme, at de blev en lillebitte smule overraskede over kongehusets pressemeddelelse.

I en supplerende afstemning erklærer hele 97 procent desuden, at de mener, at det var den rigtige beslutning af kongehuset, at de uden omsvøb indviede befolkningen i den triste nyhed.

Kommer kongehusets udmelding om Henriks demens bag på dig?

Er det den rigtige beslutning at melde diagnosen offentligt ud?

Se resultat

Kommer kongehusets udmelding om Henriks demens bag på dig?

Er det den rigtige beslutning at melde diagnosen offentligt ud?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Begravelse
Snakken om den 83-årige prins' fysiske og psykiske helbredstilstand tog for alvor fart, da Henrik i begyndelsen af august meddelte, at han alligevel ikke ville begraves i en kostbar sarkofag sammen med Margrethe i Roskilde Domkirke, som det ellers længe har været planlagt.

Hans besked blev fulgt op med en udtalelse om, at det var Margrethe, der gjorde ham til nar ved ikke at ville tildele ham titlen af konge eller kongegemal.

Prins Henrik er til stede ved åbning af Fredensborg Bådfart. Skipperhuset, Fredensborg. Foto: Anthon Unger/Ritzau Foto Kendte Så ond er Henriks demens

Længere udredningsforløb
I onsdagens pressemeddelelse fra kongehuset blev det oplyst, at det var en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren, der slog fast, at prins Henrik lider af demens.

- I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens, skrev kongehuset.

Kongehuset har gennem hele forløbet - som så ofte før - holdt kortene tæt ind til kroppen og i forbindelse med sommerens opsigtsvækkende udtalelser fra prins Henrik blev pressen ikke bedt om at tage specielle hensyn.

Ret til at udtale sig
I stedet var meldingen fra kongehusets kommunikationschef Lene Balleby, at prins Henrik havde ret til at udtale sig. 

- Hans Kongelige Højhed Prinsen har i forlængelse af den aftalte offentliggørelse (af de ændrede begravelsesplaner, red) selv ønsket at forklare sine bevægegrunde yderligere. Og det har Prinsen jo ret til, sagde hun til TV 2. 

Kongehusets pressemeddelelse:

Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: 

I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens.  

Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.  

Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv.  

Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.

Fakta om folkesygdommen demens

87.000 danskere har en demens-sygdom.

50.000 er diagnosticeret med Alzheimers.

I 2015 var der 46,8 millioner mennesker med demens-sygdom på verdensplan. Estimatet er, at der i 2050 vil være 131,5 millioner mennesker med
en diagnose på en demens-sygdom.

Demens er et ord, der udelukkende bruges til at beskrive demens-symptomer; man er forvirret, ude af sig selv eller glemmer ting. Demens er altså ikke en sygdom. Det er først, når diagnosen er stillet, at man kan tale om en ’demens-syg’.

Den mest almindelige demens-sygdom, der findes, er Alzheimers.C Der findes over 100 forskellige demens-sygdomme.

Kilder: Alzheimerforeningen og The Lancet Commission on Dementia Prevention,
Intervention and Care

jaje@eb.dk

Prins Henriks helbred

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen