Kongehus-kommentator: Henrik kan ikke være det bekendt

Ifølge kongehus-kommentatoren Anette Kokholm virker det urealistisk, at kong Henrik har været så syg, at han ikke kunne deltage i Majestætens fødselsdag

Se billederne af Kong Henrik i Venedig her

Endnu engang skaber Kong Henrik overskrifter.

Ekstra Bladet kunne i aftens afsløre, at den angiveligt sengeliggende Henrik få timer efter, at dronning Margrethe vinkede farvel til sine fødselsdagsgæster torsdag aften, var rask nok til at køre en fem timer lang køretur til Hamborg, Tyskland, hvor han med fly blev fragtet videre til Venedig.

Kong Henrik havde ellers meldt afbud til samtlige arrangementer i forbindelse med Dronningens fødselsdag, fordi han led af en slem influenza. Han var angiveligt så sløj, at han ikke engang kunne vinke fra balkonen med sin hustru. Alligevel kunne han altså ved ni-tiden fredag morgen - mindre end ti timer efter dronningens fødselsdag sluttede - godt gennemføre den lange rejse til Venedig.

Lyder ikke som sygdom
De nye oplysninger sætter nu ekstra fut i spekulationerne omkring kong Henriks påståede sygdom.

- Der er ingen tvivl om, at hvis han har været så rask, at han har kunnet rejse til Venedig om morgenen, så er det meget urealistisk, at han har været så syg, at han ikke har kunnet deltage i Dronningens fødselsdag.

- Det kan godt være, at han har været for dårlig til at sidde til en fest i timevis, men han må have kunnet deltage i dele af den, vurderer chefredaktøren på Familie Journal og kongehus-kommentator på DR, Anette Kokholm, som ikke har noget bud på, hvorfor Henrik udeblev fra sin hustrus 75 år fødselsdag.

- Jeg skal ikke kunne fortolke, hvorfor han ikke har deltaget, men det lyder ikke som om, han har været syg, fortæller hun.

Popularitet vil lide et knæk
Anette Kokholm vurderer, at den popularitet, som Henrik efterhånden har opbygget, vil lide et knæk efter denne hændelse.

- Han kan ikke være det bekendt. Helt gammeldags, god opførsel, det viser han i hvert fald ikke i denne situation. Den popularitet han har oparbejdet, hvor han nærmest er blevet kult, den kommer til at lide et knæk nu. Royalist-Danmark vil se anderledes på ham, mener Anette Kokholm, som også studser over Henriks valg af rejsedestination.

- Hvis det var mig, der pjækkede fra min mands fødselsdag, så ville jeg have valgt et mere diskret sted. En eller anden spansk bjergtop, hvor ingen ville se mig. Så enten tænker han ikke over, at det kan give ballade, eller også vil han gerne have, at det skal give ballade, for man kan ikke blive forbavset over at blive spottet sådan et sted som Venedig.

Utrolig synd for Magrethe
Anette Kokholm mener, at Henriks opførsel er utrolig synd for dronningen.

- Det er bare så synd for hende. Den opmærksomhed, der er om dronningen, bliver fyldt med medlidenhed.

- I stedet for at tænke, at hun er den her gode og slagkraftige majestæt, der fylder 75 år, synes man i stedet, det er rigtig synd for hende, at hun har den her mand, der åbenbart ikke har været særlig sød ved hende i den her uge, hvor hun burde have været centrum for familiens kærlighed og glæde, siger Anette Kokholm.

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

97 kommentarer
Vis kommentarer