Kongehuset kan miste ældgamle jagtprivilegier

Naturstyrelsen varsler opgør med kongehusets 165 år gamle eksklusive eneret på jagt i de danske statsskove

Vildtparade efter en kongejagt. (Foto: Jan Unger)
Vildtparade efter en kongejagt. (Foto: Jan Unger)

Miljøministeriet forhandler med kongehuset om at begrænse de kongeliges eksklusive ret til jagt i statens bedste skove. Det sker, efter at DR Nyheder er begyndt at grave i kongehusets privilegier.

Har haft eneret
Når kongehuset cirka seks gange om året inviterer Danmarks øverste spidser på jagt, sker det i en af landets 214 bedste skove, som den royale familie har eneret på at jage i.

Sådan har det været i 165 år, men nu varsler Naturstyrelsen et opgør med de kongeliges privilegerede jagt-traditioner.

Se også: Prinsen pløkkede to dyr

Kan lejes ud
Styrelsen forhandler nemlig lige nu med kongehuset om, at de statslige skove, som de royale hidtil har haft eneret på at bruge til jagt, kan lejes ud til andre jægere og dermed indbringe millioner til statskassen.

- Der er kommet nye signaler fra kongehuset, der betyder, at vi nu undersøger, hvilke af de regale arealer der vil kunne lejes ud til almindelige jægere, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til DR Nyheder.

Se også: Frede på jagt med farmand

Helt urimeligt
En kortlægning, foretaget af DR's Undersøgende Databaseredaktion, viser, at kongehuset på de fem-seks årlige kongejagter kun benytter under en tredjedel af skovarealerne, som tilsammen fylder mere end Bornholm.

- Det er helt urimeligt, at kongehuset overhovedet har ret til at gå på jagt i statens skove. Det er på høje tid, at den ret bliver taget fra dem, siger SF's folketingsmedlem Lisbeth Bech Poulsen til DR.

Efter at kongehuset i årevis har afvist muligheden for at udleje skovene til almindelige jægere, forhandler Naturstyrelsen nu med kongehuset om et opgør med den royale eneret jagt på nogle af landets bedste jagtmarker.

Det viser et mødenotat, som DR's Undersøgende Databaseredaktion har fået aktindsigt i.

Kongehuset har den eksklusive jagtret på knap 64.000 hektar af statens fineste jagtarealer. Retten er nedfældet i Civillisteloven, der stammer fra grundlovens tilblivelse i 1849. De 214 skove og søer blev udpeget i 1947, og listen er ikke ændret siden.

56 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!