Kongehuset kommenterer igen rygter: - Det er meget usædvanligt

For anden gang inden for knap to uger har kongehuset været ude og kommentere falske rygter. Det er klogt men meget utraditionelt, mener ekspert

Daily Mail udstillede fejlagtigt kronprinsesse Mary og hendes australske familie. (Foto: Jens Dresling)
Daily Mail udstillede fejlagtigt kronprinsesse Mary og hendes australske familie. (Foto: Jens Dresling)

Endnu engang har kongehuset helt usædvanligt set sig nødsaget til at kommentere usande rygter om den royale familie.

Denne gang er årsagen, at det engelske medie Daily Mail har skrevet, at Marys forhold til sin australske familie er kuldsejlet, og at kronprinsessen ikke er på talefod med sin søster, og at hendes bror har undladt at invitere Mary med på familieferie.

Historien viser sig dog at være falsk og i stedet baseret på falske Facebook-profiler, udtalte kongehuset til BT tidligere i dag.

Kongehusets dementi kommer bare to uger efter, at Her & Nu måtte trække deres historie om prinsesse Maries angivelige brystoperation tilbage, da kongehuset påstod, at Marie aldrig nogensinde har sat hverken ben eller bryster i Litauen.

Se også: Kongehuset raser igen: Kronprinsesse Mary og familien misbrugt i løgnehistorier

'Grænsen er nået'
To ganske bemærkelsesværdige episoder, da det på ingen måde er kutyme for kongehuset at kommentere sladder og rygter i medierne.

- Det er meget usædvanligt og noget helt nyt, at de fra kongehusets side går ud og kommenterer på den her slags ting. Det har man stort set aldrig set i Danmark, så det er en helt ny tendens, fortæller historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Man kan godt forestille sig, at det bliver mere almindeligt for dem at gøre det, fordi de synes, at grænsen er nået for, hvad man kan tillade sig at udbrede af rygter om kongehuset, uden det får konsekvenser. Så det er meget sandsynligt, at det vil være noget, vi vil se oftere, end vi har gjort tidligere

Hvad end der gemmer sig under Maries røde kjole, er det ikke lavet i Litauen (Foto: Itsuo Inouye/AP). Kongelige - 13. okt. 2015 - kl. 16:23 UPS! Ugeblad beklager historie om Maries bryster

Spreder sig lynhurtigt
Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er der flere klare årsager til, at kongehuset pludselig vælger at reagere på den slags falske historier, som de førhen konsekvent har ignoreret.

- En ting er, at de er inspireret af, hvad de gør i andre lande, hvor de kongelige de seneste år er begyndt at kommentere på den slags. En anden meget væsentlig grund er, at vi har de sociale medier, hvor falske rygter meget hurtigere bliver spredt til mange flere mennesker, så historien, som oprindeligt var løse rygter, meget hurtigt i stedet bliver en 'sandhed', fortæller han og fortsætter:

- Den tredje grund er, at de historier, som folk skriver, generelt er begyndt at gå tættere på. De er blevet meget mere personlige, end de var for bare få år siden.

Se også: Berigtigelse giver mere sladder om royal brystoperation

Kongehuset vil fortsætte i samme bane
Lars Hovbakke Sørensens vurderer, at kongehusets nye måde at håndtere den slags historier på vil blive en succes.

- Jeg tror faktisk, det er en klog taktik at gøre det, for ellers vil det bare blive mere og mere, folk kan tillade sig at skrive, uden det får nogen konsekvenser, siger kongehuseksperten, der dog samtidig gør klart, at der også er visse risici ved håndteringen:

- Det er klart, at der er en risiko for, at de - hvis det ikke virker, og folk ikke stopper med at udbrede en masse falske rygter - så risikerer at skulle ud og dementere en hel masse hele tiden, og det er selvfølgelig også uhensigtsmæssigt.

- Men samlet set, tror jeg, at det er den klogeste strategi at gå ud og markere, at man ikke vil finde sig i hvad som helst, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

Se også: Kongehusets pressechef: Brysthistorie er pure opspind

Prinsesse Maries bryster er omdrejningspunktet for en tvist mellem kongehuset og ugebladet Her & Nu. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Danske kongelige - 14. okt. 2015 - kl. 15:29 Derfor trak chefredaktør historie om Maries bryster tilbage

Kommunikations- og pressechef i kongehuset, Lene Balleby sidder i møde det meste af dagen, og det har torsdag formiddag derfor ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra kongehuset om, hvorfor de er begyndt at reagere på sladder og rygter.

29 kommentarer
Vis kommentarer