Kongen vi aldrig fik fylder 75

Han stod til at blive Danmarks konge, men en grundlovsændring gjorde ham til greve og landmand. I dag fylder grev Ingolf 75 år

Grev Ingolf fylder i dag 75 år. På billedet er han 70 år. (Foto: Jens Panduro)
Grev Ingolf fylder i dag 75 år. På billedet er han 70 år. (Foto: Jens Panduro)

Grev Ingolf af Rosenborg fylder i dag 75 år. Han er fætter til dronning Margrethe og kunne have været vores konge, hvis ikke grundloven var blevet ændret i 1953.

Grev Ingolf, der er født Hans Højhed Ingolf Christian Frederik Knud Harald Gorm Gustav Viggo Valdemar Aage, blev født på Sorgenfri slot ved København 17. februar 1940.

Det har været en dyr affære at give Ingolf en erstatning for, at han aldrig blev konge, men måtte overlade scepteret til Margrethe. Foto: Martin Høien/All Over Plus Danmarks mest forgyldte bistandsklienter

Han er ældste søn af Arveprins Knud og Arveprinsesse Caroline-Mathilde, hvilket gør ham til dronning Margrethes fætter.

Grev Ingolf var ved sin fødsel og de første 13 år af sit liv prins. Og med den daværende tronfølgelov, som kun gav mulighed for mandlige arvefølgere, stod han til at overtage tronen fra Kong Frederik den 9., som med dronning Ingrid 'kun' havde fået døtre; Margrethe, Benedikte og Anne-Marie.

Men da man i 1953 ændrede i grundloven, valgte man også at ændre i tronfølgeloven, hvilket satte grev Ingolf ud af spil som tronarving.

(Foto: POLFOTO) Dansk politik Kongehuset får 8,7 millioner kroner mere næste år

Efter 1953 gik tronen i arv til den førstefødte - dog stadig hvor søn gik forud for datter. Det betød, at Margrethe kunne blive til dronning, da hun ikke havde nogle brødre.

Og selv om det må være en af de fornemmeste titler i verden, er grev Ingolf ikke bitter over at måtte give tronen til sin kusine.

- Det er jeg da svært tilfreds med. Jeg er glad for, at jeg ikke blev konge og fik lov at passe mig selv noget mere. Og min kusine gør det rigtig godt, fortæller han i et interview til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Han er glad for det liv, han har haft som landmand i Sønderjylland.

- Allerede som barn snusede jeg til det og ville gerne den vej, så det passede mig egentlig ganske godt ikke at skulle være konge.

Slut med druk og smøger (Foto: All Over) Kongelige Grev Ingolf: Slut med druk og smøger

Selv om han kun var 13 år gammel, kan grev Ingolf godt huske, da tronen ikke længere skulle være hans.

- Jeg kan godt huske fornemmelsen af, at der var noget i gære – jeg var jo kun en stor knægt. Men det var ikke noget, der blev talt om derhjemme, men jeg lagde selvfølgelig mærke til, at både min far og bror Christian var kede af det og vrede, fortæller han i interviewet og tilføjer:

- Jeg var hverken vred eller bitter – og har ikke været det siden. Det kom jo bare, og jeg kunne ikke gøre hverken fra eller til, og jeg har ikke haft noget imod at leve lidt væk fra rampelyset. I stedet kunne jeg tænke fremad og være mig selv.

I 2009 stemte vi igen om tronfølgeloven, hvor et flertal vedtog, at tronen skal gå til den førstefødte uanset køn.

1 af 4 Grev Ingolf sammen med sin kone grevinde Sussie. (Foto: Kim Agersten)
2 af 4 Grev Ingolf sammen med sin kone grevinde Sussie. (Foto: Lars H. Laursen)
3 af 4 Grev Ingolf og grevinde Sussie. (Foto: Jens Dresling)
4 af 4 Grev Ingolf fylder i dag 75 år. På billedet er han 70 år. (Foto: Jens Panduro)
0 kommentarer
Vis kommentarer