Læge til Henrik: Tag den med ro i Venedig

En tur sydpå kan virke afstressende og endda sende de sidste rester af sygdom på flugt

Her kan du se video-galleri fra Kong Henriks tur i Venedig

Selvom kong Henrik i sidste uge lå i sengen med influenza og dermed måtte melde pas til fejringen af dronningens 75 års fødselsdag, er der ifølge læge og foredragsholder Jerk W. Langer intet galt i, at han i lørdags hyggede sig i forårssolen i den italienske kystperle Venedig.

- For de fleste er influenza en generende, men dog ret harmløs sygdom, der kræver nogle dage på langs i sengen med hovedpine, muskelsmerter, høj feber og ubehagsfølelse. Typisk varer den fire-fem dage, så der er intet mærkværdigt i, at prinsen er oppe nu, siger han og forklarer, at det dog er vigtigt, at man ikke rejser, før man er helt frisk.

- Der er ikke noget galt i at flyve til for eksempel Venedig, når man føler sig ovenpå igen. Men under influenza skal man blive i sin seng.

Da Henrik fyldte 80 i juni sidste år blev det fejret på Chateau de Cayx i Frankrig med hele familien ved hans side. (Foto: Fred Lancelot/Polfoto) Danske kongelige - 20. apr. 2015 - kl. 10:51 For syg til konens fødselsdag: Henrik alene i Venedig

Jerk W. Langer understreger, at det faktisk kan være godt at komme lidt ud, når man har ligget i sengen med sygdom.

- Efter en infektion og et sengeleje er det generelt vigtigt at holde gang i kredsløbet, især når man er oppe i årene, for at undgå en lille, men eksisterende risiko for blodprop i benet. For prinsens vedkommende er flyveturen formentlig sket i privatfly eller på den rigtige side af gardinet, så han har haft ordentlig siddeplads uden forkrampet siddestilling.

Alligevel mener lægen, at det er vigtigt at tage den med ro i det sydeuropæiske.

- Man kan være træt i flere uger efter. Så det tilrådes at tage den med ro, især omkring hårdt fysisk arbejde. Men det er vist ikke et problem for de kongelige, siger han.

Se alle billederne i galleriet ved at klikke på 'næste'. (Privatfoto) Danske kongelige - 20. apr. 2015 - kl. 13:10 Se billederne fra Henriks Venedig-tur

Dronning Margrethe har normalt sin mand, prinsgemalen, med på Amalienborgs balkon, men ved hendes fødselsdag i torsdag var han syg. Lørdag var han frisk nok til at tage på turisttur rundt i Venedig. (Foto: Philip Davali)
Dronning Margrethe har normalt sin mand, prinsgemalen, med på Amalienborgs balkon, men ved hendes fødselsdag i torsdag var han syg. Lørdag var han frisk nok til at tage på turisttur rundt i Venedig. (Foto: Philip Davali)

- Men kong Henrik er 80. Kan hans krop holde til at være på ferie lige efter en omgang influenza?

- Er man ældre, eller har man i forvejen problemer med hjerte og lunger, så kan influenza i værste fald være livsfarlig. Dels fordi feberen presser hjertet til at skulle arbejde hårdere, dels fordi iltbehovet stiger, så vejrtrækningen udfordres. Som ældre risikerer man desuden lungebetændelse med bakterier, der for alvor belaster kroppen. Prinsen droppede cigaretterne i 1997, men de mange rygeår kan have sat deres spor i lungerne. Så det er vigtigt med ekstra opmærksomhed, når et ældre mennesker med nedsat lungefunktion rammes af influenza.

- Kan en tur til syden være med til, at man kommer hurtigere oven på efter en omgang influenza?

- En smutferie i varme omgivelser afstresser, hvilket styrker modstandskraften og restitutionen. Kongefamilien har formentlig været noget oppe at køre i forbindelse med dronningens fødselsdag, så jeg vil tro, at prinsen nu har optimale muligheder for at slippe af med det sidste influenza-besvær.

Dronningen måtte undvære prins Henrik i karetturen. (Foto: Anthon Unger) Danske kongelige - 16. apr. 2015 - kl. 15:42 Dronningen: Jeg savnede min mand ved min side

17 kommentarer
Vis kommentarer