Margrethe til Frederik: Du er en actionmand

Kronprinsens nye portræt blev afsløret på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

Idag gik Frederik i sin hustrus fodspor, da han afslørede det portræt, der var blevet malet af ham af den australske kunstmaler Ralph Heimans i anledning af hans 50 års fødselsdag.

Heymans har tidligere malet et portræt af kronprinsesse Mary, der blev afsløret i 2006. Siden er det også blevet til portrætter af britiske dronning Elizabeth og prins Philip.

Kronprinsfamilien og dronning Margrethe samlet foran det nye portræt med kunstneren Ralph Heimans. Foto: Jonas Olufson
Kronprinsfamilien og dronning Margrethe samlet foran det nye portræt med kunstneren Ralph Heimans. Foto: Jonas Olufson
 

De kendte kvinder er vilde med det sexede billede af grevinde Alexandra. Foto: Jonas Olufson Danske kendte Kvinder savler over Alexandra-portræt: - FUCK, hun er lækker

Frederik afslørede maleriet på Frederiksborg Slot med sine fire børn, der hev det blå klæde af det nye portræt, der er skabt i samme stil som Marys fra 2006.

- Tre, to, en - nu!, instruerede han børnene, der hev godt til. Mary og dronningen kom frem sammen med kunstneren for at beundre værket.

- Se bevægelserne, de er vidunderlige, lød det fra Mary henvendt til sin svigermor. Senere var det dronningens tur til at åbne de to udstillinger, der kan ses på Det Nationalhistoriske Museum.

Den ene er en udstilling over kronprins Frederiks liv, den anden en udstilling med det nye portræt såvel som 40 andre portrætter af kunstneren Ralph Heymans.

- Det er en særlig oplevelse at åbne en udstilling til ære for sin ældste søn, lød det fra en stolt Margrethe.

- Vi har alle kunnet følge med i, hvor aktiv du er, hvordan du har fundet dig selv, og vi glæder os over det, tilføjede hun.

Børnene kiggede interesseret på billedet af deres far - og dem selv. Foto: Jonas Olufson
Børnene kiggede interesseret på billedet af deres far - og dem selv. Foto: Jonas Olufson

Maleriet af den dengang helt nye kronprinsesse Mary blev afsløret i 2006. Det er planen, at de to billeder skal hænge side om side. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Maleriet af den dengang helt nye kronprinsesse Mary blev afsløret i 2006. Det er planen, at de to billeder skal hænge side om side. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

En handlingens mand
Henvendt til kunstneren på engelsk roste Margrethe ham for at have fanget noget helt særligt ved Frederik i billedet:

- Man ser en mand, der ved, hvordan man repræsenterer, men man ser også, at han er ‘a man of action’, lød de pæne ord til såvel kunstner som søn, inden hele følget gik videre til udstillingen om Frederiks liv, der kan ses fra 25. maj til 2. september ligesom den retrospektive udstilling om Heimans malerier.

Hovedpersonen selv var også godt tilfreds.

- Jeg synes, det er lige mig - i mere end en forstand, slog han fast.

Kunsthistoriker om nyt portræt

Det er et maleri, der er ladet med symbolik og referencer, men som ikke gør beskueren meget klogere på den private kronprins Frederik.

Det siger kunsthistoriker Thyge Christian Fønss om den australske billedkunstner Ralph Heimans' nye portræt af kronprinsen.

Maleriet er torsdag blevet præsenteret på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot i Hillerød under overværelse af kronprinsparret.

- Jeg synes, interiørmaleriet er fantastisk, og symbolikken med kronprinsessen og parrets børn i baggrund, der spejler sig, er en rigtig god idé, siger Thyge Christian Fønss til Ritzau.

På billedet står kronprinsen i havesalen på Fredensborg Slot. Kronprinsesse Mary kan ses i et spejlbillede omgivet af parrets fire børn.

- Havesalen er et af de mest berømte rum i det danske kongehus, og det har optrådt i portrætkunsten mange gange før, især i Laurits Tuxens berømte billede af den danske kongefamilie fra 1880'erne, siger Thyge Christian Fønss.

Kronprinsens mor, dronning Margrethe, er også afbilledet i et maleri bag kronprinsen.

Ud over henvisningen til familien ser kunsthistorikeren også en reference til Rigsfællesskabet og Grønland i form af to tupilakker på et bord i baggrunden.

En tupilak er en figur fra den grønlandske inuitkultur, som betegner en forfaders sjæl eller ånd.

- Det kan være et symbol på kronprinsens store kærlighed til Grønland.

Kunsthistorikeren, der har udgivet flere bøger om kongelig kunst, bliver dog ikke klogere på den private Frederik, når han beskuer maleriet.

- Det er rollen som kongelig, man ser, mere end det er mennesket Frederik, siger Thyge Christian Fønss.

Dronning Margrethe viste sig på balkonen og vinkede til sin søn og de mange løbere i København. Foto: Jonas Olufson Danske kongelige Overraskede turister: - Er det virkelig den kongelige familie?

Ny model
Nu hvor arbejdet med Frederik er overstået, er Ralph Heimans i øvrigt i gang med endnu et portræt af et medlem af det britiske kongehus. Hvem vil han ikke ud med, men...

- Det er et nyere medlem, siger Ralph Heimans til Ritzau, hvilket tyder på enten hertuginde Kate eller det spritnye medlem Meghan Markle, der fremover går under titlen hertuginden af Sussex.

Ralph Heimans har også portrætteret prins Philip. Foto: Ralph Heimans/Buckingham Palace handout via REUTERS/Ritzau Scanpix
Ralph Heimans har også portrætteret prins Philip. Foto: Ralph Heimans/Buckingham Palace handout via REUTERS/Ritzau Scanpix

Kronprinsen var meget nervøs for titlen som konge af Danmark i sine unge dage. Foto: TV2 Danske kongelige Kronprinsen om kongetitlen: - Mit liv blev slukket

1 af 2 Fredes portræt blev afsløret i dag, torsdag. Foto: Mads Nissen
2 af 2 
16 kommentarer
Vis kommentarer