Margrethes møbler ædt op

Dronningens udlejer har haft store udgifter, efter borebiller har gnavet sig igennem møbler på Sorgenfri Slot

Blandt andet stole var ramt af borebille-angrebet. Her sidder Margrethe i en - dog på Christiansborg Slot. Foto: Jens Dresling
Blandt andet stole var ramt af borebille-angrebet. Her sidder Margrethe i en - dog på Christiansborg Slot. Foto: Jens Dresling

Små, seksbenede borebiller har gnavet sig igennem træværket på et utal af dronningens møbler på Sorgenfri Slot nord for København.

Slots- og Kulturstyrelsen har derfor haft en kedelig ekstraregning i 2017, da styrelsen var nødsaget til at hyre specialiserede skadedyrsbekæmpere til at få bugt med de ubudne gæster.

Det viser en aktindsigt i styrelsens udgifter til slotte, der er ejet af staten, men som bliver stillet til rådighed til Margrethe og co.

Se også: Millionær på dronningens gravmæle: Så meget tjente manden bag

Helt konkret er der tale om omtrent 60 møbler, blandt andet kommoder, borde, stole, reoler og skabe, som styrelsen betale 49.866 kroner for at få renset for skadedyrene.

Møblerne var opmagasineret i en vognbygning et stykke væk fra slottet.

Slots- og Kulturstyrelsen oplyser, at man måtte flytte møblerne fra slottet og hen til en såkaldt frysecontainer, hvor billerne og deres larver blev frosset ihjel.

Køber nye kopper for 117.000 kroner

Sådan ser opgørelsen over Slots- op Kulturstyrelsens udgifter til statsinventar på Amalienborg Slot, Christiansborg Slot, Fredensborg Slot, Sorgenfri Slot, Gråsten Slot og Eremitagen:

Tapetsererarbejder: 21.126 kr.

Konserveringsarbejder på inventar: 58.679 kr.

Møbelistandsættelser og restaureringer: 176.965 kr.

Reparation og rens af lysekroner, Christiansborg Slot: 11.700 kr.

Transport/flyttearbejder: 28.502 kr.

Reparation og vedligeholdelse af ure: 54.950 kr.

Skadedyrsbekæmpelse Sorgenfri: 49.866 kr.

Nyanskaffelse af 600 kopper, Christiansborg Slot: 117.000 kr.

Registrering af statsinventar: 365.000 kr.

Registrering af staldinventar: 119.995 kr.

Øvrige omkostninger: 7446 kr.

I alt: 1.011.228 kr.

Kan falde sammen
Claus Schultz har som teknisk chef hos virksomheden Rentokil, en af landets store skadedyrsbekæmpere, en del erfaring med borebiller.

Han forklarer, at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man ikke får elimineret skadedyrene i tide.

- Angrebene kan med tiden resultere i, at tagkonstruktioner eller møbel-ben falder sammen, siger han.

Skadedyrs-eksperten uddyber, at man kan genkende borebille-angreb ved de små huller i træet.

- Borebiller bliver også kaldt træorm, fordi billerne lægger æg i revner i møbler og andet træværk - for eksempel tagkontruktioner. Når æggene klækker, æder larverne sig igennem træværket, siger Claus Schultz.

Se også: Brugte kongeskibet til private rejser for 5,1 mio. kroner

Såfremt der ikke er de rette forhold, kan larverne være i træet i årevis, før de bliver til biller, gnaver sig ud af træet og laver de genkendelige huller.

- Hvis man gennemgår tagene i alle landets huse, vil man nok finde borebille-angreb i halvdelen af dem, siger Claus Schultz.

Sorgenfri Slot gennemgik fra 2000 til 2002 en renovering af facaderne. Det kostede det offentlige 5.435.866 kroner. Foto: Jyllands-Posten
Sorgenfri Slot gennemgik fra 2000 til 2002 en renovering af facaderne. Det kostede det offentlige 5.435.866 kroner. Foto: Jyllands-Posten

Prinsessen upåvirket
Sorgenfri Slot bliver lige nu beboet af Margrethes kusine, prinsesse Elisabeth, som var nødt til at sælge sin villa i Holte nord for København i 2013, fordi hun kom i pengenød.

Prinsessen får ikke apanage og skal betale indkomstskat, hvorfor hun økonomisk set er katastrofalt stillet sammenlignet med sine slægtninge.

Naturstyrelsen bruger i omegnen af 500.000 kroner om året på kongehusets jagter, hvor de kongelige og overklassen bruger en dag sammen på at skyde vildt og netværke. Foto: Mogens Flindt Kendte Velkommen i den royale jagtklub

Heldigvis kom kusine Margrethe hende til undsætning med royalt logi - den såkaldte damebygning på Sorgenfri Slot.

Kongehuset oplyser, at den 83-årige prinsesse ikke har været påvirket af udrydelsen af de træ-ædende biller.

61 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!