Mary svigtede sin egen sag

Kronprinsessen taler gerne om kønsligestilling i USA, hvor det ikke giver problemer. I Saudi-Arabien er hun tavs

Hør, hvad kronprinsesse Mary sagde her. (Video: Tariq Mikkel Khan og Jan Körner)

Ekstra Bladet i Saudi-Arabien

RIYADH: I USA og andre lande, hvor det er uden omkostninger, taler kronprinsesse Mary gerne og længe om kvinders rettigheder.

Men når hun for alvor kan bruge sin indflydelse, svigter hun sin egen hjertesag.

Kronprinsessen afsluttede for nylig en rundbordssamtale med en række saudiske forretningskvinder under kronprinsparrets besøg i den saudiske hovedstad Riyadh.

Efter mødet blev hun spurgt:

- Har De mulighed for at kæmpe for kvinders rettigheder, mens De er her i Saudi-Arabien?

Men i stedet for at kæmpe for sin sag, gled Mary af på spørgsmålet.

Frederik og Mary på høflighedsvisit i den kontroversielle ørkenstat. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Danske kongelige - 29. feb. 2016 - kl. 11:32 Arabere nægtede at give Mary hånd

- Jeg vil forholde mig til det møde, jeg lige har været til med mange stærke forretningskvinder. Og det er jeg meget taknemmelig for, sagde kronprinsessen blandt andet.

 

Da hun talte under en Global Citizen Festival-konference i Central Park i New York i september 2013, var hun ellers ualmindelig klar i mælet, da hun fra talerstolen sagde:

- Næste gang du spørger dig selv, hvad er den vigtigste ting, der kan gøres for at forbedre verden, så er svaret kønsligestilling.

Kronprinsparret besøger i disse dage Saudi-Arabien og Qatar. På billedet ses kronprins Frederik sammen med Saudi-Arabiens konge Salman bin Abdul Aziz, der har siddet på tronen det seneste års tid. I løbet af det år er forholdene for landets indbyggere ifølge Amnesty International gået fra slem til værre. (Foto: Tariq Mikkel Khan) Vagthund Hygger med Frede: Torturstater scorer kassen i Danmark

Men under besøget i et af de mest kvindeundertrykkende lande i verden, brugte hun ikke sin stemme til at forbedre vilkårene for medsøstrene.

I Saudi-Arabien må kvinder stadig ikke køre bil og de har mandlige værger, der skal skrive under, når de opretter bankkonti.

Se også: Knæfald for bødlerne

Et scenarie, der - hvis man skal tro Mary - ikke er holdbart set med Amalienborgs øjne.

- Jeg ønsker en verden, hvor kvinder har lige muligheder og frihed til at forme deres egen skæbne og ambitioner, siger Mary.

Når hun er på sikker bane i USA.

154 kommentarer
Vis kommentarer