Nu fortæller Frederik om Henriks død

Kronprins Frederik fortæller i et radioprogram om dagene om til sin fars død og om, hvordan han især mindes ham

Joachim og Frederik ankommer til Fredensborg efter prins Henriks død.

Søndag formiddag medvirkede kronprins Frederik i et musikprogram på P4.

Det er 23 år siden, at den musikinteresserede Frederik første gang medvirkede i 'Maskinen' med Alex Nyborg Madsen, og nu gøres der så status på de mellemliggende år - og på at være midt i livet.

I programmet, hvor Frederik og Nyborg Madsen også får selskab af journalist Anders Agger, spiller kronprinsen nogle af sine yndlingsnumre, og får et par temmelig ufarlige spørgsmål til sit liv.

Og så i slutningen af den to timer lange udsendelse kommer trioen ind på den sidste tid med prins Henrik, der døde 13. februar i år.

Kongefamilien tager afsked med prins Henrik fra Christiansborg Slotskirke 20. februar. Foto: Jan Sommer
Kongefamilien tager afsked med prins Henrik fra Christiansborg Slotskirke 20. februar. Foto: Jan Sommer
 

Danske kongelige Snart 50: Frederik frygtede krise og svedeture

Nogle dage forinden måtte Frederik haste hjem fra de vinterolympiske lege i Seoul for at være ved sin fars side.

- Jeg regnede med, at jeg ville nå hjem i tide, og det gjorde jeg så også. Og så holdt min kære far ud i fem dage mere. Det var selvfølgelig rart at få mulighed for at komme tilbage til sygesengen hver dag og at se et flot kapitel slutte så at sige, siger han om afskeden.

En helt lille Frederik på sin fars arm. Foto: Peer Pedersen
En helt lille Frederik på sin fars arm. Foto: Peer Pedersen
 

Offentlig sorg
Anders Agger spørger til, om det ikke er svært at tage afsked med et familiemedlem i fuld offentlighed, og det medgiver Frederik.

- Det har sine delvise udfordringer, men man skal glæde sig over alt det gode, som min far tilførte familien og i virkeligheden også Danmark. Og det synes jeg også, jeg gjorde. Jeg har lutter gode og sjove minder, slår han fast om sin far, der blev 83 år.

- Jeg plejer at sige, at så snart en person holder op med at trække vejret, så starter eftermælet - eller det som på engelsk hedder 'the legacy'. Og det bør i de fleste tilfælde være noget som huskes på med et skævt smil på læben, tilføjer han.

Den nærmeste familie under prins Henriks bisættelse. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Den nærmeste familie under prins Henriks bisættelse. Foto: Henning Bagger/Scanpix

- Henrik, prins af Danmark, af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå, sagde Erik Norman Svendsen, der kastede en ganske særlig jordblanding på den afdøde prins' kiste. Foto: Jakob Jørgensen Danske kongelige Af jord var han kommet: Se hvad præsten smed på Henriks kiste

Alex Nyborg Madsen spørger kronprinsen, hvornår han især vil mindes sin far, og han peger straks på alt, hvad der har med mad og bordets glæder at gøre.

- Det var fantastisk at opleve min far ved bordet de mange år, vi spiste med der. Og i særdeleshed når vi var på ferie i Frankrig, hvor hans franske familie ofte var ved bordet. Der blev diskuteret livligt om alt muligt, og det bare var om at slå lyttelapperne ud, fortæller han.

Om det sidste farvel i kirken siger kronprinsen:

- Det var en flot afgang og finale for et langt liv.

Hele programmet med kronprins Frederik kan høres HER.

Send dit bedste billede af Frederik

26. maj fylder kronprins Frederik 50 år. I den anledning leder Ekstra Bladet efter sjove historier om Danmarks kommende konge.

Så har du taget en selfie med Frede - og vil du fortælle lidt om det - så send billedet og et par linjer om jeres møde til jukr@eb.dk.

Ved at sende billedet accepterer du, at Ekstra Bladet må bringe det på nettet og i avisen.

82 kommentarer
Vis kommentarer