Nye tider på slottet: Rengøringsdamen laver mad

Flere af dronningens medarbejdere er blevet omskolet til også at kunne udfylde andre funktioner i dagligdagen på Amalienborg

Dronning Margrethes ansatte skal kunne lidt af hvert. (Foto: Polfoto)
Dronning Margrethes ansatte skal kunne lidt af hvert. (Foto: Polfoto)

Du skal have mange talenter, hvis du drømmer om at blive ansat ved dronning Margrethes hof. Her laver rengøringsdamerne nemlig mad, tjenerne kører bil, og chaufførerne kan også balancere med fade – altså når de ikke laver det, som de egentligt er ansat til.

Det skriver Her og Nu.

- Det skaber større fleksibilitet, og der er jo ingen grund til, at der sidder en mand i porten 24 timer i døgnet, når man på forhånd ved, hvornår nogen skal hentes eller bringes, siger dronningens økonomichef, Søren Kruse, til ugebladet.

Se også: Sådan fejrer Margrethe 75-års fødselsdag

Ifølge forfatter og kender af kongehuset, Trine Villemann, som har en fortid på Ekstra Bladet, er det tidligere hofmarskal Ove Ullerup, der har stået bag rationaliseringen af arbejdsopgaverne.

- Han har lært dem at skrive på begge sider af papiret. Det kunne de ikke, da han kom til, siger hun til Ekstra Bladet.

Mad på plastic-tallerkner
Ove Ullerup tiltrådte som hofmarskal i 2003 og forlod posten igen i efteråret 2014, hvor han vendte tilbage til Udenrigsministeriet, hvor han havde gjort karriere inden sidespringet til Amalienborg.

Det er dog ikke alle, der har været lige tilfredse med rationaliseringen.

Tilbage i 2005 talte Ekstra Bladet med en af dronningens kokke, der var på nippet til at sige op, fordi blandt andet vagtplanerne var blevet for stramme. I weekenden skulle han eksempelvis møde klokken 13, samtidig med at han skulle være klar med en tre-retters frokost til regentparret – også klokken 13.

Se også: Avis: Margrethe lagde pres for at få Alexandra på finansloven

Ledelsens løsning var ifølge ham, at han måtte forberede maden dagen før, og så varme den op i mikrobølgeovnen.

- Fortsætter udviklingen, ender det vel med, at det gamle sølvtøj lægges væk, og maden serveres på plastic-tallerkener med monogram, sagde han dengang til Ekstra Bladet.

Trine Villemann har tidligere været ude med riven efter kongehuset – blandt andet i bogen ’1015 København K’, hvor hun videregav en lang række historier fra hoffet, som venner af og ansatte i huset, hvad fortalt til hende.

Meget mere kongehus
Selvom ikke alle ansatte har været lige glade for rationaliseringen, mener hun, at det var en nødvendighed.

- I gamle dage sad de jo og småsov, hvis dronningen ikke havde gang i et eller andet. Og det gør de så ikke mere. Men der har været en del kritik af det internt, for det er ikke alle, der har været lige glade for at de nu skulle lave både det ene og det andet, siger Trine Villemann og tilføjer:

- Man kunne få meget mere kongehus, hvis man virkelig tog sig sammen. Der er mange andre steder, hvor man kunne spare.

Ekstra Bladet ville gerne have haft en kommentar fra økonomichef Søren Kruse, men han er på ferie. Kongehusets pressechef, Lene Balleby, er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Kronprins Frederiks Peugeot efter et uheld i 1988. (Foto: All Over) Kendte Ingen kongekørsel her: 12 royale bilskandaler

Her følger Enhedslisten Per Clausen dronningen ud i forbindelse med Folketingets åbning

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!