Politikere til Kong Henrik: Det kan vi sikkert godt finde ud af

I Folketinget tegner sig nu et flertal af politikere, der vil se positivt på ønsket om, at Henrik fremover skal kaldes konge. Men kongehuset skal selv fremsætte ønsket

Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO

Kong Henriks ønske om ligestilling i kongehuset kan blive opfyldt.

I Folketinget tegner sig nu et flertal af politikere, der er åbne over for at give ham en kongetitel. Ingen politikere vil som udgangspunkt nægte Henrik hans titel. Dog skal han formentlig ikke regne med opbakning fra Enhedslisten, som helt vil afskaffe kongehuset.

Fra i dag vil Henrik i Ekstra Bladet blive tituleret Kong Henrik. (Polfoto) Danske kongelige - 8. mar. 2015 - kl. 07:22 Ekstra Bladet kårer: Nu skal han være Kong Henrik

Det samlede krav fra de politikere, vi har talt med, er dog, at kongekravet skal komme som et samlet ønske fra kongehuset.

– Det må være noget nær det mindste ligestillingsproblem i verden, men når det så er sagt, så er holdningen hos Det Radikale Venstre, at hvis det er meget vigtigt for prins Henrik og et ønske hos kongehuset, så vil vi ikke have noget imod det. Det ville vi være positive og åbne over for, siger ligestillingsordfører hos Det Radikale Venstre Liv Holm Andersen.

– Jeg må dog indrømme, at jeg vil trække på smilebåndet den dag, hvor jeg skal trykke på den grønne knap i Folketinget. Der er trods alt mange problemstillinger, der er mere væsentlige både på det her område og alle andre områder, jeg kan komme i tanke om.

- Han var lige fra begyndelsen en gave til det danske folk. Konge eller ikke konge. Sådan siger den nære ven Erik Brandt, der har kendt Kong Henrik i 45 år. Men det er en gave, som det danske folk har været lang tid om at pakke op. (Foto: POLFOTO). Tæt på Kong Henrik er en gave til Danmark

Han gør et super-godt stykke arbejde
Hos Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er de også åbne over for muligheden:

– Kommer der en konkret henvendelse fra kongehuset, så vil vi jo se på det. Han gør jo et super-godt stykke arbejde i forskellige sammenhænge, og med sin sin væremåde bidrager han til, at der er god opbakning til kongehuset, siger retsordfører Peter Skaarup.

– Vi er villige til at overveje det og kigge på det med et åbent og positivt sind. Det skyldes, at vi respekterer det danske kongehus og sætter stor pris på det arbejde, medlemmerne udfører til gavn for danskerne, siger ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff.

Konservative har ikke drøftet emnet i folketingsgruppen, men ligestillingsordfører Charlotte Dyremose og politisk ordfører Mai Mercado er åbne over for en henvendelse fra kongehuset og er klar til at tage en diskussion om, hvorvidt loven skal skal ændres.

Han kan kalde sig, hvad han vil
SF’s ligestillingsordfører afviser at tage stilling til et eventuelt lovforslag:

– For min skyld kan han kalde sig, hvad han vil, hvis det kan gøre ham glad. Men det er ikke noget, jeg synes, Folketinget skal bruge ressourcer på. Vi har langt vigtigere opgaver, siger Özlem Cekic.

Venstres ligestillingsordfører, Fatma Øktem, vil ikke sige hverken fra eller til, før der ligger et konkret ønske på bordet, men tilføjer dog, at de, hvis det blev en realitet, selvfølgelig ville overveje det.

Ekstra Bladet har også forsøgt at få ligestillingsministeren i tale, men måtte nøjes med en noget afvisende mail:

– Der er mange vigtige ligestillingsspørgsmål. Prins Henriks titel er for mig at se ikke et af dem. Jeg har simpelt hen ikke en holdning til den sag, skriver Manu Sareen.

Her kan du høre, hvorfor Ekstra Bladet kårer Kong Henrik:

186 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere