Prins Henriks bror: Vi kan se, han har problemer

Prins Henriks bror, Etienne de Monpezat, vidste efter alt at dømme ikke, hvor galt det stod til med Henrik

Etienne de Laborde de Monpezat med sin hustru Isabelle til forestilling i Det kongelige teater i anledning af dronning Margrethes 70-års fødselsdag. Foto: All Over
Etienne de Laborde de Monpezat med sin hustru Isabelle til forestilling i Det kongelige teater i anledning af dronning Margrethes 70-års fødselsdag. Foto: All Over

Onsdag kom det frem, at 83-årige prins Henrik er ramt af demens. Det meddelte kongehuset i en pressemeddelelse.

- I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens, skriver kongehuset.

Efter længere tids spekulation fortæller kongehuset nu, hvad Henrik fejler. Foto: Stine Tidsvilde Danske kongelige Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

Sygdommen, der rammer 87.000 danskere, kan ifølge hoffet medføre 'forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen'.

Af samme grund vil prins Henrik, der har været på pension siden 1. januar 2016, drosle yderligere ned for sine aktiviteter.

- Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv, lyder meldingen fra kongehuset.

Fakta om folkesygdommen demens

87.000 danskere har en demens-sygdom.

50.000 er diagnosticeret med Alzheimers.

I 2015 var der 46,8 millioner mennesker med demens-sygdom på verdensplan. Estimatet er, at der i 2050 vil være 131,5 millioner mennesker med
en diagnose på en demens-sygdom.

Demens er et ord, der udelukkende bruges til at beskrive demens-symptomer; man er forvirret, ude af sig selv eller glemmer ting. Demens er altså ikke en sygdom. Det er først, når diagnosen er stillet, at man kan tale om en ’demens-syg’.

Den mest almindelige demens-sygdom, der findes, er Alzheimers.C Der findes over 100 forskellige demens-sygdomme.

Kilder: Alzheimerforeningen og The Lancet Commission on Dementia Prevention,
Intervention and Care

jaje@eb.dk

Prins Henrik til barnebarnet Nikolais 18-års fødselsdag om bord på Dannebrog 28. august. Foto: Tariq Mikkel Khan
Prins Henrik til barnebarnet Nikolais 18-års fødselsdag om bord på Dannebrog 28. august. Foto: Tariq Mikkel Khan
 

Ikke tilstede
Endnu har hverken dronning Margrethe eller hendes to sønner kommenteret den triste nyhed. Dog oplyses det i meddelelsen, at det er familiens ønske, at 'prinsen fremover får den ro, som situationen kræver'.

Også prins Henriks franske familie er bekendt med hans situation, men at den er så alvorlig, som det er tilfældet, lader til at komme bag på Henriks lillebror 75-årige Etienne de Laborde de Monpezat.

Etienne, der selv har arbejdet som journalist for blandt andet det franske ugeblad Point de Vue, ved godt, at bølgerne har gået højt om hans otte år ældre bror i det kolde nord.

- Problemet med min bror angår kun Danmark og den kongelige familie. Det tilkommer ikke mig at komme med min mening, det er ikke vores sag. Vi er naturligvis stadig hengivne over for ham, men jeg kan ikke tale om hans problem eller hans forhold til hendes majestæt, skynder han sig at sige, før Ekstra Bladet får fortalt, at hoffet netop havde udsendt en pressemeddelelse om, at prins Henrik er ramt af demens, og at det er i den anledning, vi kontakter ham.

Flere medier vil nu stoppe med at skrive kritiske artikler om prins Henrik. Foto: Polfoto Danske kongelige Efter massiv kritik: Nu skal det være slut med interviews af prins Henrik

- Jeg har ikke set det ord. Det er et ord, der er meget tungt på fransk, så jeg bliver nødt til at læse pressemeddelelsen, før jeg kan svare, forklarer han og tilføjer, at han respekterer 'hendes majestæt', der står bag meddelelsen.

Hvor længe har De kendt til Deres brors sygdom?

- Vi kan se, at han har problemer. Det ene øjeblik er han ikke helt tilstede, om du vil, men det andet øjeblik er han helt normal, fortæller Etienne de Monpezat, der ligesom de fleste af prins Henriks søskende stadig bor i området omkring Cahors, hvor de er vokset op. Her plejer de at ses jævnligt, når Henrik opholder sig på regentparrets vinslot Cayx.

Prins Henriks helbred

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.