Prins Henriks ønsker for sin begravelse er uændret

Prins Henriks sygdom ændrer ikke ved begravelsesplanerne. Beslutningen er ikke af nyere dato, oplyser hoffet

Ekstra Bladets journalist Julie Kragh fortæller her om prins Henrik og offentliggørelsen af diagnosen

Se også: Kongehuset: Fik diagnosen i denne uge

- Alle skal have lov til at blive ældre i fred og ro - også selv om man tilhører kongefamilien, siger statsminister Lars Løkke. Foto: Anthon Unger Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:43 Her er Lars Løkkes reaktion på prins Henrik sygdom

Prins Henriks sygdom får ingen betydning for hans planer om ikke at blive begravet i Roskilde Domkirke, oplyser hoffets kommunikationschef, Lene Balleby til TV2.

Den 83-årig prins meddelte i sommer, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru i Roskilde Domkirke.

Det skabte både debat og forundring.

- Prins Henriks sygdom ændrer ikke på beslutningen om begravelsen. Det er vigtigt at holde tingene adskilt. Prinsens beslutning er ikke af nyere dato, udtaler hun til TV2.

Antallet af mennesker, der rammes af en demens-sygdom, er stigende. Den rammer oftest den ældre del af befolkningen, men Alzheimerforeningen oplyser, at i dag lever 1500 mennesker under 65 år med sygdommen. Modelfoto: Stine Tidsvilde Krop og træning Alt om demens: Her er symptomerne, du ikke må misse

Snakken om den 83-årige prins' fysiske og psykiske helbredstilstand tog for alvor fart, da Henrik i begyndelsen af august meddelte, at han alligevel ikke ville begraves i en kostbar sarkofag sammen med Margrethe i Roskilde Domkirke, som det ellers længe har været planlagt.

Hans besked blev fulgt op med en udtalelse om, at det var Margrethe, der gjorde ham til nar ved ikke at ville tildele ham titlen af konge eller kongegemal.

Se også: Barnebarnet fyldte 18: Prins Henrik tog bagdøren

Længere udredningsforløb
I en netop udsendt pressemeddelelse oplyser kongehuset, at en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har konkluderet, at prins Henrik lider af demens.

- I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens, skriver kongehuset.

- Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver, oplyses det.

 

Fakta om folkesygdommen demens

87.000 danskere har en demens-sygdom.

50.000 er diagnosticeret med Alzheimers.

I 2015 var der 46,8 millioner mennesker med demens-sygdom på verdensplan. Estimatet er, at der i 2050 vil være 131,5 millioner mennesker med
en diagnose på en demens-sygdom.

Demens er et ord, der udelukkende bruges til at beskrive demens-symptomer; man er forvirret, ude af sig selv eller glemmer ting. Demens er altså ikke en sygdom. Det er først, når diagnosen er stillet, at man kan tale om en ’demens-syg’.

Den mest almindelige demens-sygdom, der findes, er Alzheimers.C Der findes over 100 forskellige demens-sygdomme.

Kilder: Alzheimerforeningen og The Lancet Commission on Dementia Prevention,
Intervention and Care

jaje@eb.dk

Kongehusets pressemeddelelse:

Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: 

I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens.  

Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.  

Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv.  

Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.

Prins Henriks helbred

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen