Sgu og helvede! - Bramfri Margrethe bander og driller svenskerne

Margrethe viser nye sider af sig selv i interview om vores nordiske naboer

Dronning Margrethe åbner en smule op for posen med personlige holdninger. Foto: Joachim Adrian
Dronning Margrethe åbner en smule op for posen med personlige holdninger. Foto: Joachim Adrian

I et langt interview i magasinet Norden Nu, der netop er udkommet, taler dronning Margrethe om forskelle og ligheder i de nordiske lande.

I interviewet bemærker dronningen blandt andet, at vi i de nordiske lande er gode til at drille hinanden.

- Selvom vi også er meget forskellige og elsker at drille hinanden med forskellighederne. Særligt danskerne er meget gode til at drille de andre. Vi er så løsslupne. Vi er så morsomme! Danskerne er slemme til ikke at tage noget som helst højtideligt, siger dronningen.

Sgu og helvede
Samtalen med dronningen udmærker sig desuden ved, at Margrethe i sjælden set grad giver den gas med det uformelle sprogbrug.

Blandt andet bliver bruger hun formuleringen 'så går den sgu nok alligevel', når det kommer til at vurdere, hvor vidt vi i Norden virkelig er så dygtige og gode, som vi gør os til, bliver der også talt rent ud af posen.

- Ja, det er vi da! Vi har også en tendens til at mene, at vi i Danmark er helvedes gode, og når vi så lægger de andre nordiske lande til, er vi jo endnu bedre. Men vi har også noget at have det i, siger dronningen.

Dronning Margrethe på pletten, da kongehuset traditionen tro afholdt nytårskur i Christian VII’s Palæ på Amalienborg Slot 1. januar. Foto: Tariq Mikkel Khan
Dronning Margrethe på pletten, da kongehuset traditionen tro afholdt nytårskur i Christian VII’s Palæ på Amalienborg Slot 1. januar. Foto: Tariq Mikkel Khan

Venskabelig mobning
Hvad angår forholdet til svenskerne holder Margrethe sig ikke tilbage for lidt venskabelig mobning. Blandt andet bliver det bemærket, at svenskerne ikke ligger under for den dansk/norske Jantelov.

- Svenskerne er lidt mere ude af en tangent end Danmark og Norge. Det anes dog, at svenskerne føler sig lidt mere fortræffelige end vi andre, selvom tendensen formentlig og forhåbentlig er aftagende. Det kan more ens sorte sjæl, siger Margrethe.

Se også: Dronningens mest markante taler

Kæphest
Gennem hele interviewet fremgår det, at dronningen er særdeles stolt af det nordiske fælleskab, som hun gerne ser bevaret i fremtiden. Desværre frygter hun, at nutidens og fremtidens unge vil orientere sig mere i retning af engelsksprogede fællesskaber.

- Det er jo min kæphest. Desværre har man ikke ret meget svensk og norsk i dansk skole mere og heller ikke dansk i svenske og norske skoler. På min tid kom vi til eksamen i svenske tekster i 6. klasse, vi skulle kunne læse og oversætte og helst også udtale svensk, siger Margrethe.

Det er ikke kun Folkeskolen og svenskerne, der får en ærlig kommentar med på vejen. Blandt andet leverer hun en vurdering af velfærdsstaten, som mange socialdemokrater formentlig vil være meget uenig med hende i:

- Det er ikke velfærdsstaten, som har skabt fællesskabet. Det er ikke velfærdsstaten, som har betydet, at vi anser vore landsmænd for at have lige værd.

Hvis man har lyst til at dykke dybere ned i interviewet kan man læse mere HER

48 kommentarer
Vis kommentarer