Spadserede gennem Kongens Have med kronjuvelerne i plasticpose

Kongehusets kammertjener afslører kong Frederiks alternative strategi i forhold til tyverisikring

Kronjuvelerne bliver ikke længere fragtet fra Amalienborg til Rosenborg i en plasticpose. Foto: Jacob Ehrbahn
Kronjuvelerne bliver ikke længere fragtet fra Amalienborg til Rosenborg i en plasticpose. Foto: Jacob Ehrbahn

Se også: Joachim om Henriks sygdom: Sådan tackler vi det i familien

I en netop udkommet erindringsbog afslører den tidligere kongelige kammertjener - 84-årige Anker Andersen - at man på kong Frederiks tid havde en ret speciel strategi, når det kom til at sikre de uerstattelige kronjuveler.

Når kronjuvelerne, der som bekendt opbevares i Skatkammeret i kælderen på Rosenborg Slot, og som dronningen bærer ved særlige lejligheder, havde været brugt ved for eksempel nytårstaflet på Amalienborg, blev kammertjeneren bedt om at fragte kostbarhederne diskret tilbage til Rosenborg.

Snedig plan
Kong Frederik, der var kendt for at gøre tingene på sin helt egen måde og blandt andet selv hentede juvelerne i sin Bentley, havde udtænkt en plan, som han selv fandt ganske snedig.

- De kan pakke hele molevitten ned i en plasticpose og spadsere op gennem Kongens Have til Rosenborg med dem. Der er ikke ét menneske, der kan forestille sig, De render rundt med Kronjuvelerne i sådan en pose, lød meldingen fra kongen til kammertjeneren, der fortæller, at han ganske som forventet spadserede uantastet gennem parken med sin plasticpose.

Kongens ordre
På Rosenborg Slot vakte det bestyrtelse, at han havde behandlet Danmarks nationalskatte så skødesløst, beretter han i bogen og oplyser, at han måtte forsvare sig med, at han handlede på 'kongens ordre'.

Nu om dage bliver kronjuvelerne altid kørt frem og tilbage i en af kongehusets biler ledsaget af en bodyguard.

Bogen 'Kammertjeneren - 40 år i Kongehusets tjeneste', der er skrevet i samarbejde med Kirsten Balslev, er netop udkommet på forlaget Gyldendal.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen