Tavs Kong Henrik til sin sidste opgave

Kong Henrik ankom sammen med dronningen til sin sidste officielle nytårskur, men han havde ikke meget på hjertet

Her ankommer Kong Henrik til nytårskur

Kong Henrik er officielt gået af, men nytårsdag havde han lige en sidste tjans.

Den pensionerede konge deltog i den traditionsrige nytårskur, men ikke alt var, som det plejede.

Nytårsaftensdag afholdte dronningen sin nytårstale nummer 44, og mens hun fumlede med papiret, smed hun en nytårsbombe lige før middagen.

Kong Henrik går på pension.

Alligevel var han fredag tilbage på den røde løber, da han skal deltage i den traditionelle nytårstaffel, men det en konge uden det store på hjertet, der ankom til Amalienborg.

Iført et klassisk nystårsæt med en stor kæde vinkede kongen ivrigt til forsamlingen foran Amalienborg, der havde trodset tømmermænd og kulde.

Men der var ingen kommentarer til pressen.

(Foto: Jan Sommer) Danske kongelige Kongen går af

Drosler ned
Kong Henrik er dog ikke helt væk fra skærmen i den kommende tid.

Prinsgemalen vil fremover ikke deltager i en række officielle arrangementer og begivenheder, bl.a. nytårskure, Folketingets åbning, ambassadørmodtagelser og statsbesøg i udlandet.

- Men jeg vil i aften rette en særlig tak til Prinsgemalen. Min mand har besluttet, at tiden nu er inde for ham til at ”drosle ned” - til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension, sagde hun og fortsatte:

Foto: Kenneth Meyer
Foto: Kenneth Meyer
 

- Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv. Det er hans beslutning, jeg forstår den og jeg respekterer den. Jeg er min mand dybt taknemmelig for al den støtte, hjælp og inspiration, han har givet mig igennem alle årene. Jeg ser frem til, at jeg fortsat kan varetage mine opgaver, og at jeg stadig har min mand at støtte mig til, selvom det bliver mindre synligt.

Samfund Ekspert om konge-exit: Han er bare sur

Derimod vil Kongen fortsat deltage i andre arrangementer af officiel karakter, herunder nytårstaflet og forskellige begivenheder, der finder sted, hvor Regentparret har residens

Konge i shistorm
Kong Henrik har flere gange i løbet af året været ude i en såkaldt 'shitstorm'.

Først da over for et belgisk medie bragte hele 'titel'-debatten op igen. Han ville kaldes 'konge', og dermed ligestilles med sin kone dronningen.

Ekstra Bladet valgte efterfølgende at efterkomme det ønske og døbe ham 'Kong Henrik'.

Men kongen var langtfra færdig med at trække overskrifter. Da dronning fejrede sin 75 års fødselsdag var det ham, der løb med alt opmærksomheden.

Danske kongelige Pensionist på 1. klasse: Beholder otte millioner i apanage

Først da han ikke mødte op til den officielle fejring på dagen. Ifølge kongehuset fordi, at han havde lagt sig med en form for influenza. Men ikke længe efter kunne glade turister se, kongen gå rundt i Venedig i højt humør.

Statsministeren og folketingets formand var orienteret om 'pensionen', og de oplyser, at kong Henrik fortsat vil få omkring otte millioner i apanage.

For Trine Villemann ringede samtlige alarmklokker, da hun hørte, at Kong Henrik var sygemeldt til dronningens fødselsdag i april måned. I foråret havde vi hende inde til en debat mod en royalist. Hør, hvordan det gik her. 

Se det meste af kongefamilien på balkonen i anledning af dronningens fødselsdag her.

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

 

64 kommentarer
Vis kommentarer