Ugh! Kongehuset er havnet i indianer-ballade

Kongehuset har på Instagram delt et billede af dronning Ingrids gamle indianerdragt, hvilket har affødt en heftig debat

Dronning Margrethe til prøvedag på 'Nøddeknækkeren' i Tivoli tidligere på året. Foto: Philip Davali
Dronning Margrethe til prøvedag på 'Nøddeknækkeren' i Tivoli tidligere på året. Foto: Philip Davali

Kongehuset har som en slags nostalgisk foto-julekalender her i december delt en lang række billeder af blandt andet gamle kufferter og tennisketsjere fra gemmerne på Amalienborg

Billederne er blevet taget godt imod af familiens undersåtter, men et billede af en gammel indianerdragt har i stor stil fået folk til tasterne i kommentarsporet.

I opslaget fortælles det, at det var dronning Ingrid, der fik indianerdragten af sin morfar, hertug Arthur af Connaught, der var søn af dronning Victoria af Storbritannien.

Morfaderen var britisk generalguvernør i Canada og havde været på besøg i Amerika, hvor han købte dragten til den lille prinsesse, der boede på Stockholms Slot sammen med sine brødre.

'Den håndlavede lammeskindsdragt med mokkasiner og halskæde blev købt under en rejse i 1916. Samme år blev prinsesse Ingrid fotograferet med dragten på sammen med sin far, kronprins Gustaf Adolf af Sverige (den senere Kong Gustaf 6. Adolf).'

Det oplyses desuden, at dragten gennem tiden også blevet brugt af en ung prinsesse Margrethe.

Stereotypt
I kommentarsporet er der knap 150 kommentarer, men det er ikke så meget dragtens historie, der diskuteres, som det er det etisk og moralsk forkastelige i at klæde sig ud som en etnisk minoritet, man ikke selv tilhører, der får nogle ord med på vejen.

En bruger ved navn Kirstine kickstarter debatten med denne kommentar:

'Så håber jeg bare, at ingen af de små prinser og prinsesser hopper i den, nu hvor vi skriver 2018 og ved bedre end at klæde os stereotypt ud som et forfulgt folkefærd...'

Hun uddyber senere sin pointe således:

'Oprindelige amerikanere har set og ser meget forskellige ud alt efter, hvilken stamme der er tale om - så alene det at lave et generelt kostume er uden respekt for kulturerne. Dernæst mener jeg bestemt, at det er respektløst at klæde sig ud som en kultur eller etnicitet, man ikke selv tilhører og tydeligvis ved meget lidt om - især som hvid, når man tager Nordamerikas historie i betragtning.'

Racisme
Hun understreger, at man ikke bør klæde sig ud som indianer - heller ikke selv om man er på vej til et arrangement, der involverer en fastelavnstønde.

'Kulturer - og især de undertrykte og forfulgte - er ikke noget, man for sjov bør iklæde sig. Amerikanere med oprindelige nordamerikanske rødder bliver også i dag udsat for racisme, især hvis de bærer symboler fra deres oprindelige kultur, men hvide skal endelig bare klæde sig ud i dem for sjov? For når man er hvid, er det fedt?'

En Instagram-bruger ved navn Benny giver Kirstine ret og skriver:

'Avvv - sikke en mavepuster!!! Den her var ikke gået i USA (og er dælme ked af at det ser ud til at være ok her).'

En fin dragt
Det er dog ikke alle, der er forargede over den gamle, gule kjole. En bruger ved navn Camilla mener godt, at man kan være et godt menneske, selv om man har en indianerkjole hængende på loftet.

'Jeg er bare vild med dronning Margrethe. Og jeg er overbevist om at det ikke er uden bagtanke, at netop dette billede er en del af kongehusets julekalender. Kan man være et godt menneske selv om man har et indianerkostume? Det tror jeg godt man kan. Det er en fantastisk fin dragt og en sød historie fortalt i ord og billeder', skriver hun.

En bruger ved navn Jeppesen forsøger at dreje opmærksomheden hen mod et kendt, dansk fodboldhold.

'På behørig afstand ligner det en Brøndby-trøje, der var gemt langt ind bagest i skabet, hvilket jo havde været en ganske fornuftig beslutning', skriver han.

Ekstra Bladet har været i kontakt med kongehuset, der meddeler, at de ingen kommentarer har til sagen.

364 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Hent flere