Usædvanligt syn til dronningerunden

Kronprins Frederik deltog i torsdagens dronningerunde sammen med sin mor

Ekstra Bladet giver dig her et overblik over valget dagen derpå. Producer: Lasse Brøndal

Under dronningerunden tidligere torsdag, hvor Folketingets partier ét efter ét meddelte dronning Margrethe, hvem de pegede på som kongelig undersøger, og hvem der dermed skal stå i spidsen for forsøget på at danne en ny regering, deltog en særlig gæst.

Ud over dronning Margrethe deltog kronprins Frederik nemlig også i dronningerunden, og det er der ifølge kongehusekspert Søren Jakobsen en helt særlig grund til.

Kronprinsen må nøjes med at tilbagelægge 1,6 kilometer 10. juni, da han er blevet ramt af endnu en diskusprolaps. Foto: Ernst van Norde flash Kronprinsen syg: Dropper Royal Run

- Det er et naturligt led i det generationsskifte, der er i gang. Kronprinsen overtager flere og flere udlandsrejser og flere og flere af dronningens opgaver. Så det er en del af generationsskiftet, at han ser, hvordan det her foregår, siger han til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Og så er der jo også en mulighed for, at det kommer til at tage lang tid at danne en regering, og at dronningen kan være bortrejst, når det sker. Så kronprins Frederik skal være klar, hvis dronningen er forhindret, siger Søren Jakobsen.

Kronprins Frederik ankommer til dronningerunde. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Kronprins Frederik ankommer til dronningerunde. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
 

Vil ikke abdicere
Ifølge kongehuseksperten er det noget relativt nyt, at kronprins Frederik deltager i dronningerunder.

- Det er ikke sket mange gange før. Så på den måde er det et usædvanligt syn for danskerne, men det er ikke usædvanligt på den måde, at det jo er et naturligt led i proceduren, at han skal være parat. Det er jo en fordel, at han kender politikernes ansigter, og at han har talt med dem før. For han kommer jo til at møde dem igen, når han bliver konge. Så på den måde er det fint for alle parter, siger Søren Jakobsen.

Kronprins Frederik deltog også i dronningerunden tilbage i 2011 og igen i 2015.

Greven af Egeskov, Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, og prinsesse Alexandra af Sayn-Wittgenstein-Berleburg sagde ja til hinanden ved et hemmeligt bryllup. Foto: Jonas Olufson Danske kongelige Dansk greve og prinsesse hemmeligt gift

- Kan det her være et tegn på, at dronning Margrethe er ved at abdicere?

- Hun abdicerer ikke. Det er noget sludder, som ikke har nogen gang på jord. Hun går ikke af, før hun dør. Det vil hun ikke. Det er et livsvarigt embede, og det har hun sagt flere gange, men hun gør sin søn parat til opgaven.

Alle partierne mødte op til dronningerunde på Amalienborg Slot. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Alle partierne mødte op til dronningerunde på Amalienborg Slot. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
 

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, blev efter dronningerunden udpeget til kongelig undersøger og skal nu forsøge at danne regering. 

173 kommentarer
Vis kommentarer