Venter på nyt fra kongehuset: Dukker Henrik mon op på job?

Ingen ved endnu, om prins Henrik har overskud til at fortsætte sit arbejde i det hav af foreninger og organisationer, som han er protektor for

Prins Henrik er ifølge kongehusets hjemmeside protektor for hele 67 organisationer og foreninger. Foto: Stine Tidsvilde.
Prins Henrik er ifølge kongehusets hjemmeside protektor for hele 67 organisationer og foreninger. Foto: Stine Tidsvilde.

Se også: Hovsa! Kongehusets demens-nyhed var slet ikke en nyhed

Selvom prins Henrik for halvandet år siden gik på en form for pension, er han fortsat protektor for en lang række organisationer og foreninger.

I hvilket omfang prinsen stadig kan passe dem, efter han har fået konstateret demens, er endnu uklart.

I pressemeddelelsen om prins Henriks sygdom står der: 'Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv'.

Se også: Prins Henriks bror: Vi kan se, han har problemer

Håber han fortsætter
Hos Røde Kors, hvor prins Henrik har været engageret stort set siden, han kom til Danmark, ved man endnu ikke, om den 83-årige prins vil fortsætte som protektor, efter han har fået den alvorlige diagnose.

- Vi har ikke hørt noget fra kongehuset. Det er for tidligt at sige noget om hans fremtid her, siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, til Ekstra Bladet.

- Men vi håber, at han har det så godt, at han kan fortsætte, for vi har været rigtig glade for at arbejde sammen med prinsen, siger han.

Især for de 33.000 frivillige i Røde Kors har prins Henrik gjort en stor forskel, mener Ladekarl.

- Når han har været rundt i landet, har han ofte benyttet lejligheden til at komme ind og hilse på de frivillige. Det er en kæmpe anerkendelse af deres arbejde. Man ranker lige ryggen, når man får respekt fra højeste sted i kongehuset, siger Anders Ladekarl.

Prins Henrik ønsker stadig ikke at blive begravet sammen med Margrethe i Roskilde Domkirke. Foto: Tobias Nicolai Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 15:36 Prins Henriks ønsker for sin begravelse er uændret

Dus med dyrene
En af de organisationer, der har haft glæde af at have prins Henrik tilknyttet er WWF Verdensnaturfonden i Danmark, som Henrik rent faktisk var den oprindelige stifter af tilbage i 1972, hvor han var initiativtager til at etablere den danske afdeling af den internationale organisation under navnet WWF Verdensnaturfonden.

Hos organisationen har man dog ikke lyst til at udtale sig om, hvad man håber eller forventer i kølvandet på kongehusets udmelding om neddroslingen af Henriks aktiviteter og preotektioner.

- Det eneste, jeg vil sige, er, at vi er glade for ham, vi har. Vi er glade for, at vi har ham som præsident. Andet har vi ikke nogen kommentarer til lige nu, siger Cecilie Weinholt fra WWF’s kommunikationsafdeling.

Se også: Poul Madsen: Kongehuset burde have meldt ud, hvis der var mistanke om demens

Kongehusets pressemeddelelse:

Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: 

I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens.  

Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.  

Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv.  

Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.

Stor betydning
Så sent som i januar 2017 besøgte prins Henrik nogle af WWF’s projekter i Myanmar, og i den forbindelse understregede organisationen, hvor vigtig prinsens indsats var.

- Det har en stor betydning for WWF Verdensnaturfonden og vores samarbejdspartnere i Myanmar, når vores præsident for WWF, H.K.H. Prins Henrik, viser sit engagement i WWF’s arbejde med naturbevarelse og bæredygtig udvikling – det er vi meget glade for, sagde international programchef i WWF Verdensnaturfonden, Jacob Fjalland efterfølgende i en artikel på organisationens hjemmeside.

Vesterbro Ungdomsgård i København har haft prins Henrik som protektor siden 1977, og her venter man i spænding på at se, om prins Henrik dukker op, når man fejrer en mærkedag næste år.

- Vi har været rigtig glade for, at han har været tilknyttet Vesterbro Ungdomsgård igennem alle de her år. Næste år har vi 60-års jubilæum, og vi har tidligere på året sendt ham en indbydelse til vores store fejring i februar måned næste år, og nu afventer vi selvfølgelig, hvad der sker. Det har været enestående gode oplevelser, når hen tidligere har deltaget ved arrangementer, så det er med stor beklagelse, at vi noterer os, hvad der nu er sket, siger Jørgen Segall, der er næstformand i Vesterbro Ungdomsgårds bestyrelse.

Prins Henrik er protektor for i alt 67 foreninger, organisationer, klubber og forbund. Derudover er han involveret i en lang række andre foretagender som præsident, formand, æresmedlem og bestyrelsesmedlem.

Fakta om folkesygdommen demens

87.000 danskere har en demens-sygdom.

50.000 er diagnosticeret med Alzheimers.

I 2015 var der 46,8 millioner mennesker med demens-sygdom på verdensplan. Estimatet er, at der i 2050 vil være 131,5 millioner mennesker med
en diagnose på en demens-sygdom.

Demens er et ord, der udelukkende bruges til at beskrive demens-symptomer; man er forvirret, ude af sig selv eller glemmer ting. Demens er altså ikke en sygdom. Det er først, når diagnosen er stillet, at man kan tale om en ’demens-syg’.

Den mest almindelige demens-sygdom, der findes, er Alzheimers.C Der findes over 100 forskellige demens-sygdomme.

Kilder: Alzheimerforeningen og The Lancet Commission on Dementia Prevention,
Intervention and Care

jaje@eb.dk

Prins Henriks helbred

12. juli 2017: Hoffet bekræfter overfor Her & Nu, at der 'for nylig er ansat sundhedsfagligt personale' til at hjælpe prins Henrik.  Ifølge kommunikationschef Lene Balleby på grund af prinsens alder og ikke af en 'medicinsk årsag'.

13. juli 2017: Prins Henrik bliver indlagt på Aarhus Universitetshospital. Dagen efter overføres hans til Skejby Sygehus. Fire dage senere afslører kongehuset, at Henrik har gennemgået en operation og fået en ballonudvidelse.

14. august 2017: Hoffet meddeler, at Henrik dagen før blev indlagt på Rigshospitalet på grund af smerter i højre ben som følge af operationen.

22. august 2017: Prins Henrik bliver udskrevet fra Riget og tager ifølge kongehuset ophold på Fredensborg Slot, hvor han 'i den kommende tid har brug for ro og hvile'.

6. september 2017: Kongehuset meddeler i en pressemeddelelse, at 'Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens'. Samtidig oplyses det, at prinsen fremover yderligere vil neddrosle sine aktiviteter.

28. januar 2018: Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet, hvor han skal 'gennemgå yderligere undersøgelser'.

2. februar 2018: Kongehuset meddeler, at prins Henrik har været indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge, der heldigvis vist sig at være godartet. Prinsen bliver samme dag overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen