Ekspert: Afsløring af sygdom er en lykke for kongehuset

Efter demens: Det slækker den negative betydning af, hvad han har sagt og gjort tidligere, vurderer historiker

- Kongehuset er bragt i den situation, at han groft sagt ikke kan gøre mere skade, siger historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen. Foto: Stine Tidsvilde
- Kongehuset er bragt i den situation, at han groft sagt ikke kan gøre mere skade, siger historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen. Foto: Stine Tidsvilde

Efter længere tids spekulation fortæller kongehuset nu, hvad Henrik fejler. Foto: Stine Tidsvilde Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:02 Kongehuset: Prins Henrik lider af demens

Onsdag kom det frem, at 83-årige prins Henrik lider af demens. Det fremgår af en pressemeddelelse, som kongehuset har sendt ud i dag.

Det kommer, efter prins Henrik for nyligt slog fast, at han ikke ønskede at blive begravet ved siden af dronning Margrethe.

- Alle skal have lov til at blive ældre i fred og ro - også selv om man tilhører kongefamilien, siger statsminister Lars Løkke. Foto: Anthon Unger Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:43 Her er Lars Løkkes reaktion på prins Henrik sygdom

Efterfølgende fulgte flere opsigtsvækkende kommentarer fra prins Henrik om hans utilfredshed med sin titel og position i kongehuset.

En lykke for kongehuset
Med kongehusets melding om, at prins Henrik lider af demens, følger også en forståelse og formildelse af prins Henriks seneste udtalelser. Det forklarer historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen.

Se også: Forskningsleder: Vigtigt at kende risikoen for demens

- Den skade, han har gjort, er afbødet. På den måde er det en stor lykke for kongehuset. Nu kan de regne med befolkningens forståelse i stedet for det modsatte, siger han og tilføjer:

- Kongehuset er bragt i den situation, at han groft sagt ikke kan gøre mere skade, fordi hans foruroligende udtalelser på det senere har en anden forklaring, end den man ville tro, hvis han var helt sund og rask.

- Man kan sige, at det slækker den negative betydning af, hvad han har sagt og gjort tidligere.

Kongehusets pressemeddelelse:

Det er med inderlig beklagelse, at Hendes Majestæt Dronningen har bedt Hofmarskallen meddele: 

I forlængelse af et længere udredningsforløb og senest en række undersøgelser foretaget i løbet af sensommeren har et specialistteam ved Rigshospitalet nu konkluderet, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik lider af demens.  

Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen.  

Som en konsekvens af diagnosen vil Prinsen fremover yderligere neddrosle sine aktiviteter, ligesom der vil blive taget stilling til protektioner og æreshverv.  

Det er Dronningen og den kongelige families ønske, at Prinsen fremover får den ro, som situationen påkræver.

Ikke overrasket
Sebastian Olden-Jørgensen fortæller, at han ikke var ovenud overrasket, da han hørte om prins Henriks demens.

Samfund - 6. sep. 2017 - kl. 14:38 Demens-sygdom: Så hurtigt går det

- Min første tanke var, at adskillige, jeg har talt med, har givet udtryk for, at prinsen var dement, og af den årsag var det ikke den store overraskelse, siger han og tilføjer:

- Det var måske snarere overraskende, at hoffet meddeler det, for det må betyde, at prinsen er indforstået med, at det er sådan, tingene er, og at offentligheden skal have det at vide.

Historikeren mindes ikke, at der har været lignende tilfælde i kongehusets historie.

- Både Christian 10. og Frederik 9. var svage i senere år, men jeg kender ikke parallelle tilfælde. Det gør jeg ikke.

Prins Henrik og Erik Brandt har været venner stort set siden, franskmanden kom til Danmark. Foto: Martin Høien Danske kongelige - 6. sep. 2017 - kl. 14:32 Erik Brandt: - Det er trist

Folk reagerer forskelligt
Prins Henrik har udtalt sin utilfredshed med sin titel i det danske kongehus i årevis, og disse ændrer den aktuelle melding ikke noget ved.

- Nogen bliver stille og milde ved demens. Nogen bliver aggressive. Jeg synes nok, at der var en vis aggressivitet eller bitterhed for prins Henrik, siger han.

- Hans utilfredshed er gammel, men der er forskel på, om det er en sten i skoen, eller om det ikke er til at leve med, og det har været en sten i skoen næsten alle dage, men på det senere er det gået over til noget, han ikke kunne leve med, og det må vi skrive på demensen regning, slutter Sebastian Olden-Jørgensen.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen