Henrik vil være kongegemal: Margrethe siger nej

Der er ikke noget juridisk grundlag for, at Henrik ikke skulle kunne skifte sin prinsetitel ud med kongegemal

Kong Henrik nægter at give slip på drømmen om at blive konge. Foto: Claus Bonnerup/POLFOTO
Kong Henrik nægter at give slip på drømmen om at blive konge. Foto: Claus Bonnerup/POLFOTO

I 2005 fik Danmark for første gang en prinsegemal, da kong Henrik ikke længere skulle tituleres prins. I sin nytårstale i 2015 fortalte dronning Margrethe, at kong Henrik gik på pension. I 2016 blev det så meddelt fra kongehuset, at kong Henrik fremover igen skulle tituleres prins Henrik. Ifølge historiker og kongehusekspert Sebastian Olden-Jørgensen så var titelskiftet til prinsegemal et forsøg på, at opnå et kompromis i forhold til Henriks tidligere ønske om, at kunne kalde sig konge.

- Prinsegemal er lidt mere end prins, men lige under konge. Det var et kompromis, som fungerede indtil prins Henrik valgte at blive pensioneret, forklarer Sebastian Olden-Jørgensen.

Umiddelbart kan dronning Margrethe godt beslutte sig for at kalde kong Henrik for konge, men det ville skabe nogle komplikationer i forhold til Grundlovens ordlyd.

- I Grundloven er titlen konge brugt om statsoverhovedet. Derfor vil det skabe forviklinger alle de steder i loven, hvor ordet konge bliver brugt, forklarer historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen til Ritzau.

Lars Hovbakke Sørensen forklarer også, at når der læses konge i Grundloven i dag, så er det dronning Margrethe, der menes, da hun er Danmarks regent. Derfor vil Henrik aldrig kunne blive konge, men derfor er der mulighed for at give ham titlen kongegemal.

- Kongegemal kendes kun fra Portugal og Spanien. Det er formentlig derfor, at dronningen har valgt ikke at benytte den mulighed, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I Nordeuropa har man aldrig kaldt en regerende dronnings mand for andet end prins, og den titel vil ikke give Henrik en plads i arverækkefølgen til den danske trone, skulle Margrethe dø før ham.

Sebastian Olden-Jørgensen tror, at en anden grund til, at dronningen ikke har ændret kong Henriks titel, er, at man ikke ved, om det vil skade eller gavne kongehuset på sigt.

Se også: Ekspert om Kong Henriks stunt: - Trist og pinligt

Poul Madsen: Derfor kalder Ekstra Bladet Henrik for 'konge'

Officielt har Henrik titel af prins.

Men på Ekstra Bladet mener vi, at det er synd og skam, at manden ikke får den anerkendelse, som han fortjener.

Derfor har vi siden 8. marts 2015 kaldt ham for kong Henrik.

Herunder kan du læse lederen fra netop den dag - hvor det også var kvindernes internationale kampdag - hvor Poul Madsen forklarer, hvorfor Ekstra Bladet kæmper for at Henrik får titel af konge.

"I DAG ER DET Kvindernes Internationale Kampdag. Der er stadig meget at slås for, men heldigvis har vi tradition for at tale om de problemer, der er – med en undtagelse.

DET ER STADIG forbundet med latterliggørelse og spot, når dronningens mand, prins Henrik, kræver ligestilling og gerne vil kaldes konge. Bevares, han skal naturligvis ikke tage sagen i egen hånd, sådan som han har gjort et par gange under udlandsbesøg og selv opjusteret sin titel til konge. Men faktum er, at vi har en dronning, og hendes livsledsager er andenrangs.

NÅR JEG BRINGER sagen frem, er det ikke, fordi vi her på Ekstra Bladet pludselig er blevet royale. Vi synes stadig, at det er en skamplet på et moderne demokrati, at man accepterer en institution, der er baseret på privilegier og et regelsæt, der stammer helt tilbage fra enevældens tid.

MEN BLANDT fortidslevnene kunne man da i det mindste adoptere nutidens normer om ligestilling mellem kønnene. Hvorfor ikke gøre Henrik til konge? Mary bliver jo dronning. Er det kun kvinderne, der skal have ligestilling i den royale rangorden?

VI ER DEN LILLE mands avis, og i kongehuset er det Henrik, der er den lille – ikke sådan af statur, for der er unægtelig blevet tilføjet en hel del sul på den slanke, elegante franske diplomat, siden han blev gift med Margrethe i 1967 og blev prins af Danmark.

MEN ALLE VED, at titler betyder noget. Vi har derfor besluttet os for at bruge Kvindernes Internationale Kampdag til at kræve ligestilling for Henrik. Vi har taget spørgsmålet helt alvorligt, og derfor kan du i dagens EKSTRA læse, hvad eksperter, politikere og kendte danskere mener om den manglende ligestilling.

OG DET ER ikke kun af formelle grunde, vi synes, at Henrik har fortjent at kunne kalde sig konge. Han er ubetinget den mest folkelige og elskelige i det royale cirkus.

HVEM HUSKER IKKE, da han pludselig dukkede op på Christiania og drak en bajer med beboerne. Prins Henrik er gået fra et være en klovn til at blive en darling. Populær og folkelig.

NU ER HAN en gammel mand, og hvad går der af os ved at give ham en titel, han tilsyneladende ikke kan leve uden?

HAN HAR STÅET ved Margrethes side i næsten 48 år, smilende og smågryntende, uden den ligestilling, som vi kræver i alle andre sammenhænge.

VI HAR DERFOR besluttet her på Ekstra Bladet igen at gå forrest. Så fremover kalder vi Henrik: kong Henrik."

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen