Pigegarde ventede forgæves: Hårdt vejr tvang Kongeskibet til at vende om

En stort anlagt modtagelseskomité måtte tirsdag eftermiddag spejde forgæves efter dronning Margrethe

Kongeskibert Dannebrog stævnede tirsdag formiddag ud fra Københavns Havn, men måtte senere returnere på grund af hårdt sejl-vejr. Foto: Keld Navntoft Ritzau Scanpix
Kongeskibert Dannebrog stævnede tirsdag formiddag ud fra Københavns Havn, men måtte senere returnere på grund af hårdt sejl-vejr. Foto: Keld Navntoft Ritzau Scanpix

Hundredvis af borgere, borgmester, kommunaldirektør, en biskop, fanebærere fra Hjemmeværnet, lokale soldaterforeninger og en pigegarde måtte tirsdag eftermiddag spejde forgæves efter Kongeskibet Dannebrog og dronning Margrethe.

Dronningen skulle ellers have været anløbet Kongekajen i Helsingør klokken 14.50, men ved Kronborg vendte Kongeskibet Dannebrog pludselig om og sejlede retur til København.

Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Egentlig var dronningen på vej til sit sommerresidens på Fredensborg Slot, men flytningen må indtil videre vente. Ifølge Kongehusets kommunikationsafdeling, som Ekstra Bladet har været i dialog med, var det hårdt sejl-vejr med vanskelige strømforhold, som var årsag til, at Kongeskibets jagtkaptajn besluttede at annullere ankomsten til Helsingør Havn.

I stedet returnerede Kongeskibet Dannebrog til København.

Artiklen fortsætter under fotoet...

Dronning Margrethe kom både sikkert ombord og også sikkert hjem igen. Men hun nåede ikke Fredensborg Slot i denne omgang. Foto: Keld Navntoft Ritzau Scanpix
Dronning Margrethe kom både sikkert ombord og også sikkert hjem igen. Men hun nåede ikke Fredensborg Slot i denne omgang. Foto: Keld Navntoft Ritzau Scanpix

Det eneste, som de frysende folk på havnen i Helsingør fik at se og høre, var en kanonsalut fra kanonerne på Kronborg. Også dronningen kunne fra Dannebrog i Øresund opleve saluteringen. Hun kom udenfor på trods af det dårlige vejr, og det kan ses på en video på Kongehusets hjemmeside, som Kongehusets kommunikationsafdeling har lagt ud.

Skuffede piger
Leder af Helsingør Pigegarde, Sanne Koudahl Bergsaker, fortæller til Ekstra Bladet, at det især var de nye piger i det 100 piger store orkester, som blev kede af det aflyste besøg. De så Kongeskibet komme og vende rundt omkring Kronborg. I stedet for at anløbe Helsingør Havn, sejlede Kongeskibet retur mod København foran de skuffede gardepiger.

- Det er jo altid noget, vi ser frem til at skulle spille for vores dronning og for Kongehuset, når Kongeskibet anløber havnen hvert år. Der er altid nye piger i garden, som skal prøve det for første gang. Det var der også i år, og selvfølgelig bliver man ked af det. Men jeg har nogle seje piger, siger Sanne Koudahl Bergsaker til Ekstra Bladet.

- Vi håber på, at dronningen kommer på et senere tidspunkt, siger hun videre.

60 piger fra Helsingør Pigegarde stod klar på havnen. De havde øvet sig på Dronningens Honnørmarch, som var planlagt til at blive spillet, når Kongeskibet anløb. Kongesangen skulle også have været spillet efter det nifoldige leve for dronningen, når hun var kommet i havn.

Ingen af delene blev aktuelle.

Pigerne i Helsingør Pigegarde er i alderen 9 til 21 år.

Aflysningen af anløbet i Helsingør skete, selv om et af flådens bugserfartøjer tidligere på dagen var anløbet Kongekajen, skriver Frederiksborg Amts Avis.

En lignende aflysning skete så sent som i 2016.

Det vides endnu ikke, om pigegardens indøvede velkomstmusik og borgmester Benedikte Kiærs modtagelse af dronningen vil blive afviklet på et senere tidspunkt.

35 kommentarer
Vis kommentarer