Sikkerhedsbrøler i norsk kongehus: Oplysninger lå frit på nettet

Kronprinsesse Mette-Marits søn Marius har lagt billeder og dermed information om sin egen og familiens færden ud på billeddelingsstedet Instagram

Det norske kronprinspar her i midten har været et oplagt mål for terrorister og galninge, efter Mette-Marits søn Marius (nummer tre fra højre) har delt oplysninger med alverden på nettet. (Polfoto)
Det norske kronprinspar her i midten har været et oplagt mål for terrorister og galninge, efter Mette-Marits søn Marius (nummer tre fra højre) har delt oplysninger med alverden på nettet. (Polfoto)

Der er udbrudt panik i det norske kongehus, efter de har opdaget et sikkerhedslæk.

I 42 uger har private feriebilleder og dermed oplysninger om feriemål og andre informationer om den kongelig familie ligget frit tilgængelig på nettet.

Læs også:

Se også: Kronprinsepar kræver lønforhøjelse

Det er kronprinsesse Mette-Marits søn fra et tidligere forhold, Marius Borg Høiby, der har delt sine billeder og oplevelser på billeddelingsstedet Instagram.

Her kan man således se præcist, hvor familien befinder sig.

Læs også:

Se også: Kronprins hyldes som sexsymbol

Det gør de kongelige til et nemt mål for terrorister og andre 'galninge, som er besat af kongefamilien', som en norsk sikkerhedsekspert udtrykker det.

De norske eksperter tøver da heller ikke med at kalde det en skandale og en svær sikkerhedsbrist, men de mener ikke, det er den 15-årige Marius' skyld.

- Det er politiet, der har fejlvurderet sikkerheden, siger en af Europas førende terroreksperter, Magnus Ranstorp til avisen VG.

Læs også:

Se også: Norges kronprinsesse udfordrer på Twitter

- Det er hele tiden en afvejning. Hvor normale liv skal den slags personer leve? Men detaljer om fremtidige rejsemål bør begrænses. Information af den art kan gøre det lettere at gennemføre kidnapninger og andre former for terroraktioner mod de personer, siger terrorekspert Helge Lurås til den norske avis.

National sikkerhed
Marius er ikke en del af den norske tronfølge, ligesom han ikke har noget officiel titel. Alligevel udgør det en stor risiko, at knægten afslører, hvor hans mor, kronprinsesse Mette-Marit, og pap-far, kronprins Haakon, som skal overtage den norske trone efter sin far Harald, befinder sig i verden.

- Det handler om national sikkerhed. Kongefamilien er symboler i vort samfun, og hvis de bliver ramt, bliver vores samfund også ramt, siger professor Petter Gottschalk til VG.

Læs også:

Se også: SAS undskylder flydrama overfor Mette-Marit

Læs også:

Se også: Rystet Mette-Marit i flydrama: Phew

Det var netop VG, der gjorde det norske hof opmærksom på Instagram-profilen, som efterfølgende blev lukket for offentligheden og i stedet gjort privat.

Der lå 133 billeder på det populære site for billeddeling. Udover private billeder af vennerne, lå der billeder af den fornemme familie og information om rejsemål i forbindelse med ferie og job.

Læs også:

Se også: Forlader Norge i flere måneder

Informationschef ved hoffet, Marianne Hagen, ønsker ikke at kommentere sagen overfor den norske avis men henviser til politiet.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen