Han bliver Spaniens nye konge

Kronprins Felipes første store opgaver bliver at få vendt folkets holdning til kongehuset

Kronprins Felipe overtager tronen, når hans far, kong Juan Carlos, abdicerer. (Foto: All Over)
Kronprins Felipe overtager tronen, når hans far, kong Juan Carlos, abdicerer. (Foto: All Over)

Når kong Juan Carlos abdicerer, bliver det hans søn, kronprins Felipe, der kommer til at overtage den spanske trone.

Den 46-årige prins lyder det knap så mundrette navn Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia, er gift med den prisbelønnede journalist Letizia Ortiz Rocasolano og har to børn, prinsesse Leonor på otte og prinsesse Sofía på syv.

Kong Juan Carlos vil forlade den spanske trone. (Foto: DPA) Intl. kongelige - 2. jun. 2014 - kl. 10:50 Den spanske konge abdicerer

Kronprins Felipe står for en moderne tilgang til monarkiet og ser ikke sig selv som hævet over resten af det spanske folk.

- Jeg tænker, at jeg ikke er forskellig fra alle andre med mine fejl, egenskaber, frustrationer, glæder, bekymringer, alting. En konge skal ikke miste sin opfattelse af, hvad det vil sige at være normal, har han tidligere sagt til Hello! Magazine.

Efter terrorbomberne i 2005 i Madrid vandt kronprinsen stor offentlige støtte, da han allerede samme dag, som bomberne sprang, besøgte adskillige sårede på et af byens hospitaler.Kronprins Felipe med sin kone, Letizia Ortiz Rocasolano, og parrets to børn, Leonor og Sofía. (Foto: All Over)
Kronprins Felipe med sin kone, Letizia Ortiz Rocasolano, og parrets to børn, Leonor og Sofía. (Foto: All Over)


Felipes første store opgave som konge af Spanien vil være at vende folkets opfattelse af monarkiet til det bedre.

I begyndelsen af året viste flere meningsmålinger, at kun lige under halvdelen af den spanske befolkning støttede monarkiet, mens to tredjedele mente, at det var på høje tide, at kong Juan Carlos abdicerede.

Den hastigt faldende opbakning til den kongelige familie i Spanien skyldes især en række skandaler centreret omkring kong Juan Carlos - blandt andet benådningen af en pædofil voldtægtsforbryder, en ekstravagant jagttur til Botswana og vedholdende rygter om flere elskerinder.

- Han (Felipe, red.) er en solid garanti for, at han kan indfri forventningerne i sit embede som statschef. Det er jeg fuldstændig overbevist om, siger den spanske premierminister, Mariano Rajoy, mandag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Den kommende konge har to ældre søstre, men ifølge den spanske forfatning fra 1978 er det førstefødte søn, der arver tronen.

Se også: Kongelig krise: Spanierne er trætte af Juan Carlos

Inden kronprinsen blev gift i 2004, skrev de spanske medier ofte om hans forhold til forskellige kvinder. Blandt andet har han dannet par med Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow, den norske undertøjsmodel Eva Sannum, en amerikansk studine, Giselle Howard, den tyske grevinde Carolina de Waldburg og den spanske aristokrat Isabel Sartorius.

Ligesom kronprinsen her i Danmark holder han af at sejle og deltog ved OL i Barcelona i 1992 i soling-jolle, hvor han opnåede en sjetteplads.

Se også: Spansk konge i ny modvind: Fik benådet pædofil voldtægtsmandLetizia Ortiz Rocasolano og kronprins Felipe blev gift i Madrid i 2004. (Foto: AP)
Letizia Ortiz Rocasolano og kronprins Felipe blev gift i Madrid i 2004. (Foto: AP)
Se også: Spansk prinsesse lukker i om skattesnyd

0 kommentarer
Vis kommentarer