Prins har nu overtaget efter skandalekonge

Juan Carlos har overdraget et rødt skærf som øverstbefalende for militæret til sin søn, kong Felipe VI

Spaniens kong Felipe VI er torsdag taget i ed som nyt statsoverhoved i parlamentets underhus, hvor han iført en gallauniform svor troskab mod landets forfatning.

Farvel og tak! Juan Carlos er klar til at forlade den spanske trone. (Foto: AP) Intl. kongelige - 2. jun. 2014 - kl. 12:23 Spaniens klodsede konge takker af

I en efterfølgende tale til parlamentarikerne, ledende politikere og medlemmer af kongefamilien sagde den nye konge, at hans far, Juan Carlos, ledede Spanien gennem en stor politisk æra.

- Jeg har store forhåbninger til Spaniens fremtid, sagde den 46-årige nye regent.

Se også: Han bliver Spaniens nye konge

Det var ved midnatsklokkernes ringen, at Spanien torsdag fik en ny konge efter 39 år under Juan Carlos. Landets hidtidige monark skrev onsdag under på sin abdikation ved en ceremoni i Det Royale Palads i Madrid, hvorved hans søn blev landets ny konge fra midnat.

Tog det røde skærf af
Ved en ceremoni torsdag morgen tog Juan Carlos det røde skærf af, som symboliserer, at han er øverstbefalende for Spaniens militær, og bandt det om livet på sin søn.

Kong Felipe VI blev derefter torsdag formiddag taget i ed i parlamentet, hvor han formelt er blevet proklameret ny regent.

Ved ceremonien i parlamentets underhus var der ikke megen pomp og pragt i forhold til udråbelsen af en ny konge i andre monarkier. Ingen udenlandske ledere eller monarker var inviteret.

(Artiklen fortsættes under billedet)Kong Felipe og dronning Letizia er nu regentpar i Spanien. (Foto: AP)
Kong Felipe og dronning Letizia er nu regentpar i Spanien. (Foto: AP)


Efter ceremonien i parlamentet skulle kong Felipe og dronning Letizia køre gennem gaderne til paladset, hvor de efterfølgende skulle vinke til folkemængden fra balkonen.

Derefter skulle dagen fejres ved en reception i paladset for særligt indbudte gæster.

Både underhuset og det spanske senat har med overvældende flertal godkendt en ny lov, som har banet vejen for kong Felipes overtagelse af tronen.

Se også: Spaniens senat giver grønt lys for royal abdikation

Den spanske lovgivning har hidtil ikke været skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer.

Den 76-årige Juan Carlos meddelte i begyndelsen af juni overraskende, at han ønskede at forlade den spanske trone.

Kong Juan Carlos er glad for kvinder. (Foto: AP) Intl. kongelige - 2. jun. 2014 - kl. 12:44 Sådan bliver hans eftermæle: Kong Trussetyv

Kongen har været upopulær, siden han til befolkningens store forargelse tog på en overdådig elefantjagt i Botswana i 2012, mens Spanien i stærk recession og på konkursens rand kæmpede med en brutal arbejdsløshed.

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
0 kommentarer
Vis kommentarer