Prinsesse misbruger titel og skader monarkiet

Skandalen vokser: Fra hele Europa lyder advarsler om Märtha Louises grænseløse opførsel

Prinsesse Martha Louise får stor kritik for sit seminar med mulig kontakt til de døde. Foto. Polfoto
Prinsesse Martha Louise får stor kritik for sit seminar med mulig kontakt til de døde. Foto. Polfoto

Kongehuseksperter fra hele Europa råber vagt i gevær og giver deres norske kolleger ret i, at prinsesse Märtha Louises opførsel aldrig ville blive accepteret i de øvrige europæiske kongehuse, og at hun kan skade sin familie og hele institutionen rigtig meget, skriver Dagbladet.

Se også: Skandale-prinsesse: 1500 for kontakt med de døde

Forgangne weekend har prinsessen afholdt et seminar på sin 'Engleskole', hvor hun via et selvlært og særdeles kontroversielt britisk medie lokke penge ud af sørgende nordmænd ved at foregøgle dem en mulig kontakt med deres afdøde slægtninge.

- Prinsessen har længe vist, at hun er individualist, og selv om hun er nummer fire i arvefølgen til den norske trone, har hun åbenbart intet filter eller nogen grænser for, hvad den kongelige titel kan bruges til i forskellige sammenhænge. En ting er at have en helt privat tro på noget - en ganske anden ting er at optræde med denne 'tro' i offentligheden. På mig fremstår det som meget uklogt, siger den engelske hof-ekspert Robert Fitzwilliams. Han er en af bidragyderne til  'The International Who's Who' og kongehusmedarbejder på bl.a. BBC, Sky News og CNN.

Se også: Norsk prinsesses mand sælger billede om Breivik

Märtha Louise, hendes partner Elisabeth Noreng og mediet Lisa Williams tjente  ca. 1500 pr. deltager på seminaret, hvor der var 'mulighed' for at få kontakt til de døde.

Robert Fitzwilliams slår fast, at hvis et medlem af den store britiske kongefamilie begyndte at optræde med tilsvarende ideer, ville vedkommende blive genstand for både latter og hån - og blive standset.

Den danske kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen og hans svenske kollega Johan T. Lindwall kan ikke erindre, at de nogensinde har set noget tilsvarende.

De er enige om, at det umuligt kunne forekomme i Danmark eller Sverige, og at Märtha Louise burde tænke sig om.

Se også: Norsk engle-prinsesse i pinligt mimeshow

Martha Louises optræden er betænkelig. Hun overskrider grænserne. Man skal som medlem af en kongefamilie tænke sig godt om, før man bryder de normer og grænser, der er forbundet med monarkiet.

Fælles for eksperterne er, at de mener, at prinsessen skader det norske kongehus.

I går svarede prinsesse Märtha Louise på kritikken med følgende meddelelse:

- Da vi startede 'Engleskolen' i 2007 sagde man også, at det var vældig skadeligt for kongehuset. Alt er jo vældig skadeligt for kongehuset. Men bevares det kan visse ting da være. Samtidig håber jeg, at når 'Engleskolen' er færdigetableret, at den så accepteres som mit job, mens mit liv i kongehuset er et andet. Her er jeg jo bare en del af familien, erklærer prinsesse Märtha Louise.

Det norske kongehus ville i går ikke kommentere sagen, skriver Dagbladet.

0 kommentarer
Vis kommentarer