Nordmænd raser: Prinsesse tog hijab-klædt hofdame med til begravelse

Nu er den islamiske hovedbeklædning hijab rykket ind i de royale gemakker - og det er ikke til alles store fornøjelse

Den norske prinsesse Märtha Louise er vist ikke helt så vellidt blandt nordmændene i de her dage. Foto: All Over Press
Den norske prinsesse Märtha Louise er vist ikke helt så vellidt blandt nordmændene i de her dage. Foto: All Over Press

Den norske prinsesse Märtha Louise deltog, som så mange andre, i Prins Richards begravelse i Berleburg. Men måske deltog hun på en lidt mere opsigtsvækkende manér end de andre gæster.

Ifølge norsk Se og Hør tog den norske prinsesse nemlig en hofdame med til begravelsen, der var iført den islamiske hovedbeklædning hijab. Det skriver BT.

Se også: Massiv sikkerhed ved prins Richards begravelse

Danske kongelige - 21. mar. 2017 - kl. 21:39 Britisk avis kvajer sig: Prins Richard var dansk

Og dét har fået sindene i kog hos den norske befolkning - specielt hos den islamkritiske, norske journalist Hege Storhaug.

- Det var den sidste pind i kongehusets ligkiste for mit vedkommende. Hvorfor lægger kongehuset op til yderligere splittelse i vort samfund? Hvorfor peger kongehuset fingre ad alle frihedsorienterede muslimer? Hijab er det fremmeste symbol på politisk islam, og det burde kongehuset ikke tillade i vort oplyste samfund. Vi er efterhånden mange i Norge, der ville ønske vi havde en som jeres dronning Margrethe. Hun har klare holdninger og klare værdier, lyder det fra Hege Stornhaug.

Danskerne ville ikke acceptere det
BT har snakket med Sebastian Olden-Jørgensen, der er lektor på Københavns Universitet og forfatter til en bog om kongehuset. Han fortæller, at skulle lignende ske i Danmark ville det ikke se godt ud for kongehuset.

- Det er noget, vi end ikke overvejer kunne komme på tale. Alle ville have en følelse af, at det ville være værdipolitisk sprængfarligt. Det danske kongehus har altid holdt sig langt værk fra det politisk sprængfarlige, selvom dronningen ikke har lagt skjul på sine holdninger. Hun har bare sikret sig, at de har opbakning hos mindst 85-90 procent af befolkningen først. På den måde er det danske kongehus mere konventionelt, siger Sebastian Olden-Jørgensen til BT.

Se også: For første gang: Prins Harry taler ud om store problemer efter sin mors død

Ind til videre er det kun det norske Se og Hør, der har sat fokus på hofdamen og hendes hovedbeklædning. Hun har ifølge BT selv tidligere forsvaret sin brug af hijab med, at hun tror på, at det er nohet Gud ønsker hende.

Forsidehistorien blev bragt i bladet for godt tre uger siden, men har altså ikke før nu været omdiskuteret som det bliver nu, hvor de sociale medier er begyndt at koge over episoden.

Umiddelbart bliver der af de norske borgere stillet krav om at fjerne apanagen fra Märtha Louise og nogle ønsker helt at afskaffe kongehuset.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen