Rørende afsked med Ari Behn: Elsker dig for altid, far

Prinsesse Märtha Louises og Ari Behns ældste datter holdt en gribende tale ved sin fars kiste

Den norske kongefamilie sagde i dag farvel til Ari Behn. Video: NRK/VG

En tegning af den norske kunstner og forfatter Ari Behn prydede hans kiste, da både det officielle Norge og det norske folk i går tog afsked med Behn, der døde første juledag, blot 47 år gammel.

Ari Behn har været gift med den norske prinsesse Märtha Louise. Foto: SplashNews.com/Ritzau Scanpix Intl. kendte Ari Behn er død

En tegning lavet af den ældste af de tre døtre, 16-årige Maud Angelica, som han fik i sit ægteskab med den norske prinsesse Märtha Louise. En tegning, der skulle have været hendes julegave til ham. Det fortalte hun dybt berørt i sin både gribende og stærke afskedstale ved hans kiste i Oslos stopfyldte domkirke.

– I dag skal jeg holde tale for dig, og jeg skælver nok også lidt på hænderne. Jeg skulle have givet dig denne tegning i julegave. Jeg arbejdede på den i mindst ti timer, og mens jeg tegnede, tænkte jeg på, hvor meget jeg elsker dig, og hvor spændt jeg var på at se din reaktion. Men jeg vil aldrig kunne se dit hyggelige smil og dine rare øjne igen, sagde hun blandt andet.

Maud Angelica Behn, Emma Tallulah Behn og Leah Isadora Behn siger et sidste farvel til deres far. Foto: Ritzau Scanpix
Maud Angelica Behn, Emma Tallulah Behn og Leah Isadora Behn siger et sidste farvel til deres far. Foto: Ritzau Scanpix

Skulle nogen i kirken være i tvivl om det tab, som hun og hendes to mindre søstre – Leah Isadora og Emma Tallulah – har lidt, behøvede de blot se på pigernes krans til deres far: ’Elsker dig for altid’, stod der på bårebuketten.

Indtrængende appel
Selvom stemmen knækkede, og tårerne trængte sig på i en grad, så hun måtte have en trøstende hånd fra mor, talte Maud Angelica også åbent og indtrængende om de dæmoner, faderen kæmpede med.

– Du har været psykisk syg i mange år, og det har været vanskeligt for os børn, sagde hun og kom med en opfordring til alle:

– Jeg vil sige til alle, som går gennem dette, at der altid findes en udvej, selvom det ikke føles sådan. Der er folk derude, som kan hjælpe. Du kan få hjælp. Jeg beder dig af hele mit hjerte, min sjæl og krop; bed om hjælp. Det er aldrig en skam. Det er en styrke, sagde hun, inden hun på egne og søstrenes vegne sluttede med ordene:

– Vi elsker dig, far. Du er en glitrende diamant.

Medlemmer af det danske kongehus var i mange år tæt på Ari Behn. Her ses han sammen med sin ekskone, prinsesse Märtha Louise, prinsesse Marie og prins Joachim til den svenske prins Carl Philips bryllup i 2015. Foto: Ritzau Scanpix Danske kendte Efter tragedie: Nu reagerer det danske kongehus

Ari Behn valgte i julen at tage sit eget liv. Han blev 47 år. Foto: Ritzau Scanpix
Ari Behn valgte i julen at tage sit eget liv. Han blev 47 år. Foto: Ritzau Scanpix

Den norske kronprins var med til at bære kisten ud af kirken. Foto: Ritzau Scanpix
Den norske kronprins var med til at bære kisten ud af kirken. Foto: Ritzau Scanpix
 

17 kommentarer
Vis kommentarer