Royale børn ekskluderes fra svensk kongehus

Prinsesse Madeleines og prins Carl Philips børn vil ikke længere tilhøre det svenske kongehus

Da Madeleine søn Nicolas blev døbt var det med både kendte og royale gæster til stede. Nu er sønnen sammen med to af sine søskende blevet ekskluderet fra det svenske kongehus. Video: AP.

Det svenske kongehus er mandag formiddag kommet med noget af en nyhed.

Fem medlemmer af den svenske royale familie vil ikke længere være en del af kongehuset, skriver Aftonbladet.

Det er prinsesse Madeleines og prins Carl Philips tilsammen fem børn, der i fremtiden ikke forventes at tage nogen som helst del i officielle begivenheder.

Se også: Svenske kongebørn scorer millionrekord

Hvad baggrunden for beslutningen er, kendes endnu ikke.

Hoffets pressechef, Margareta Thorgren, ønsker ikke at kommentere beslutningen, skriver Aftonbladet.se.

Thorgren henviser til en pressekonference, som stedfortrædende marskal Fredrik Wersäll afholder kl. 11.30.

- Vi er klar over, at der rejses mange spørgsmål. De vil blive besvaret på pressekonferencen, siger hun.

Prinsesse Madeleine og Chris O'Neill har delt det første billede af deres nyfødte prinsesse. Foto: AP flash Så sød er hun: Det svenske kongehus deler første billede af nyfødt prinsesse

Ifølge den svenske avis Expressen er det Carl Gustaf, der har truffet den drastiske beslutning. Læs den officielle meddelelse fra det svenske kongehus her.

'H.M. Kongen har truffet beslutning om ændringer i kongehuset. Formålet med disse ændringer er at afklare, hvilke personer inden for den kongelige familie, der kan forventes at deltage i officielle opgaver som statsoverhovedet eller beslægtet med statsoverhovedet', står der blandt andet.

Børnene vil naturligvis stadig være en del af den kongelige familie, men ikke af institutionen kongehuset.

De fem børn er stadig en del af kongefamilien, men ikke af kongehuset som institution. Foto: Ritzau Scanpix
De fem børn er stadig en del af kongefamilien, men ikke af kongehuset som institution. Foto: Ritzau Scanpix

Beslutningen kommer til at berøre prins Carl Philips to børn, prins Alexander og prins Gabriel samt prinsesse Madeleines tre børn, prinsesse Leonore, prins Nicolas og prinsesse Adrienne. Det betyder endvidere, at børnene ikke længere har titel af kongelige højheder - kun prinser, prinsesser, hertuger og hertuginder.

Madeleine og Chris O'Neill blev gift i 2013. Sammen har de nu tre børn - Leonora, Nicolas og en endnu unavngiven lillesøster. Foto: AP Intl. kongelige Fødte i nat - familieforøgelse i kongehuset

Prinsesse Madeleines og prins Carl Philips er børn af den svenske kong Carl Gustaf og dronning Silvia. De har også kronprinsesse Victoria, hvis to børn, Estelle og Oscar, ikke er omfattet af den nye ordning. 

Prinsesse Estelle er nummer to i arvefølgen til den svenske trone efter sin mor og før sin lillebror, prins Oscar.

Prins Carl Philip og hans kone, Sofia, er bosat i Sverige, mens prinsesse Madeleine og hendes mand, Christopher O'Neill, bor i Florida.

I Danmark er det kun prins Christian af den nyeste generation kongebørn, der forventes at få apanage.

Dronnning Margrethe på forkant

Fornuftig og moderne. Det kalder kongehus-ekspert Søren Jakobsen den beslutning, som den svenske konge nu har truffet om, at fem af hans børnebørn ikke længere skal være en del af institutionen kongehuset.

- Det er en naturlig tanke at få, når familien har vokset sig så stor. Det kan ikke blive ved med at være en skatteyder-opgave at opretholde hele familien, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Søren Jakobsen kan beslutningen af royalister muligvis blive opfattet som kølig.

- Men jeg vil kalde den rationel. Det er en fornuftig og moderne regent, der tænker, at man ikke kan blive ved med at bede om penge til sin større og større familie. Og arvefølgen er jo sikret, siger han og nævner kronprinsesse Victoria og hendes to børn, Estelle og Oscar.

Smart af Margrethe og Henrik
På flere fronter er både det svenske og norske kongehus mere moderne end det danske, men lige på den økonomiske fremtidsfront har Margrethe været på forkant, mener Søren Jakobsen.

- Man kan sige, at dronning Margrethe har truffet beslutning om fremtiden i og med, at det kun er prins Christian, der i fremtiden skal have apanage. Hun har været fremsynet og på forkant. Sammen med prins Henrik har hun sikret, at alle børnebørnene er sikret en titel som prins eller prinsesse og som greve eller komtesse af Monpezat.

- Om de fortsat skal være en del af kongehuset, må fremtiden vise, men man kan sige, at linjerne er trukket op, siger han.

277 kommentarer
Vis kommentarer