Døden, drømmene, forelskelsen

Han skrev bestseller om storby-yuppier - nu får han romandebut med fortællingen om provinsens småpushere

- Jeg er ikke moralist. Tværtimod. Man kan vælge at tolke det, jeg skriver, som man vil, siger forfatteren Jakob Ejersbo, der røg ind på bestsellerlisten med sin første novellesamling, selv om den ifølge anmelderne var 'vildt moraliserende'. (Foto: M
- Jeg er ikke moralist. Tværtimod. Man kan vælge at tolke det, jeg skriver, som man vil, siger forfatteren Jakob Ejersbo, der røg ind på bestsellerlisten med sin første novellesamling, selv om den ifølge anmelderne var 'vildt moraliserende'. (Foto: M
Hans første novellesamling 'Superego' fik anmelderne til skiftesvis at vende det hvide ud af øjnene eller nikke anerkendende af begejstring.

Jakob Ejersbos historier om snotforvirrede storby-yuppier, der tåger rundt og ikke kan finde ud af at vælge, blev bedømt som 'helt vildt moralske' eller 'fuldstændig værdiforladte', da de udkom for to år siden.

Men både anmelderne og læserne var også enige om, at der var masser af talentfuld action, energi og underholdning i novellerne.

Så midt i virakken kunne Jakob Ejersbo fra Nørrebro glæde sig over noget så sjældent som en plads på boghandlernes bestsellerlister.

Nu er han klar igen. Denne gang med 'Nordkraft': En over 423 sider lang roman, der udkommer 22. august på Gyldendal.

- Denne gang har jeg forsøgt at beskrive saften og kraften i de mennesker, der findes i de miljøer, der alt for ofte får lov til at blunde uden den store opmærksomhed, siger den nu 34-årige forfatter.

PUSHERE I PROVINSEN

Den sjælelige actionroman foregår denne gang blandt småpusherne i provinsen.

Den slår ned midt i maskinarbejderens arbejds- og kærlighedsliv, blandt flygtninge, fortabte forældre og snothamrende forvirrede teenagere, der forsøger at kæmpe sig ud af sumpen i et forsøg på at finde ud af, hvad de vil med deres liv.

En kamp, hvis scene er det nordlige Danmark: Aalborg og omegn i begyndelsen af 90'erne, hvor Jakob Ejersbo selv fægtede rundt i et nærmest uoverskueligt forsøg på at finde én eller anden vej ud af det hele.

- Jeg voksede op i St. Restrup, et stednavn på vej til Nibe - og blev voksen i Aalborg.

- Det har været meget vigtigt for mig at skrive en komplet realistisk roman. De mange konkrete detaljer, de fuldkomne gengivelser af virkeligheden, giver mulighed for at vise temaerne i historien - frem for at skrive en slags kronik i romanstørrelse om temaerne.

- Og temaerne handler igen om den selvoptagede, forvirrede ungdom?

- Ja - og en del andre temaer. Især døden, drømmene, forelskelsen, udviklingen og konfrontation med fortiden.

- Situationer du selv har oplevet?

- Bestemt ikke alle, men jeg har f.eks. oplevet en klassekammerat dø alt for tidligt. I 8. klasse. Når man er ung, tror man på udødeligheden. Chokket er fundamentalt. Så jeg synes, det var interessant nu at beskrive, hvad der sker i menneskerne omkring et alt for tidligt dødsfald.

KVÆLER LÆSERNE

- Jeg kommer ikke med en masse psykologiske og filosofiske betragtninger, men forsøger at vise scenerne og skrive dialogerne, så læseren selv kan tænke.

- Hvad er budskabet?

- Der er ikke noget politisk budskab. Og jeg vil skamme mig ved at kalde det humanistisk, men jeg har ikke andre ord.

- Hvorfor skammer du dig over det?

- Fordi det er et fuldstændig lamt ord! Jeg forsøger bare at skrive en god historie om nogle menneskers kampe i livet, så må folk selv finde deres budskaber.

- Er du slet ikke moralist, som du er blevet kaldt?

- NEJ! Man kan vælge at tolke det, jeg skriver, som man vil. Jeg vil sgu ikke moralisere. Tværtimod. I moderne litteratur er der en irriterende tendens til, at forfatteren skærer moralen ud i pap og stopper den ned i halsen på læserne, så de er ved at kvæles. Det bryder jeg mig bestemt ikke om.

- Hvilke danske forfattere er for moralske?

- Jeg gider ikke svine nogle til. Men det er næsten alle nyere forfattere.

MÅ IKKE SKRIVE

- Hvad er der galt med moral?

- At man antager, vi har et fælles grundlag at vurdere livet efter. Det havde vi måske nok for 40 år siden, men det oplever jeg overhovedet ikke, vi har i det danske samfund i dag. Nu er det blevet et individuelt anliggende, hvad man mener er et godt liv - eller et godt menneske. Jeg synes, det er en positiv udvikling, der tvinger os til at tage et valg. Et valg man skal give læserne muligheden for at tage.

- Er du blevet klogere på noget - efter at have skrevet den her roman?

(Lang pause) - Måske en erkendelse af, hvor vigtigt det er at lytte til sit eget indre og finde sine egne værdier helt inde i hjertet i stedet for at forfølge noget, som ligger i en eller anden fælleskuffert - eller noget, som nogle andre synes, man skal forfølge.

- Man må træffe nogle bevidste valg, som bygger på ens egen følelse af, hvad der er rigtigt eller forkert. Al den moralisering tåger vejen til bevidste valg, siger Jakob Ejersbo, der selv tågede rundt en del år, inden han valgte at uddanne sig til journalist.

- Jeg vil egentlig helst leve af at skrive romaner, men det kan jeg ikke. Nu er jeg arbejdsløs journalist. Mandag skal jeg aktiveres og gå på kursus, hvor jeg skal lære at skrive job-ansøgninger. Grotesk. At bruge en masse skattepenge på at lære en voksen forfatter at skrive ansøgninger! - Er der måske stof til en ny bog? - Jeg er begyndt på at skrive en ny rom ... Hov - det sagde jeg ikke. Arbejdsløse journalister må ikke skrive.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen