Norsk teater opfører dansk Breivik-stykke

Det danske teaterstykke baseret på Anders Behring Breiviks såkaldte manifest sættes nu op på teater i Norge

Stykket om den norske massemorder Anders Behring Breivik bliver ikke bare vist i Danmark men nu også i Norge, hvor uhyrlighederne fandt sted i sommeren 2011. (Foto: AP)
Stykket om den norske massemorder Anders Behring Breivik bliver ikke bare vist i Danmark men nu også i Norge, hvor uhyrlighederne fandt sted i sommeren 2011. (Foto: AP)

Den store modstand mod det danske teaterstykke baseret på terroristen Anders Behring Breiviks manifest afholder ikke et norsk teater fra at opføre stykket til efteråret.

Dramatikkens Hus i Oslo vil således opføre instruktør Christian Lollikes stykke dagen efter, at det har fået dansk premiere, skriver tv-stationen NRK, der har talt med det norske teaters kunstneriske leder, Kai Johnsen.

- Jeg fik en e-mail fra Lollike søndag aften. Han sagde, at han var kommet i gang, og at dette er både frygtelig interessant og frygtelig vanskeligt, siger Johnsen.

LÆS OGSÅ:

Se også: Teater om Breivik vækker vrede

Han fortæller, at Dramatikkens Hus er involveret i både udviklingen og opsætningen af forestillingen.

- Efter alt at dømme bliver premieren i København i midten af oktober. Så er det tanken, at de går om bord på flyet til Oslo næste morgen sådan, at der bliver Oslo-premiere dagen efter, siger Johnsen.

Da tankerne om et teaterstykke om manden bag massedrabet på Utøya første gang blev lanceret, vakte det stor forargelse. Siden er der sat gang i både stykker i Sverige, England og Holland, ligesom der også arbejdes på både film og bøger.

LÆS OGSÅ:

Se også: Breivik og Wilders i nyt kontroversielt teaterstykke

Det overrasker Johnsen, at det danske projekt blev så kritiseret, som det blev. Han mener, at det er vigtigt at undersøge 'de stadig flere eksempler på vestlige personer, som retter våben mod sig selv og sine egne'.

- Det er rystende, at projektet er blevet angrebet så hurtigt og brutalt. Jeg kan garantere, at det på ingen måde vil bidrage til at sprede Breiviks tanker, siger Johnsen.

Den 22. juli 2011 tog Breivik til Utøya for at slå folk ihjel, og i alt 69 personer døde i massakren. Forinden havde Breivik slået 8 ihjel ved en bombesprængning i centrum af Oslo.

LÆS OGSÅ:

Se også: Nye fotos - Breivik efter anholdelsen

1 af 2 Den danske instruktør Christian Lollike får sat sit kontroversielle stykke op på et norsk teater. (Polfoto: Martin Lehmann)
2 af 2 Stykket om den norske massemorder Anders Behring Breivik bliver ikke bare vist i Danmark men nu også i Norge, hvor uhyrlighederne fandt sted i sommeren 2011. (Foto: AP)
0 kommentarer
Vis kommentarer