Sådan bliver du 90 år

Livet længe leve: 90 procent af os kan blive over 90 år, hvis vi ændrer livsstil på syv simple punkter - se punkterne her i artiklen

Bent Fabricius Bjerre bliver snart 87 år gammel. Men han har også levet et yderst interessant liv. Og man holder sig altså ung ved at blande sig lidt med de unge.(Foto: Jan Sommer)
Bent Fabricius Bjerre bliver snart 87 år gammel. Men han har også levet et yderst interessant liv. Og man holder sig altså ung ved at blande sig lidt med de unge.(Foto: Jan Sommer)

Når det kommer til gennemsnitslevealder, halter Danmark gevaldigt efter de lande, vi normalt sammenligner os med.

Men nu er den tidligere formand for den amerikanske hjerteforening Clyde Yancy på banen med en opsigtsvækkende udmelding: Vi kan sagtens øge gennemsnitslevealderen med 10-12 år.

Livsstilsændringer
Den anerkendte hjerteekspert siger til den engelske avis Daily Mail, at 90 procent af befolkningen kan leve, til de bliver 90 – og at flere end i dag kan runde de magiske 100 år. Lige nu kan blot 900 danskere bryste sig af at være født for over 100 år siden, og kun 0,6 procent er over 90 år.

Det handler først og fremmest om livsstil, hvis vi skal blive ældre. Undgår man at ryge og at blive for fed samt holder øje med sit kolesteroltal, kan man ifølge Clyde Yancy føje et ekstra årti til sit liv.

Derudover er det vigtigt at undgå et forhøjet blodtryk og diabetes samt at spise sundt og dyrke motion.

Følger du disse få råd, kan du få et længere liv og spare sundhedsvæsnet for milliarder årligt.

Den store dræber
Det er særligt hjerte-kar-sygdomme, der er den store dræber herhjemme. De tegner sig nemlig for hele 30 procent af alle dødsfald. På en tæt andenplads kommer kræft.

– Hjertesygdomme er en af de store folkesygdom, fortæller Henrik Brønnum-Hansen, der er seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.

– Men i forhold til hjertesygdomme kan der helt klart gøres meget på det forebyggende plan – f.eks. er ens kolesteroltal meget afhængigt af den mad, man spiser. Hvis man spiser meget animalsk fedt og få grøntsager, kommer man hurtigt i risikozonen.

Brønnum-Hansen tilføjer, at det er svært at sætte nøjagtige tal på effekterne af en sundere livsstil, men at man f.eks. anslår, at rygere dør ti år tidligere end ikke-rygere.

1 af 4 - Jeg tror, at det ligger i generne. Min mor blev 104 år. Jeg gør såmænd ikke noget specielt for at holde mig rask og frisk. Jeg rider og spiller tennis og spiser ikke så meget. Uden at tænke nærmere over det. Jeg har det godt og er aldrig syg, siger komponisten og pianisten Bent Fabricius-Bjerre, der snart bliver 87 år.(Foto: Jens Panduro)
2 af 4 Bent Fabricius-Bjerre ankom på en guldstol båret af letpåklædte kvinder, da der var gallapremiere på filmen 'Klovn'. Her hygger han sig lidt med de frække skønheder(Foto: Jan Sommer)
3 af 4 Bent Fabricius-Bjerre har også altid holdt sig ung ved at være sammen med meget yngre kvinder. Her med sin kone Camilla Pandilla.(Foto: Anthon Unger)
4 af 4 Bent Fabricius Bjerre bliver snart 87 år gammel. Men han har også levet et yderst interessant liv. Og man holder sig altså ung ved at blande sig lidt med de unge.(Foto: Jan Sommer)
0 kommentarer
Vis kommentarer